Kisin Yapilan Lakerdalar Yazin Tezgâhlari Süslüyor

Kisin Yapilan Lakerdalar Yazin Tezgâhlari Süslüyor

Sinop’ta kisin bol miktarda avlanan palamut ve toriklerden yapilan lakerdalar yazinda tezgâhlari süslüyor. Bölgede tuzlu balik olarak da bilinen ve temizleme, yikama, tuzlama, kavanozlama gibi uzun ugraslarin ardindan tüketime hazir halen getirilen lakerdalar, kavanozu 250 liradan satisa sunuldu.

Karadeniz’de balikçilar tarafindan av sezonunda avlanarak buzhanelere konulan palamutlar lakerda olarak kavanozlara girdi. Kentte bu sene kis mevsiminde palamut bollugu olunca balikçilar, lakerda yapip, satmaya basladi.

Tuzlanan palamuttan yapilan lakerda, 2 kilogramlik kavanozlarda 250 liradan alici buluyor. Meraklilari tarafindan özenle hazirlanan lakerdanin yapimi oldukça zahmetli. Lakerdanin iyi olmasi için palamudun irisi ya da torik olmasi sart. Ilk olarak dilimler halinde kesilen baliklarin omurilikleri ince uçlu bir tel yardimiyla temizleniyor. Baligin temizlenmesinin ardindan 3 gün buzlu suda bekletiliyor.

Ardindan lakerdanin en önemli kismi tuzlama islemine geçiliyor. Tuzlanan baliklar buzdolabina kaldiriliyor. Dinlenmeye alinan baliklar daha sonra saklama kaplarina konularak hazir duruma geliyor. Kisin yapilan Lakerdalar da yazin, 2 kilogramlik kavanozlarda 250 liradan satisa sunuluyor. Kente uzun yillardir balikçilik yapan Ibrahim Coskunarslan, "lakerda" olarak da bilinen tuzlu baliklarin yaz aylarinda rahatlikla tüketilebildigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile