Festivalin açılış konuşmasını yapan Koçköy Belediye Başkanı Esat Aydın, ilk festival olması nedeniyle heyecanlı olduklarını söyledi.
Festival düzenleme fikrinin kendisinin 30 yıllık bir rüyası olduğunu ve bugün gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Aydın, "Koçköy Festivali adıyla, kültürüyle, tapu senediyle, koçla, koyunla, ekonomik ve kültürel folklor yönü ile bütünleşmiştir. Bu festival geç kalmış bir olay. İnşallah bundan sonra da daha güzelleri olacak." dedi.
Festivalin duyurulması noktasında basından yardım isteyen Aydın, "Bu böyle olmazsa bizim sesimiz soluğumuz kesilir. Yoksa kendimiz çalıp kendimiz oynarız." diye konuştu.
"FESTİVALLER BİRLİK VE BERABERLİĞİ PEKİŞTİRİR"
Festivallerin birlik ve beraberliği, kardeşliği pekiştirdiğini ifade eden Aydın, "Yöre halıcılığımız ölüyor. Birinci derecede köylünün geçim kaynağı olmasına rağmen şu anda pazar bulamadı, satılamadı. Oysa Kafkas halı ve kilimlerini ünü dünyaca biliniyor. Bu halıların pazarlanması, bu işin ticaretini yapanlar bizim zengin floramıza saygısızlık yaptı. Bizim halımızın desenini bozdular. İstanbul piyasalarında değer bulan Koç köyü halılarını maalesef şu anda Ege illerinde yapıyorlar. Bu da bizim elimizde hukuk davası hakkımız oluyor. İnşallah halıcılığımızı canlandırıp marka haline getirirsek hukuk savaşı vereceğiz. Halkımız da yanımızda olursa bu festivallerin daha iyisini yaparız." şeklinde konuştu.
Koçköy Dernek Başkanı İsa İlgüz ise "Baba ocağımızda insanlarımızla yeni misafirlerimizle yöremizin hayvancılığını geliştirip yeniden canlandıracağız. Bu tarihten gelen koç koyun geleneğini yaşatacağız." diye konuştu.
Kars Vali yardımcısı Murat Demirci de festivalin gelecekte markalaşmış bir şekilde yerini alacağının altını çizerek, "Koç, koyun festivali geçmiş ve geleceğimizi hatırlatacak. Geçmişte hatalarımız, koç ve koyuna vermiş olduğumuz değerler anlaşılacak. Bu festivali düzenleyenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Festival kapsamında düzenlenen panelde konuşan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı ve Marmara Üniversitesi'nden Dr. Mustafa Aksoy, "Koç ve Koyunun Kültür ve Edebiyatımızdaki Yeri", Kafkas Üniversitesi'nden Dr. Recai Kulaksız "Koç ve Koyunculuğun Ekonomik Değeri ve Bölgedeki Yeri", Kafkas Üniversitesi Araştırma Görevlisi Âdem Balkaya da "Halk Bilimi, Türk Kültüründe Koç ve Koyun" konularında bilgi verdi.
KOÇ AĞASI SEÇİLEN İŞADAMINA KEMER HEDİYE EDİLDİ
Konuşmalardan sonra Karslı halk ozanları Günay Yıldız, Bilal Esrarı, Ilgar Çiftçioğlu, Ensar Şahbazoğlu ve yöresel sanatçılar sahne aldı. Koç ve koyun üzerine deyişler söylenerek atışmalar yapıldı. Ardından koç ağası seçilen işadamı Engin Kurt'a koç ağası kemeri hediye edildi. Daha sonra gelin alayı ve koçla yol kesme geleneği canlandırıldı. Yeni evlenen Hakan-Havva Akyol çiftini taşıyan aracın yolu gelenek gereği koçla kesildi. Festival alanına giren gelin ve damatlar protokol üyeleri ve büyüklerini ziyaret etti. Gelinler daha sonra kurbanlık koçlara dokunarak dua etti. Gelinler ve damatlar yerlerini aldıktan sonra en iyi koç ve en iyi koyun yarışması yapıldı. Ardından da en hızlı koyun kırkma yarışması düzenlendi. İlginç görüntülere sahne olan yarışma büyük ilgi gördü. Yarışmada dereceye girenlere plaketlerinin verilmesiyle birlikte davullu-zurnalı halaylar çekildi. Festivalde son olarak Koçköyün simgesi olan halı ve kilimlerden oluşan sergi gezildi.
Belediye binası yanındaki arazide yapılan festivale; Kars Vali Yardımcısı Murat Demirci, Arpaçay Kaymakamı Fatih Acar, Arpaçay Koçköy beldesi Belediye Başkanı Esat Aydın, kamu kurum müdürleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.