'Küresel Düzenin Sürdürülmesinde Türkiye Önemli Rol Oynuyor'

Merkezi Washington'da bulunan German Marshall Fund (GMF) tarafından düzenlenen panelde, Türkiye'nin Brezilya, Endonezya ve Hindistan'la birlikte küresel toplumun hızla gelişen en önemli oyuncuları olarak ortaya çıktığı belirtildi.

Panelde, ekonomilerin ve siyasi ideolojilerin yakınlaşmasının sadece kendi bünyelerinde değil, aynı zamanda sınırlarına yakın ülkelerle stratejik olarak oluşturdukları ağlarla daha da güçlendiği ifade edildi. Konuşmacılar, Türkiye gibi ülkelerin küresel düzenin devamına yardımcı olacak alanlarda stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade etti.

Panelistler ayrıca, yükselen ülkelerin hem karşılıklı hem de komşuları ile işbirliğini güçlendirmek için birlikte çalışmaları durumunda uluslararası istikrarı tehdit eden belirsizliklerin daha kolay ortadan kaldırılabileceğini ve küresel düzenin 21. yüzyılda devamının kolaylaşacağını dile getirdi.

Panelde konuşan Yeni Amerika Güvenlik Merkezi (CNAS) Başkanı Richard Fontaine, ABD ve müttefikleri için büyük kazanımlar sağlayan sistemin mevcudiyetinden bahsederek, "Aynı zamanda artan bir baskıyla da karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla ABD, küresel düzenin güçlendirilmesi için daha büyük ortaklık arayışı içinde olmalı" dedi.

GMF Transatlantik İlişkileri Bölümü’nden Daniel Kilman ise, "Türkiye'yi Avrupa, Ortadoğu, Rusya ve Afrika ile bağları olan kritik bir coğrafyaya sahip ülke olarak görüyoruz. Yani tam bir bağlantı merkezi üzerinde yer alıyor. Aynı zamanda sadece sahip olduğu hükümetle değil, ekonomisiyle de Ortadoğu'ya gerçek bir model teşkil ediyor" diye konuştu

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Robert Hormats, küresel sistemin geleceğe başarılı bir şekilde taşınabilmesi için işbirliği ağının daha da yaygın hale getirilmesi gerektiğini, bunun da Hindistan, Brezilya, Türkiye ve Endonezya'yı destekleyebilecek ülkelerle daha yakın interaktif bağlar kurmakla mümkün olduğunu ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile