Kuraklık Nedeniyle Yağmur Duasına Çıkanlara Uyarılar

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, kuraklık nedeniyle yağmur duasına çıkanlara uyarıda bulunarak, "Yağmur duasının kabulü için sadaka verilmeli, günahlardan tövbe edilmeli ve duaya katılanlar arasındaki dargınlar da barışmalı" dedi.

Prof. Dr. Civelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda ülkenin mevsim normallerin altında bir yağış rejimiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, her olayın maddi sebeplerinin yanında sosyal ve kültürel bağlarının da bulunduğunu söyledi.

Dindar bir insanın bu tür olayların maddi gerekçelerini, çözümlerini bilme ve gereğini yapmanın yanı sıra yüce Allah'a yönelip, O'na sığınarak, olumsuzlukları kulları lehine düzeltmesi için dua edip yalvarmasının da gerekli olduğunu anlatan Civelek, Hazreti Muhammed'in rahmet ve bereketin yeniden kazanılması konusundaki örnek uygulamalarından birinin yağmur duası olduğunu ifade etti.

- "Rabbimizin rahmeti olan yağmur hak edilmeli"
Civelek, bunun yanında eylemle yapılması gereken fiili duanın da unutulmaması gerektiğini dile getirdi.
Duanın kabul olması için bazı unsurların yerine getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Civelek, "Fiili duada, yağmur duasına gitmeden önce, sadaka verilmeli, günahlardan tövbe edilmeli, duaya katılanlar arasındaki dargınlar barışmalı, haksız olarak alınan şeyler sahiplerine geri verilmelidir. Düşmüşe, garibe, yoksula, kimsesize el uzatmak, zalime karşı mazluma yardımcı olmak, kötüye karşı iyinin yanında yer alarak sözel dua, fiili duayla desteklemeli ve böylece Rabbimizin rahmeti olan yağmur hak edilmeli"diye konuştu.

Prof. Dr. Civelek, yağmur duasına toplu çıkmanın şart olmadığını, kişinin tek başına da yağmur duası edebileceğini belirterek, "Eğer biz günahlarımızdan, suçlarımızdan, düzensizliklerimizden, bilinçsizliklerimizden, haksızlıklarımızdan, zulüm, fitne ve fesat şeklindeki davranışlarımızdan, düşmanlıklarımızdan, kötü niyet ve kötü kalpli oluşumuzdan tövbe edip, ıslah olmaya niyet edersek ve bu niyetimizi Allah'ın rahmetinin gerçekleşmesine vesile kılarsak yağmur yağabilir" ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile