SERHAT ÇETINKAYA - Konya'da aile zanaatinin üçüncü kusak temsilcisi 45 yasindaki Ibrahim Yildiz, kündekari teknigiyle yaptigi ahsap eserlerle, ata yadigari sanati dünyanin birçok bölgesine tasiyor.
Usta ellerde sabirla islenen ahsabin "dile gelmis hali" kündekari eserleri, aylar süren hassas çalismanin sonucunda ortaya çikiyor.
Yüzyillardir Türk-Islam mimarisine zenginlik katan Selçuklu sanati, geometrik sekillerde kesilmis yüzlerce küçük parçanin, tutkal ve çivi kullanmadan bir araya getirilmesiyle olusuyor.
Çocuklugundan bu yana bu isle ugrasan, aile zanaatinin üçüncü kusak temsilcisi Ibrahim Yildiz, kündekari teknigiyle kapi, minber, vaaz kürsüsü, mihrap takimi gibi ahsap eserler yapiyor.
Yildiz'in eserleri, 3 kitada onlarca ülkede camileri süslüyor.
Kündekari ustasi Ibrahim Yildiz, AA muhabirine, Konya'nin ahsap sanatkarlariyla, Türkiye ve dünyada cami islerinde söz sahibi oldugunu söyledi.
Yildiz, yurt içi ve disindan gelen taleplere yetismeye çalistiklarini belirterek, "Avrupa'dan talepler geliyor. Norveç'e, Fransa'ya, Almanya'ya yaptik. Su anda Hollanda'ya bir kapi, minber, mihrap takimi yapiyoruz. ABD'ye, Birlesik Arap Emirlikleri'ne yaptik. Nereden talep gelirse yapiyoruz. Ürünleri parçalar halinde siparis gelen ülkeye götürüyoruz, sonra orada montajini yapiyoruz." diye konustu.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2016'da açilan ABD'deki Diyanet Merkez Camisi'nin ahsap eserlerinde imzasi bulundugunu dile getiren Yildiz, Bahreyn'nde Manama, Rusya'da Yekaterinburg Pisma, Türkmenistan'da Mevlana camilerinde ve Norveç Camisi'nde de eserlerinin kullanildigini anlatti.
Kaybolan sanatin, Konyali merhum ahsap ustasi Mevlüt Çiller'in 1980'li yillarda yeniden gün yüzüne çikarmasiyla canlandigina dikkati çeken Yildiz, sunlari kaydetti:
"30 yil öncesinde yapan 3 kisiydi, su anda 30 kisi vardir. Bu sanatin ölecegini zannetmiyorum çünkü kayit altina alindi. Imalat teknigi bilgisayar ortaminda saklaniyor. Yapan ustalarin hepsi bir anda ortadan kaybolsa bile eldeki bilgi birikimi ve videolarla gün yüzüne çikarilabilir. Yaklasik 20 yildir kündekariye ilgi sürekli artti. Öncesinde bu kadar talep yoktu. Son zamanlarda bir artis var. Düz, sade kapilar istenmiyor artik. Biz de yapamiyoruz. Kündekariye ancak yetisebiliyoruz."
Konyali Kündekari Ustasi, Ecdat Sanatiyla 3 Kitada Camileri Süslüyor
Aile zanaatinin üçüncü kusak temsilcisi Ibrahim Yildiz'in, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2016'da açilan ABD'nin en büyük camisinin ahsap eserlerinde de imzasi bulunuyor Kündekari ustasi Yildiz: 'Yaklasik 20 yildir kündekariye ilgi sürekli artti. Öncesinde bu kadar talep yoktu'