Levent Vadisi UNESCO Yolunda

Levent Vadisi UNESCO Yolunda

Malatya’da 65 milyon yil öncesine dayanan ve kaya olusumlariyla öne çikan Levent Vadisi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirasi listesine alinmasi için çalisma baslatildi.

Malatya’nin Akçadag ilçesinde bulunan ve 65 milyon yillik bir jeolojik olusum sonucu ortaya çiktigi belirtilen doga harikasi Levent Vadisi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirasi listesine alinmasi için çalisma baslatildi.

Inönü Üniversitesi bilimsel arastirma projeleri koordinasyon birimi tarafindan yürütülen proje ile Neolitik çagdan kalma kalintilarin da bulundugu 28 kilometre uzunlugundaki Levent Vadisi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirasi listesine alinmasi hedefleniyor.

“Daha önce baslanilan projeyi tamamlamak istiyoruz”

UNESCO hedefine dair degerlendirmelerde bulunan Inönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Yüksel Gögebakan, temel amaçlarinin Levent Vadisi ‘nin jeopark statüsü kazanmasi oldugunu belirterek, “Inönü Üniversitesi bilimsel arastirma projeleri koordinasyon birimi tarafindan desteklenen Jeopark projesini yürütüyoruz. Projenin temel amaci Levent Vadisi jeopark çalismasi. Daha önce 2010 yilinda Malatya Valiligi ile Il Kültür Ve Turizm Müdürlügü bünyesinde yapilan ciddi bir çalisma var. Bu proje ile vadinin genel yapisina dair çalismalar gerçeklestirilmis bulunmaktadir. Bizler ise tam anlami ile neticelendirilmeyen bu çalismayi üniversitemiz rektörlügünün verdigi destekle sonuçlandirmaya çalisiyoruz. Temel amacimiz Levent Vadisi gibi dünya mirasina girebilecek olan jeo kültürel sanat ve tüm disiplinleri içerisinde barindiran alanin jeopark statüsü kazanmasi bunun için çaba sarf ediyoruz“ dedi.

“Çalismalar projeye ciddi anlamda güç kazandiracak”

Güçlü bir akademik kadro ile bölgede çalismalarin sürdürüldügünü kaydeden Gögebakan, ”Proje içerisinde farkli üniversitelerden ögretim üyeleri bulunmaktadir. Özellikle rektörlügümüzün verdigi destek taktire sayandir çünkü Levent Vadisi gibi bir alanin dünya mirasi statüsü kazanmasi, jeopark olarak UNESCO bünyesine dahil edilmesi için çalismalarimizi yürütüyoruz .Bugün de projede yer alan arastirmaci arkadaslar ve üniversitemiz ögrencileri ile birlikte bölgede bir egitim saha gezisi düzenledik. Bu egitim çalisma ile projenin ciddi anlamda bir güç kazanacagini düsünüyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile