Kuveyt'te parlamento seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte 'oy satın alma' iddiaları gündeme geldi.
Ülkede 26 Kasım'da yapılacak parlamento seçimlerinin öncesinde adayların nakdi karşılık veya lüks hediyelerle seçmenlerden oy satın aldığı öne sürülüyor. Kuveyt'in Es-Siyase gazetesi, iddiaları manşete taşıyarak bir oyun fiyatının 10 bin dolara kadar çıkabildiğini yazdı.
AA muhabirine konuşan Ebu Muhammed takma isimli seçmen, sadece başkentte değil, Kuveyt'teki 5 seçim merkezinde de oyların satın alındığını, adayların sadece bir oy için yaklaşık 6 bin 400 dolar verdiğini iddia etti.
Memur Abdulaziz Kerim ise 'Vatandaşların çoğunluğu oyunu satmaya karşı. Bir avuç dinar için oyunu satanlar daha az bir ücrete vatanlarını da satabilirler.' ifadelerini kullandı.
Bir başka Kuveytli seçmen Halide el-Hıdır da 'Maalesef oyların satın alınması ve satılması diye bir şey var. Karşılığı bazen nakdi bazen de marka kadın çantaları gibi hediyeler oluyor.' diye konuştu.
Helal ve haramı bilen eğitimli insanların oylarını satmasının kendisini dehşete düşürdüğünü kaydeden Hıdır, bu kişilerin ekonomik durumlarının da iyi olduğunu belirtti.
- 'Oy satan ve satın alanlar haindir'
Oyların satılmasını, ahlaki, hukuki ve milli açıdan cinayet olarak niteleyen Kuveyt Avukatlar Derneği Başkan Yardımcısı Şereyan eş-Şereyan, 'Oy satan ve satın alanların hepsi haindir. Vatanına, dinine ve değerlerine ihanet etmiştir. Bunların en ağır şekilde cezalandırılması gerekiyor. Yasaların belirlediği 5 yıl hapis cezası yeterli değil, müebbet almaları lazım.' diyerek tepki gösterdi.
İnsan Hak ve Özgürlükleri Kuruluşu Başkanı Şebib ez-Zubi ise oy satanların zorunlu ihtiyaçları için bunu yapmadığını, oyları karşılığında lüks bir yaşam içinde kullanılan bazı değersiz şeyler satın aldıklarını belirtti.
Bu eylemlerin hem dini hem de yasalar çerçevesinde cezalandırılması gerektiğini kaydeden Zubi, 'Aslında bu, insanın iradesini satmasıdır.' dedi.
Kuveyt makamları, önceki seçimlerde adayları, oy satın almakla suçlamış ancak yargı bu yönde açılan davaların çoğunda beraat hükmü vermişti.
Ülke yasalarına göre, oyların satın alınması suçuna karışanlara en fazla 5 yıl hapis cezasının yanı sıra 6 bin ila 16 bin dolar arasında değişen para cezaları verilebiliyor.
İçişleri Bakanlığı, 50 sandalyeli Kuveyt Parlamentosuna girebilmek için 15'i kadın 454 adayın yarıştığını bildirmişti.
Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir es-Sabah, 16 Ekim'de yayımladığı emirlik kararnamesiyle meclisi feshetmişti.
Kuveyt'te 'Oy Satın Alma' İddiaları
Kuveyt'te parlamento seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte adayların para ve lüks hediyeler karşılığında seçmenlerden oy satın aldığı öne sürülüyor.