Kursk NGS'nin 3'Üncü Ünitesi, Kobalt-60 Isletimine Basladi

Kursk NGS'nin 3'Üncü Ünitesi, Kobalt-60 Isletimine Basladi

Kobalt-60 (60-Co) isletimi için baslangiç materyali içeren ilk ikincil kobalt emici çubuk (SCAR), Rusya’da bulunan ve Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un insa ettigi Kursk Nükleer Güç Santralinin (NGS) 3’üncü güç ünitesine yüklendi. Reaktöre toplamda 27 SCAR’in yüklenmesi planlaniyor.

Ek olarak kobalt emicilerin yüklenmesi islemi, standart bor karbür emicilerin yüklenmesinden farklilik göstermiyor. Her kobalt emici, 1152 dogal kobalt-59 tableti içeriyor. Bir reaktörde 5 yillik isinlamanin ardindan Kobalt-59, yeni bir izotopa yani 60-Co’ya dönüstürülüyor.

Yükleme, reaktörün nötron-fiziksel özelliklerinin sürekli izlenmesi ile gerçeklestiriliyor.

Kursk NGS Direktörü Vyacheslav Fedyukin, konuya iliskin yaptigi açiklamada, “Kobalt-60 izotopunu kapsayan yeni ürünlerin gelistirilmesine iliskin çalismalar, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un izotop stratejisinin parçasi olan Rosenergoatom’un ‘Yüksek Güçlü Kanal-Tipi Reaktörlerde (RBMK) 60-Co üretimi düzenlenmesi’ projesi ve ‘Nükleer tip ve teknoloji ürün yelpazesinin gelistirilmesi’ endüstri programinin bir bölümü olarak yürütülmektedir. Tipta, tarimda ve birçok endüstride kullanilan radyasyon kaynaklarini üretmek amaciyla kanal tipi güç reaktörlerinin benzersiz becerisini güç üretimi ile birlikte kullaniyoruz” dedi.

Radyasyon Teknoloji Departmani Baskani Nikolay Kushkovoy da “2018’de ilk kobalt emiciyi Kursk Nükleer Santralinin 4’üncü ünitesine yükledik. 2018’den bu yana Kursk santrali ekibi çok fazla deneyim kazandi, çalismanin güvenligini ve güvenilirligini dogruladi. Proje son derece olumlu oldugunu kanitladi. Kobalt-60, Rusya ve dünya pazarlarinda sürekli olarak yüksek bir ticari talebe sahip. Kursk NGS’nin 3’üncü ünitesinde islenmesi planlanan Kobalt-60’in ticaret hacmi, güç ünitesinin tüm isletim süresini kapsayacak sekilde sözlesmelerle belirlenmis bulunuyor. Isinlanmis Kobalt-60’in 5 yil içinde bosaltilmasina ve tasinmasina hazirlanmak için daha yapilacak çok is var" diye konustu.



Bilgi notu

Kobalt-60, kimyasal element kobaltin radyonüklitidir. Kobalt-60, kullanilan gama radyasyon kaynaklarinin üretiminde kullaniliyor. Bu kullanimlar, gida ürünleri, tibbi alet ve malzemelerin sterilizasyonu, tahil ve sebze mahsullerinin büyümesini ve verimini artirmak için tohum aktivasyonu, endüstriyel atiklarin, çesitli endüstri türlerinin kati ve sivi atiklarinin dezenfeksiyonu ve aritilmasi, polimerlerin ve onlardan üretilen ürünlerin özelliklerinin radyasyon modifikasyonu, uzaktan ve intrakaviter gama tedavisi, gama kusur tespiti, yogunluk ölçüm cihazlarinin bir parçasi olarak boru hatlarindan pompalanan sivi karisimlarin kivaminin (yogunlugunun) belirlenmesi, çeligin sürekli dökümü sirasinda kaliptaki metal seviyesinin izlenmesini kapsiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile