Körez Mahallesi Kabristanlığında Bayram Ziyareti

Körez Mahallesi Kabristanlığında Bayram Ziyareti

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesine bağlı Körez Mahallesi kabristanlığında Arife Günü'nde Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Topluca okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan duanın önemine dikkat çeken Körez Mahalle Camii İmam-Hatip Mithat Güdü, kabir ziyareti, ölüleri rahmetle anma, dua, Allah’tan güzel ölüm isteme, öldükten sonra, kabir hayatının nasıl olacağı ve kabirde nelerle karşılaşılacağı, İnsanın imanlı gitmesinin neye bağlı olduğu, Kabir ziyaretinde nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında vatandaşları bilgilendirdi. Bid’at ve hurafelere karşı dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizen İmam-Hatip Mithat Güdü, "Kabirleri ziyaret etmek sünnettir. Ancak, kabir ziyaretlerinde, şirk, küfür, batıl inanç ve benzeri davranışların canlanmasına yol açabilecek hareketleri dinimiz yasaklamıştır." dedi.

Resûl-i Ekrem Efendimiz'in(S.A.V) önceleri hurafelere mesnet teşkil etmesin diye kabir ziyaretini yasakladığı, daha sonra, ölülere duâ edilmesi ve ölümden ibret alınması hikmetlerine binâen bu yasağı kaldırdığını anlatan Güdü, şöyle devam etti: "Kabirde hayat vardır. Ölenlerimiz yaşıyor. Yalnızca cisim gömleğinden soyulmuşlardır. Ruhları bakidir, hissederler, duyarlar, görürler, üzülürler ve sevinirler. Onlara gönderdiklerimiz ve bağışladıklarımız takdim edilir.

Biz hissetmesek de. Onlar bizden uzakta değildirler. Sadece perde ötesindedirler. Yakınlarımızın ölümü durumunda onlara duâ göndermek, onlara gönderebileceğimiz en iyi hediyelerdendir. Onlar dualarımızdan hissedar oluyorlar ve istifade ediyorlar. Ancak halk arasında yanlış ve mesnetsiz bir uygulamayla, üçüncü, yedinci, kırkıncı veya elli ikinci gecelerde merasim düzenlemek Kur’ân ve sünnette de yeri olmayan davranışlardır. Ölenlerimize göndereceğimiz birer Fatiha’mız varsa, bunu kırkıncı veya elli ikinci gecelerin tekelinden kurtarmalıyız. Dilimiz döndüğü kadar her zaman onlara dua yapmamız, en makbul olanıdır. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile