2019-2020 yili olagan genel kurul toplantisinda konusan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Birol Celep, tarim ülkesi olan Türkiye’nin gida ihracati konusundaki stratejisini yasanan kriz sartlari altinda bile avantaja çevirebildiklerini söyledi.
Birol Celep, "Kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayisi ürünlerimiz için ürün Komiteleri kuruldu ve bu komiteler hem ticari hem de teknik seviyede toplantilar düzenlendi.
Organik ürünler komitesi, Bilim ve Teknoloji Kurulu, Ekonomi ve Finans Kurulu kurulmus ve sistematik bir sekilde toplantilarina devam etti. Hem yurt içinde hem de yurt disinda yürütülen bilimsel projelere finansal ve teknik destek verildi.
Lisansli depoculuk sisteminin kurulmasi ve TMO’nun kuru meyve alimi yapmasi için girisimlerde bulunuldu. Üreticilerle yakin temas ve is birligi halinde olmanin önemi her platformda dile getirilmis ve üretici toplantilari düzenlenmis, gida güvenligi ile ilgili sorunlarin çözümü için yayim ve egitim çalismalari yapilmis, ayrica yurtdisi is birliklerimiz sayesinde AB Komisyonu nezdinde yürütülen lobi faaliyetlerinde aktif rol alinmistir" dedi.
Kuru üzüm, kuru kayisi, kuru incir ihracati 848 milyon dolara ulasti
Sektörün ihracatinin son 5 yildir 1,3-1,4 milyar dolar seviyelerinde seyrettigini hatirlatan Celep, “2019’da toplam kuru meyve ihracati miktar bazinda 485 bin ton, degerde 1 milyar 416 milyon dolar; 2020 yilinda ise miktar bazinda 477 bin ton, deger bazinda 1 milyar 399 milyon dolar olarak gerçeklesti. Birligimiz, ülkemizin toplam kuru meyve ihracatinin miktar bazinda yüzde 75’ini, deger bazinda ise yüzde 61’ini gerçeklestirdi. 2020-21 sezonunda 19 Haziran itibariyle 184 bin ton üzüm ihracati karsiliginda 356 milyon dolar gelir elde edildi. Kuru incir ihracatimiz ise miktar bazinda yüzde 7’lik, deger bazinda yüzde 15’lik bir artisla olumlu bir tablo çizdi. 60 bin ton kuru incir ihracatindan 217 milyon dolar kazandik. Kuru kayisida ise 82 bin 500 ton kuru kayisi ihracati karsiliginda ihracat gelirimizi yüzde 16 oraninda ivmeyle 275 milyon dolara tasidik. 2019/20 sezonunda 2 bin 781 dolara ihraç edilen bütün kuru kayisi, 2020/21 döneminde 3 bin 485 dolara alici buldu. 2020/21 sezonunda bütün kuru incirin ortalama ihraç fiyati ise 4 bin 67 dolardan 4 bin 265 dolara yükseldi" seklinde konustu.
Piyasaya alicilarin degil bizlerin yön verecegi bir sistem kurulmali
Birol Celep, son yillarda saglikli gidalara olan talebin ve tüketici beklentilerinin gün geçtikçe arttigini, rekabetin daha da zorlastigina deginerek birlik ve beraberlik çagrisi yapti. Celep, söyle devam etti:
"Hem alici pazarlarimizdaki tüketici beklentilerini karsilayabilmek, mevcut pazarlarimizi korumak ve yeni pazarlara girebilmek, hem de Çin, Özbekistan gibi rakip üretici ülkelerle rekabet edebilmek için kendi aramizda birlik olmayi basarmaktan baska bir yolumuz yok. Dünyanin en büyük üzüm üreticisi ve ihracatçisi olarak üzüm piyasasina alicilarin degil bizlerin yön verecegi, kuru kayisimizin da dünya piyasalarinda hak ettigi degeri bulacagi bir sistemi kurabiliriz. Kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayisi da Okratoksin-A ve Pestisit ile kuru kayisida kükürt limitleri sorunu, AB’deki aktif maddelerle ilgili güncelleme çalismalari gibi önümüzdeki dönemde karsimiza çikabilecek sikintilari asmak için tüm gücümüzü seferber ettik."
Ortak akil çagrisi
Celep, Tarim ve Orman Bakanliginin fiyat politikasinda, seffaflik ve izlenebilirligi baz alarak pestisitin kontrollü kullaniminda üreticiyi desteklemesi ve yönlendirici olmasi gerektiginin altini çizdi.
Celep, söyle devam etti:
"Devletin bizle ortak akil yapmasi lazim. Tüm tarim sektörlerinde ortak akli kurmaliyiz. TMO ile birlikte 4 yil çok verimli bir sekilde hareket ettik. 5’inci yilda farkli bir yol belirlediler. Spekülatif hareketlere sebebiyet vermememiz lazim. Tarim il/ilçe müdürlükleri ile, cografyadaki akil insanlardan geri bildirim alarak, tüm paydaslarla ortak strateji yaparak ülkemizi sektörlerimizi gerçek anlamda koordine etmeliyiz. Rekoltede öngörülebilir kosullar saglanmadan, fiyat açiklanmadan satisa baslanmamali. Alivre satis hem üreticiye hem sektöre tüm taraflara zarar veriyor. ABD’nin bizle rekabet etme sansi yok. Güney Afrika’yi da istedigimiz gibi alt ederiz. Iran zaten serbest piyasada yoktu. Özbekistan’da Çin’in ciddi plantasyonlari var. Sili’deki gibi satilan ürünün sorgulanmasi ve ekim alani plantasyonunun yapilmasi, süreci düzgün planlamak gerekiyor. Dünyada degisimi kabul edenler basariyi yakalayacak. Her iste inovatif ve farkli düsünmeliyiz, her zaman kendimizi yenilemeliyiz."
Kuru meyve sektörünün 2023 yili hedefi 3 milyar dolar
Celep, son olarak sözlerini söyle sürdürdü:
"Kuru meyve sektörünün 2023 yili için belirledigi 3 milyar dolarlik ihracat hedefine ulasmasi ve mevcut potansiyelimizi en etkili sekilde ihracatimiza yansitabilmek için, sektör paydaslari olarak bir arada olmali, kisa-orta-uzun vadeli stratejilerimizi gözden geçirmeliyiz. Sayet üniversitelerle is birligi, Ar-Ge, tasarim ve markalasma gibi birçok asamada yol kat edersek, tüm paydaslarimizin güç birligi ile, daha katma degerli ürün ihracatina odaklanir, böylece 2023 hedeflerine ulasiriz."
Kuru Incir Ihracati 250 Milyon Dolara Kosuyor
Kuru incir rekoltesi, 2019-2020 sezonunda 90 bin, 2020-21 sezonunda 85 bin olmasina ragmen simdiden 60 bin tona ulasarak deger bazinda yüzde 15 ivmeyle geçen seneki ihraç rakamina ulasti. Sektör, kuru incirdeki bu basarinin sektörel ve akademik is birlikleri, Ar-Ge, tasarim ve markalasmayla, kuru üzüm gibi ihraç kalemlerinde de saglanabilecegi görüsünde birlesti.