Konya Büyüksehir'in Destek Vererek Tesvik Ettigi Süper Meyve Aronyada Hasat Basladi

Konya Büyüksehir'in Destek Vererek Tesvik Ettigi Süper Meyve Aronyada Hasat Basladi

Konya Büyüksehir Belediyesi’nin 31 ilçede çiftçiye yönelik sürdürdügü fidan ve fide destekleri kapsaminda süper meyve olarak bilinen aronya fidani destegi verilen çiftçiler hasada basladi.

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Büyüksehir Belediyesi olarak kirsal kalkinma için tarimsal desteklemelere büyük önem verdiklerine dikkati çekti. Tarimda öncü olmaya ve ülke ekonomisine katki saglamaya devam ederken bir yandan da çiftçilere destek olmayi sürdürdüklerini ifade eden Baskan Altay, su degerlendirmelerde bulundu:

“Tarimsal desteklemelerimizi ve projelerimizi planlarken, birim alandan yüksek gelir getirmesi, bitkilerin su tüketimi, mekanizasyon ve isçilik giderleri basta olmak üzere pek çok farkli durumu göz önünde bulundurarak, verimliligin sürdürülebilirligini önemsiyoruz. Bu sebeple yeni bir meyvecilik projesi olan, yüksek antioksidan içermesi ve pek çok vitamine sahip olmasindan dolayi sagliga olumlu etkileri nedeniyle ‘Süper Meyve’ olarak adlandirilan aronyanin Konya tarimina kazandirilmasindan büyük mutluluk duyuyorum. Konya Büyüksehir Belediyesi olarak bugüne kadar çiftçilerimize 165 dekar alanda 50 bin adet sertifikali aronya fidani desteginde bulunarak; süper meyveyi sehrimizle bulusturduk. Çiftçilerimizin meyvenin hasadini yapmaya basladi.

Bölgemizde toprak ve iklim sartlarina uyum saglayan, isçiliginin az, veriminin fazla olmasiyla bilinen aronyanin, alternatif ürünler kapsaminda yayginlastirilmasi için çalismalarimiz devam ediyor. Yine çiftçilerimize sagladigimiz tarimsal desteklemelerimizi de artirarak sürdürecegiz.”

Çiftçiler tarimsal desteklerden çok memnun

Konya’nin Meram Yesil Tekke Mahallesi’nde aronya fidani desteginden faydalanan çiftçilerden Hamdi Bildirici, desteklerden yararlanmaya üç yil önce basladigini belirterek, “Verim güzel, insallah yeni yila daha güzel olacak. Fazla emek istemiyor, geçen yil dört sefer, bu yil bes sefer suladik. Fazla su isteyen bir meyve degil. Kurakliga ve dona dayanikli, -32 derecelere dayaniyor. Aronyada Büyüksehir Belediyemiz bizi çok destekledi. Onun için çok memnunuz, baskanimizdan Allah razi olsun. Bütün çiftçilerimizin yazilip destek almasini istiyorum. Büyüksehir’imiz destekliyor. Bu destegi verenlere, bu hizmetleri yapanlara sonsuz tesekkür ediyorum” diye konustu.



Alternatif ürün aronyaya ilgi yogun

Yüksek antioksidan içermesi ve pek çok vitamine sahip olmasindan dolayi sagliga olumlu etkileri nedeniyle “Süper Meyve” olarak da adlandirilan aronya, son dönemde çiftçilerin ilgisini çekiyor. Alternatif ürün olmasi, yüksek gelir getirmesi nedeniyle de tercih edilen aronyanin, kandaki kolesterol seviyesini dengeleyerek damar tikanikligi, pihti olusumu, saman nezlesi, sinüzit ve astim gibi hastaliklari önledigi, damarlari güçlendirdigi ifade ediliyor. Konya dahil birçok ilde ekilen ve birçok faydasi bulunan aronyanin hasadi ise Agustos ayindan itibaren Eylül sonuna kadar geçen süre içinde yapiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile