Körfez ülkelerindeki yıllık petrokimyasal üretiminin 2015 yılına kadar yüzde 46 büyüme kaydedeceği ve 105 milyon tondan 155 milyon tona çıkacağı bildirildi.
Körfez Petrokimyasallar ve Kimyasallar Birliği tarafından yayınlanan rapora göre, 2015 yılı itibariyle Körfez ülkeleri, tüm dünyadaki üretimin yüzde 20’sini gerçekleştirecek. Dünyadaki petrokimyasal üretimi halen yıllık 700 milyon tonu buluyor. Tahminlere göre bölgedeki polietilin, polipropilin ve PVC üretimi 2015’e kadar yüzde 75’lik artışla 13.5 milyon tondan (2010) 23.6 milyon tona ulaşacak.
Petrokimyasal üretiminin yüzde 28’i gübrelere, yüzde 37’si temel petrokimyasallara, yüzde 20’si polimerlere ve kalan yüzde 15’i de ara ürünlere gidiyor. Gulf News’e konuşan Körfez Petrokimyasallar ve Kimyasallar Birliği genel sekreteri Dr. Abdül Vahap El Sadun, petrokimyasal üretiminin yıllık yüzde 12 civarında büyüme gösterdiğini ve artan üretimle beraber önümüzdeki beş yıl içinde 55 milyar dolarlık yatırım yapılabileceğini söyledi.
Dr. Sadun, Körfez ülkelerinin coğrafi avantajının da bulunduğunu, dünyanın en büyük hidrokarbon rezervlerine sahip olduğunu ve Çin, Hindistan, Uzakdoğu gibi başlıca petrokimyasal tüketicilerine daha yakın olduğunu kaydetti. Yetkili, halen Körfez’de üretilen petrokimyasalların yüzde 55’inin Çin ve Uzakdoğu’ya ihraç edildiğini ve Suudi Arabistan (Sabic) ve Abu Dabi’deki (Adbic, Buruj, Kimyat, Kimya Şehri) büyük firma ve merkezlerin de etkisiyle Körfez’in dünyada önde gelen bir yere sahip olduğunu belirtti. Abu Dabi hükümeti geçen yıl Kimya Şehri’ne 20 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı.
Kaynaklara göre bölgedeki petrokimyasal üretiminin yüzde 50’sini Suudi Arabistan gerçekleştiriyor. Ortadoğu’nun bu en büyük ekonomisini petrokimyasal üretiminde İran (yüzde 27), Umman ve Katar (yüzde 5), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 3) ve Bahreyn (yüzde 1) takip ediyor.
Körfez’De Petrokimyasal Endüstrisine 55 Milyar Dolarlık Yatırım
Körfez ülkelerindeki yıllık petrokimyasal üretiminin 2015 yılına kadar yüzde 46 büyüme kaydedeceği ve 105 milyon tondan 155 milyon tona çıkacağı bildirildi.