Kobani Bahanesiyle Düzenlenen Eylemlere Iliskin 108 Sanigin Yargilanmasina Devam Edildi

Durusmada saniklardan eski HDP Milletvekili Ayla Akat Ata savunma yapti.

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere iliskin, aralarinda PKK'nin sözde üst düzey yöneticilerinin yani sira eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag'in da bulundugu 108 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Ankara 22. Agir Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü'ndeki salonda görülen durusmaya, tutuklu saniklardan bazilari bulunduklari cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi, diger saniklar ve taraf avukatlari salonda hazir bulundu.

Durusmada savunma yapan saniklardan eski HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, ülkenin esit ve özgür birer ferdi olarak anayasal hak olan siyaset yapma haklarini kullandiklari için bu davada yargilandiklarini öne sürdü.

Davada Kürt sorununu demokratik ve barisçi yollardan çözmek isteyenlerin yargilandigini iddia eden Ata, "Dünyada çatisma yasayan tek ülke biz degiliz. Türkiye'deki çözüm süreci ancak ve ancak kendi gerçekligi ile anlasilacaktir. Her ülke geçmisinde zor günler yasamis ve yanlis kararlar almistir. Büyük devlet, güçlü millet kendisiyle yüzleserek hatalarini görmelidir. Kürt sorunu bu milletin bir parçasinin degil, hepimizin sorunudur." diye konustu.

Ayla Akat Ata, 6-8 Ekim olaylarindan bir ay önce bölgeye gittigini, Sanliurfa'nin Suruç ilçesinde bir köyde kaldigini ve terör örgütü DEAS'in saldirilarindan kaçan sivillerin Türkiye'de kalacaklari yerlere iliskin sorunlarin çözümüyle ilgilendigini belirtti.

Olaylarin bu sirada basladigini ifade eden Ata, kendisinin de silahli saldiriya ugradigini, fakat çatisma sürecinin bitmesini isteyen baris yanlisi biri olarak sikayette bulunmadigini söyledi.

Ata'nin savunmasinin ardindan mahkeme, yarin devam etmek üzere durusmayi tamamladi.

- Iddianameden

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Suriye'deki iç savas nedeniyle DEAS'in Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldirmasi üzerine, Ekim 2014'te HDP yönetimi ile PKK'nin sokaga çikma çagrisinda bulundugu belirtiliyor.

Çagrilar üzerine Istanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakir'in da arasinda oldugu 35 il ve 96 ilçede yasa disi gösteriler baslatildigi ifade edilen iddianamede, olaylarda 37 kisinin hayatini kaybettigi, 761 kisinin yaralandigi, 197 okulun yakildigi, 269 kamu binasinin tahrip edildigi, 1731 ev ve is yerinin yagmalandigi, 1230 aracin kullanilamaz hale getirildigi kaydediliyor.

Aralarinda eski HDP Es Genel Baskanlari Demirtas ve Yüksekdag ile PKK'nin üst düzey yöneticilerinin de oldugu 75'i firari 108 sanigin ülke genelindeki bütün eylemlerden sorumlu tutuldugu iddianamede, saniklarin tamaminin 38'er kez agirlastirilmis müebbet hapis ve süreli hapis cezasina çarptirilmasi isteniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile