Kesim Yapilan Etler Serin Yerde Bekletilmeli

Kesim Yapilan Etler Serin Yerde Bekletilmeli

DÜZCE – Düzce Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Veteriner Hekim Serif Ali Karanfil, hava sicakliklarinin arttigini bu nedenle kesilen kurban etlerinin günes görmemesi gerektigini ve serin bir yerde tutulmasi gerektigini söyledi.

Düzce’de kurban kesiminin Türkiye ortalamasinin üstünde oldugunu ifade eden Serif Ali Karanfil, “Kurban Bayraminda, ülkemizde büyük bir kismi bayram ilk günü olmak üzere 4 gün boyunca yaklasik 3 milyon 500 bin kurbanlik hayvan kesilmektedir. Bunlardan yaklasik 1 milyon adedi büyükbas, 2 milyon 500 bin adedi küçükbas hayvandir. Düzce ilimizde büyükbas hayvan kurban kesim orani Türkiye genelinin üstündedir. Bu rakamlar ülkemizdeki hayvan varliginin yaklasik yüzde 5’i anlamina gelmektedir. 2024 yilinda ilimizdeki kurbanlik hayvan varligi ve hayvan hareketlerine baktigimizda ilimizde 11 bin adet büyükbas, 3 bin adet küçükbas hayvan kesilecegini tahmin etmekteyiz. Ülkemizde kurbanlik amaci ile kesilen büyükbas hayvanlar sigir, manda ve deveden, küçükbas hayvanlar koyun ve keçiden olusmaktadir. Yil boyunca gida amaçli kesilen hayvan sayisinin yaklasik yüzde 25’inin kurban zamani kesilmesi, kisa sürede zorunlu hayvan hareketi ve bir o kadar da salgin ve bulasici hayvan hastaliklari riskini beraberinde getirmektedir. Kavsak konumundaki ilimiz salgin ve bulasici hastaliklar açisindan ciddi risk tasimaktadir. Bu kadar çok sayida hayvanin bu kadar kisa sürede nakli esnasinda insan sagligi, hayvan sagligi, refahi ve çevre ile ilgili tedbirler alinmasinda zorluklar olusturmakta, uygun sartlarda kesilememe, 21. yüzyila yakismayan, hayvan refahi olumsuzluklari demektir ki bu gibi durumlarin önüne geçmeliyiz. Kurbanli hayvanlarin kulak küpelerinin, pasaportlarinin, Veteriner Saglik Raporlarinin olmasina dikkat edilmelidir” dedi.



Izinli yerlerden alinmali

Karanfil, disi hayvanlarin mümkün oldugunca kesilmemesi gerektigini belirterek “Kurbanlik hayvan seçiminde hayvanlar saglikli olmalarina dikkat edilmelidir. Bu anlamda kurbanlik hayvan satislarinin Mahalli Idarelerce izinli satislarina müsaade edildigi hayvan pazarlarindan, hayvan borsalarindan ya da Veteriner Hekim kontrolündeki ahirlardan alinmasina özen gösterilmelidir. Saglikli bir hayvanin bakislari canli, tüyleri parlak ve yatik, besi kondüsyonu iyi, agiz ve burun akintisi olmayan hayvanlar oldugunu unutmamaliyiz. Yeni dogum yapmis hayvanlar kurban edilmemeli, disi hayvanlarin Veteriner Hekim tarafindan gebelik kontrolleri yapilmis hayvanlar olmasina dikkat etmeliyiz. Hatta hayvan varligimizin yetersizligi düsünüldügünde disi hayvanlari mümkün oldugunca kesmemeli, ya da kurban bir firsat bilinerek damizlik degeri kaybolmus disiler kesilerek verimli hayvanlar muhafaza edilmelidir” ifadelerinde bulundu.

Kesim yaparken dikkat

Veteriner Hekim Serif Ali Karanfil, kesim öncesi hayvanlara iyi davranilmasi gerektigini belirterek “Hayvanlara eziyet çektirilmemeli, duygusal davranilmali en az kesimden önceki alti saat yem verilmemeli, ihtiyaç dahilinde su tüketmelerine izin verilmelidir. Kesim öncesi hayvanlar dinlendirilmeli, eziyet görmüs ya da yorgun hayvanlarin etlerinde glikojenin azaldigi PH’nin düsüp etin lezzeti ve dayanikliliginin olumsuz etkilendigi unutulmamalidir. Kesim islemi esnasinda Veteriner Hekim kontrolündeki hijyenik kesim yerleri tercih edilmeli, kesimin girtlak, atardamar-toplardamar ve nefes-yemek borusu ile birlikte olmasina özen gösterilmeli, kesim esnasinda omuriligin kesilmemesine dikkat edilmelidir ki erken kesilen omurilik nedeni ile kanin yeterince vücuttan atilamamasi ile birlikte etin kalitesi ve dayanikliliginin kaybolacagi unutulmamalidir.

Kesimde görev alacak kasap ve yardimci personellerin saglik kontrolleri yapilmali, görevli personellerin görev alanini terk etmesinin kesim süresince önüne geçilmesi, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanilmasinin saglanmasi hijyen tedbiri olarak görülmelidir. Ayrica kesimin Kurban Bayraminin tüm günlerine yayilarak randevulu ve vardiyali olmasi tedbirlerimizi daha güçlü kilacaktir. Kesim alanlarinda el dezenfektanlari, sabun ve temiz su bulunmasi saglanmalidir. Ayrica kurbanliklar yatirilirken RUEF teknigi gibi tek kisilik yatirma teknikleri, ya da teknolojik imkanlardan istifade edilerek en az kisi ile yatirma teknikleri kaza risklerini azaltacaktir” seklinde açiklamalarda bulundu.

“Kesilen etler günes görmemeli serin yerde tutulmali”

“Kesim sonrasi kurban etleri parçalar halinde günes görmeyen serin(14-15 derece) bir yerde 5-6 saat et isisinin düsmesi için bekletilmeli” diyen Serif Ali Karanfil açiklamasini söyle tamamladi. “Daha sonra üst üste gelmeyecek sekilde buzdolabina kaldirilmalidir. Bu etlerin buzdolabinda 5-6 günlük ömürlerinin oldugu unutulmamali, ayni sartlarda kiymanin ömrünün 3 gün oldugu, uzun süreli muhafazanin -18 derecelik derin dondurucularda olabilecegi unutulmamalidir. Sonuç olarak insanlarda görülen hastaliklarin yüzde 60’inin gida kökenli, insan sagligi açisindan gidalarin ortaya koydugu riskin yüzde 90’i hayvansal kökenli gidalardan kaynaklandigi düsünüldügünde yetkili idarelerce hijyenik kesim yerleri olusturulmali, Kurban Bayraminda kesilen hayvanlarin kesimden önce ve kesimden sonraki muayenelerinin Veteriner Hekimler tarafindan yapilmasi saglanmalidir.

Atiklarin bertarafi için yerel idarelerce tedbirler alinmali, ihmal eksikliginin çevre sagligini tehdit edebilecegi, hatta sporlu-dirençli bakteri bulasi durumunda on yillara varan potansiyel hastalik ihtimali göz ardi edilmemelidir. ”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile