Kocaeli'de Bu Bölge Riskli Alan Ilan Edildi

Kocaeli'de Bu Bölge Riskli Alan Ilan Edildi

Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan Deniz Mahallesi’ndeki Makasbasi mevkii, Resmi Gazete’de yayimlanan karara göre riskli alan ilan edildi. Kararin ardindan bazi vatandaslar evlerini bosaltirken, bazilari ise kendilerine ulasacak tebligati bekliyor.

Bugün Resmi Gazete’de yayimlanan karara göre, Balikesir’in Ayvalik ilçesinde iki ayri dogal sit alani "Kesin korunacak hassas alan", Kocaeli’nin Derince ilçesine bagli Deniz Mahallesi sinirlari içinde bulunan Makasbasi mevkii ise "Riskli alan" ilan edildi. Söz konusu karar, 6306 sayili "Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanun" çerçevesinde verildi.

Kentsel dönüsüm çalismasinin yürütülecegi bölgede, bazi vatandaslar yaklasik 6 ay önce evlerini bosaltti. Bölgede yasayan diger vatandaslar ise evlerinden çikmak için tebligat bekliyor.

"Binadan çikmak için 3 aydir tebligat bekliyoruz"

Makasbasi bölgesinde ikamet eden Halil Kir, "Evim depremden sonra yapildi, 8 yillik bir bina. Muhitteki tek yeni bina benimki, diger binalar yaklasik 40-50 yillik. Burasini bahçeli, müstakil olmasindan dolayi tercih ettik. 20 yildir kentsel dönüsümle alakali konusmalar vardi ancak bize, ‘Evi alabilirsiniz süreç daha devam ediyor’ demislerdi. Son zamana kadar bir hareket olmamisti ama yakin zamanda gelerek rayiç bedeller çikardilar. Insanlara geri ödemeli meblagalar çikarildi. Binadan çikmak için 3 aydir tebligat bekliyoruz. Kira destegi almadan evden de çikamiyoruz. Bizim için su an bir belirsizlik var, en büyük sikintimiz da bu. Devletimizin almis oldugu bir karar oldugu için evi bosaltmak zorundayiz. Tebligati beklememizin sebebi bize kira ve tasinma yardimi gibi seyler saglanacak olmasidir, resmi bir kagit bekliyoruz. Bize, ’Çikin’ demeden biz buradan çikmak istemiyoruz. Bazi evler 2-3 aydir bosaltildi. Bosaltilan evlerin tesisat borulari, kalorifer petekleri, kombiler vardi, hirsizlar gelip hepsini talan etmis" dedi.



"Marmara Depreminden önce burasinin dönüstürülmesi, islemlerin hizlandirilmasi lazim"

2 ay önce kentsel dönüsüm için toplanti yapildigini söyleyen Halil Kir, "Toplantida 15 gün içinde herkese tebligat gelecegi ve evlerin bosaltilacagi söylenmisti. Ilk görüsme yaptigimizda evim yeni olmasi ve müstakil olmasi sebebiyle kabul etmemistim ama sonra muhitin yenilenmesi için teklifi kabul ettim. Ayni zamanda çocuklarimizin güvenli bir sekilde disariya çikip oynayabilmesi için kabul ettik. Evini bosaltmak istemeyenler de varmis. Biz sürecin hizlanmasini istiyoruz. Kentsel dönüsümden ziyade Türkiye’de TOKI yapilmaya baslandi. Burasi da oraya baglanir mi diye bir düsünce de oldu. Acaba buradaki evler yikildiktan sonra yapilacak TOKI konutlarina mi yerlesecegiz diye bir düsünce de var. Marmara Depreminden önce burasinin dönüstürülmesi, islemlerin hizlandirilmasi lazim" diye konustu.



"70-80 yillik çürük binalar var"

Evi bosaltmak için tebligat beklediklerini söyleyen Celal Akgündüz ise "Evleri daha bosaltmadik, tebligat bekliyoruz. 1999 depreminde de buradaydim, evler çok hasar gördü. 70-80 yillik çürük binalar var, saglikli bir bina yok. Vatandaslarin yer payina göre kime ne kadar bina düsecegi hesaplandi. Bana 9 tane daire sözü verildi" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile