Kuzu: Başkanlık Önemli Bir Sistem Tbmm

-KUZU: BAŞKANLIK ÖNEMLİ BİR SİSTEM TBMM (A.A) - 19.04.2010 - TBMM ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BURHAN KUZU, BAŞKANLIK SİSTEMİNİN MİLLİ BİRLİK VE BÜTÜN

 

-KUZU : BAŞKANLIK ÖNEMLİ BİR SİSTEM

TBMM ( A . A ) - 19 . 04 . 2010 - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu , başkanlık sisteminin milli birlik ve bütünlük bakımından fevkalade önemli olduğunu söyledi . Kuzu , Başkanlık sisteminin uygulanabilmesi için eyalet sisteminin şart olmadığını da belirtti .

Gazetecilerin , başkanlık sistemi ile ilgili sorularını yanıtlayan Kuzu , başkanlık sisteminin yararlı bir model olduğunu ifade etti .

Başkanlık sisteminin Türkiye ' ye uygun bir model olduğunu ifade eden Kuzu , ' Bugün yaşanan tartışmaları kökünden çözecek bir modeldir . Yasama organını güçlendiren bir modeldir . Parlamento ağırlıklı bir modeldir . Ondan dolayı ismi aslında başkanlık sistemi değil , kongre hükümeti demek lazım ' dedi .

Kuzu , kuvvetler ayrılığının en belirgin olduğu sistemin başkanlık sistemi olduğunu vurguladı .

-EYALET SİSTEMİ ŞART DEĞİL-

Başkanlık sisteminin uygulanabilmesi için eyalet sisteminin şart olmadığını belirten Kuzu , ' Üniter yapıda da federal yapıda da sistemin olabileceğini kaydetti . Eğer federal yapı zorunlu olarak başkanlık sistemini gerektirseydi , o zaman Almanya ' nın da başkanlık olması gerekirdi . O tamamen Türkiye ' de bu modeli kötü göstermek isteyenlerin bulduğu uydurma bir gerekçedir . Milli birlik ve bütünlük bakımından fevkalade önemli bir sistemdir ' diye konuştu .

Bir gazetecinin , ' Sistem rejim değişikliği getirmez mi? ' sorusuna Kuzu , ' Yok , rejimle ne alakası var? Hükümet modelidir bu . . . ' karşılığını verdi .

Başkanlık sisteminin ne gibi sakıncaları olabileceği sorusuna karşılık Kuzu , şunları kaydetti :

' Faydası daha çok . Zararı ile faydasını tarttığın zaman faydası çok daha fazla olan sistemdir . Parlamenter sistemde yasama organının adı var , kendisi yok . Tamamen yürütmenin hakim olduğu bir model . Ama başkanlık sisteminde yasama ağırlıklıdır . Adı başkanlıktır ama asıl yetkili olan yasamadır . Parlamenter modeldeki başbakanlar , ABD Başkanı ' nından birkaç kat daha yetkilidir . Dolayısıyla ' başkanlık ' kelimesine takılıp kalmayın . '

19 . 04 . 2010 14 : 04 : 28
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile