Kemik Kaynakli Tümörlere Dikkat

Kemik Kaynakli Tümörlere Dikkat

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali’ndan Dr. Ögr. Üyesi Toktamis Savas, iyi huylu primer kemik tümörlerinin (Kemik kaynakli tümörler) geneli tesadüfen saptigini belirterek, “Tüm kötü huylu tümörlerde oldugu gibi primer kemik tümörlerinde de erken teshis hayat kurtarir” dedi.

Primer kemik tümörlerinin, kemik orijininden yani kemik kökeninden baslayan tümörler olduguna vurgu yapan Dr. Ögr. Üyesi Toktamis Savas, iyi huylu (Benign) ve kötü huylu (Malign) olmak üzere iki sekilde görüldügünü söyledi.



Kemik kaynakli tümörlerin geneli tesadüfen tespit edildigine dikkat çeken Dr. Ögr. Üyesi Savas, “Primer kemik tümörlerinin en fazla iyi huylu olanlari görülmektedir. Kötü huylu olanlari ise agrisiz ve hizli büyüyen kitle ile karsimiza çikmakta kimi zaman hasta agri ve hassasiyetle bize müracaat etmektedir” seklinde konustu.

Tani yöntemleri

Tani yöntemleri konusunda bilgi veren Dr. Ögr. Üyesi Savas, en sik kullanilan yöntemin düz radyografi röntgeni sonrasinda ise BT (Bilgisayarli tomografi) ve MR (Manyetik rezonans) görüntüleme ile tani kondugunu ifade etti.

Kötü huylu tümörlerin gidisatini belirlemek ve metastaz denilen yayilimini görmek amaciyla Pet-CT kullanildigini anlatan Dr. Ögr. Üyesi Savas, kesin taninin ise kemikten ya da yumusak dokudan alinan biyopsi ile konuldugunu belirtti.

Tedavi yöntemleri

Iyi huylu tümörlerin genellikle takip edildigini, bazilarinda ise kirilma riski oldugu için farkli cerrahi tedavi yöntemleri uygulandigini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Savas, primer kemik tümörlerinin tedavisi konusunda ise su bilgileri paylasti:

“Kötü huylu tümörlerin tamaminin cerrahi yolla çikartilmasi gerekmektedir. Ayni zamanda kötü huylu tümörlerde radyoterapi ya da kemoterapi dedigimiz ajanlar da kullanilmaktadirlar."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile