Korona Virüsü Sonrasi Yürüyemedi

Korona Virüsü Sonrasi Yürüyemedi

SAMSUN – Korona virüsü yendi fakat beklemedigi basina geldi. Yogun bakimda 25 gün yatti. Hayat mücadelesini kazanmisti ki tekerlekli sandalye ve oksijen tüpüne bagli kaldi. Mücadeleye devam eden kadin uygulanan tedavi sonrasi tekrar yürümeye basladi.

Samsun’da yasayan 56 yasindaki Saliha Kukur, Kovid-19 enfeksiyonu geçirip 25 gün yogun bakimda kalmasindan sonra yürüyememeye basladi.

Solunum yetmezligi, yürüyememe ve kas güçsüzlügü görülen hasta oksijen tüpüne bagimli halde tekerlekli sandalye ile hareket edebiliyordu. Tedavi için Medicana International Samsun Hastanesi’ne gelen Saliha Kukur pulmoner rehabilitasyon ve ozon tedavisiyle tüpten ayrildi ve tekrar yürümeye basladi.

Yasadiklarini anlatan Saliha Kukur, “Ben Agustos ayinda Kovid-19’a yakalandim. Bir hafta serviste kaldiktan sonra yogun bakim basladi.

25 gün yogun bakim süreci oldu. Kendim bilinçli olarak yogun bakimdaydim. Sonra tekrar çikista bir 15 gün yine servis süreci oldu. Ardindan eve geçtim. Eve geçince, biraz kendime gelmeye baslayinca gögüs hastaliklarina görünmemi söylemislerdi. Buraya geldim. Gögüs hastaliklarindaki doktorla görüstüm. Hastaligin sürecini anlattim. Gereken tedaviyi söyledi.

Cengizhan hocama yönlendirdi. Fizik tedaviyle basladik. Ozon tedavimiz devam etti. Su süreçte kendi ihtiyacimi kendim görmeye basladim. O zamanlar daha böyle nefes alma zorlugu vardi. Konusmami da etkiliyordu. Buraya tüple geliyordum. Tüp hayatimdaydi. Evin içinde de vardi. Zamanla süreç geçince su anda onu biraktim. Fizik tedavideyken yürüme hareketlerinde, kosu bandinda gerektiginde kullaniyorum. Evde kullanmiyorum. Su an çok sükür tüp hayatimda yok” dedi.

Uygulanan tedaviden bahseden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Cengizhan Dogan, “Bize solunum yetmezligi, yürüyememe nedeniyle gelmisti. Hastamizin Agustos’un ortasinda Kovid-19 enfeksiyonu sonrasi yaklasik 25 gün süren bir yogun bakim süreci olmus. Takibinde servise yatirilmis. 2 ay boyunca hastanede kalmisti. Daha sonra Medicana Hastanesi Gögüs Hastaliklari Servisi’ne gelen hastamiz, burada medikal tedavi düzenlendikten sonra, pulmoner rehabilitasyon, akciger rehabilitasyonu açisindan bize yönlendirildi. Biz hastamizi muayene ettik. Buraya geldiginde hasta oksijen tüpüne bagimli tekerlekli sandalyeyle gelmisti. Yürümekte zorluk çekiyordu. Kas güçsüzlügü vardi. Biz hastamizi pulmoner rehabilitasyon tedavisine aldik. Bu sirada kendisine yürüyüs bandi, alt üst ekstremite bisiklet, kollarina bacaklarina güçlendirme egzersizleri, elektrik stimülasyonu uyguladik. Bunun akabinde hastaya ozon tedavisine basladik. Hasta su an 6 seans ozon tedavisi almis vaziyette. Su an gördügünüz üzere hastayi tüpten ayirdik. Günlük aktivitelerinde kimseye bagimli degil. Tedavimize devam ediyoruz” diye konustu.

Hastaya uygulanan pulmoner rahabilitasyon tedavisinden bahseden Cengizhan Dogan, “Özellikle aerobik solunum egzersizleri, solunum kaslarini güçlendirme egzersizleri, kol ve bacaklarindaki kaslari güçlendirme egzersizleri uyguladik kendisine ki vücudunun oksijen tasima kapasitesi artsin. Daha rahat hareket etsin, nefes darligi olmasin. Bunun yanindan ayrica kendisine bisiklet, yürüyüs bandi, egzersiz tedavisi uyguladik. Bunlarla ilgili de ek tedavi olarak da ozon tedavisinin son derece basarili oldugunu düsünüyoruz. Hastanin bu gelisim sürecinden bizde hasta da memnunuz” seklinde konustu.

Korona virüsü sonrasi bu tür durumlarla ne siklikla karsilasildigi sorusunu yanitlayan Cengizhan Dogan, “Kovid sonrasi hastalarimizin bir kisminda pulmoner yetmezligi, akciger solunum yetmezligi sikintisi oluyor. Yaygin kas agrilari meydana geliyor. Bu kovidin akcigerde biraktigi sekerlerle alakali, bu kovid sonrasi akcigerin genislemesinin azalip, akcigerin kendi içinde fibrozis durumu olusabiliyor. Biz bu hastaya da kovid sonrasi interstisyel akciger hastaligi tanisi koyduk. Bu süre zarfinda hastamizin solunum kapasitesi azaldigi için hem oksijene bagimli hale geliyor hem de güçsüzlügü ortaya çikiyor. Hasta günlük aktivitelerinde hem oksijen tüpüne hem de baskasinin yardimina ihtiyaç duyuyor” bilgilerini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile