Kentsel Dönüşüm İzmir’de Konuşuldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kentsel Dönümde Sektörler Buluşuyor” konulu toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; “Dönüşümü Ankara’dan yapmak zor” dedi.

Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı M. Bahaettin Kaptan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü yetkilileri ile iş dünyası temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan ve Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüme bakışını anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, kent dönüşümün adil olması gerektiğini vurgulayarak, “Dönüşümü Ankara’dan yapmak zordur. Hem konut sahibinin hem de inşaat sektörü temsilcisinin haklarını koruyacak, adil davranacak ve çıkarlarını güvenceye alacak bir otoriteye, bir hakeme ihtiyaç var. Bunu İzmir’de yapabilecek olan kurum; kim ne derse desin: donanımıyla, birikimiyle ve ekibiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir” şeklinde konuştu.

Göreve geldiğinden bu yana kentsel dönüşüm için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Dönüşüme en çok ihtiyaç duyan kentlerden birisi İzmir. Kadifekale ve Örnekköy projelerimizle bu işin nasıl yapılacağını gösterdik. Bina yapmak iş değil. Önemli olan kent dönüşümünün felsefesidir” dedi.

Kenti tasarlamaktan yna olduklarını işin ‘yık binayı - yap binayı’ olayı olmadığını belirten Başkan Kocaoğlu; “Herkes beyninin kılcal damarlarına bunu yerleştirsin; bu bir tasarım işidir. Ya kenti tasarlayacağız ve diğer bölgelere örnek olacak ya da binayı yıkıp yapacağız. Biz kenti tasarlamaktan yanayız ve çalışmalarımızı bu şekilde gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Kent dönüşümü için yüksek miktarlarda paraya ihtiyaç olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Bakan, haklı olarak başka bir kent gibi, Ankara’dan, yukardan bakınca İzmir’in kent dönüşümü için şu kadar paraya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Doğrudur, ama ben de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, dönüşecek 300 bin konut için bu kentin kentsel dönüşümüne bir kuruş para harcanmayacaktır diyorum. Bu kent kendi kendini dönüştürecektir. Adil davranarak, kenti yeniden kurarak, tasarlayarak, sosyal donatı alanlarını artırarak bu işi yapmak mümkün. Kadifekale’de 250 milyon TL harcadık, çünkü arsa yok. Ege Mahallesi’ni kurtarmak için 60 - 70 milyon TL harcayacaksın, ama diğer yandan cazibe merkezleri yaratıldıkça kendi kendini düzenleyecek. Bu havuzu illa Büyükşehir Belediyesi yönetsin demiyorum. Hep birlikte yönetilir, hiç problem yok. Ama bu havuz doğru yönetildiğinde; hem inşaat sektörü para kazanacak hem vatandaş çarpık yapıdan kurtulacak hem de kentsel dönüşüm kendi yağıyla yapılacak. Bu dönüşümün süresini de kentin zenginleşmesi, büyümesi, kentin Türkiye ekonomisinden aldığı pay, EXPO hedefine yürümesi belirleyecek. Her kesim bu işten mutlu olursa o zaman dönüşüm başarılı olmuş olur” diye kaydetti.

‘DEPREM ÜLKESİYİZ’
Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı M. Bahaettin Kaptan ise deprem ülkesi olduğumuz gerçeğine burgu yaparak “Topraklarımızın yüzde 42’si, nüfusumuzun yüzde 44’ü, endüstri alanlarının ve barajlarımızın yarısı 1. derecede deprem bölgesinde” dedi.

Yeni çıkan afet alanlarının dönüşümü yasası hakkında bilgi veren Müsteşar Yardımcısı Kaptan, “Elimizi taşın altına koymalı, sorumluktan kaçmamalıyız. İzmir’deki 1 milyon 100 bin konutun 300 bini dönüşmeli. Bu yüzden Bakanlık olarak İzmir’e büyük önem veriyoruz” dedi.

Müsteşar Yardımcısı, Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği 9 dönüşüm bölgesinden 3 tanesinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

İZMİR’İ DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, “İzmir ülkemizin en kıymetli yerlerinden bir tanesi. İstiyoruz ki, dönüşüm çerçevesinde, şehirleşme anlamında da modern bir şehir olsun. Sabah denize bakarken burada neler olabileceğini düşününce insanın içi ürperiyor. İzmir inşallah yakın zamanda güzel bir dönüşüme girecek” dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile