Kraliçe Inciri Için Bursa Büyüksehir Devrede

Kraliçe Inciri Için Bursa Büyüksehir Devrede

Ingiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e ‘2009’da Bursa ziyaretinde’ ikram edilmesinin ardindan Kraliçe inciri olarak ünlenen Bursa Siyahi’nin piyasada beklenen degeri bulmamasi üzerine devreye Büyüksehir Belediyesi girdi. Belediye istiraklerinden Tarim ve Peyzaj A.S tarafindan hazirlanan soguk hava deposunda ürün alimlarina baslanacak.

Bursa’da kaliteli üretimden pazarlamaya kadar her alanda üreticinin yaninda olan Büyüksehir Belediyesi, siyah incir pazarinda yasanan daralma ve ‘rekoltenin yüksek olmasina bagli’ deger kaybi üzerine yeniden devreye girdi. Geçtigimiz yil 29 bin ton üretilen siyah incirin yüzde 70’i ihraç edilirken, ‘pazar sorunu yasanmamasi nedeniyle’ Büyüksehir Belediyesi alim destegi yapmamisti. Ancak bu yil rekoltenin 40 bin tonu asmasi ve ihracat beklentisinin de yüzde 40’lara düsmesi nedeniyle, piyasada yasanan incir bollugu fiyatlara da olumsuz yansidi. Bunun üzerine Büyüksehir Belediyesi, üreticinin magdur olmamasi ve dünyaca ünlü siyah incirin hak ettigi degeri bulmasi için yeniden devreye girdi. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Tarim Il Müdürlügü, ziraat odalari, Zirai Karantina Il Müdürlügü, tarim kooperatifleri ve ihracatçi birlikleri temsilcileri ile Büyüksehir Belediyesi’nin ilgili bürokratlariyla bir araya gelerek, incirde yasanan süreci degerlendirdi. Konunun tüm taraflarini dinleyen Baskan Aktas, toplanti sonunda yaptigi açiklamada, Tarim ve Peyzaj A.S araciligiyla iki yil öne oldugu gibi yeniden alimlara baslayacaklarini söyledi.



“Kayitsiz kalamazdik”

Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’nin incir konusunda Allah vergisi güzel bir potansiyele sahip oldugunu, bu yil da geçen yilin üzerinde bir rekoltenin yasandigini söyledi.

Bursa siyah incirinin gerçekten kaliteli ve dünya çapinda bir üne sahip oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Insallah, bundan sonra da sürecin ne kadar iyiye gittigini hep birlikte görecegiz. Bu sene yaban mersini ve ahududu gibi birçok ürünümüzde ‘sükürler olsun’ herhangi bir sikinti yasamadik. Üreticimizin genel anlamda mutlulugunu gördük. Tabii incir ile alakali yasanan süreci daha iyiye tasimak adina, Tarim ve Peyzaj A.S. olarak konuya kayitsiz kalamazdik. Nasip olursa, insallah olusturacagimiz soguk hava deposunda yarindan itibaren is ve islemlerle alakali süreci baslatiyoruz” dedi.

Alimlar basliyor

Rekoltenin yüksek oldugunu ve ellerinde sinirsiz kaynak bulunmadigini hatirlatan Baskan Aktas, “Özellikle getirilen ürünün kalibresine bakacagiz. Ihracatlik mi iç pazarlik mi yoksa reçellik mi, uzman arkadaslarimiz degerlendirecekler. Tarim A.S. marifetiyle, süreci desteklemek adina alimlari baslatmis olacagiz. Önümüzdeki yilla alakali da konunun tüm taraflari ile oturacagiz. ‘Genel anlamda neler yapabiliriz?’ noktasinda degerlendirmelerde bulunacagiz. Fuar organizasyonlari ile farkli konulari, kasim-aralik gibi yapacagimiz çalistayda ele alacagiz. Buradan özellikle ihracatçilara da alicilara da su çagriyi yapiyorum: Lütfen Bursa incirini, Bursa Siyahini baska incirlerle karistirmayalim. Bugünden sonra artik ürünün en özel dönemine dogru gidiyoruz. Pazarda çok rahat sunacak bir sekilde üreticimiz hazirliklarini yapti. Isin hakkinin verilerek, piyasada degerlendirilmesi gerektigini buradan hatirlatmak istiyorum. Sürecin üreticimiz için de alicilar için de hayirli ve bereketli olmasini temenni ediyorum” diye konustu.

Bu arada Tarim ve Peyzaj A.S., fiyatlarin günlük degismesi nedeniyle her sabah saat 09.00’da alim fiyatlarini kamuoyuna duyuracak ve saat 10.00’da da alimlara baslayacak. Ürünler, uzmanlar tarafindan ihracatlik, iç pazarlik ve reçellik olarak ayri ayri fiyatlandirilacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile