Lübnan'da Filistinli Mültecilerin Yaşadığı Ayn El

Paula Astih - Lübnan'da Filistinli mültecilerin yaşadığı Ayn el-Helva Mülteci Kampında 1 kilometre karelik alanda 85 bin kişi yaşıyor.

Suriye'de, Esed güçlerinin saldırı düzenlemesinin ardından, Filistinli mültecilerin yaşadığı kamplardan kaçan bin 110 Filistinli mülteci aile ile beraber 40 Suriyeli ailenin de Sayda kentindeki Ayn el-Helva Mülteci Kampına yerleşmesi üzerine, 1 kilometre karelik kamp alanında yaşayan kişi sayısı 85 bine ulaştı.

İsminin açıklanmasını istemeyen Fetih Hareketine mensup bir yetkili, mülteci kampında aşırı nüfus yoğunluğu yaşandığını ve hayat şartlarının çok zor olduğunu belirtti.

Yetkili, aynı evde ortalama 6 ailenin beraber yaşadığını ifade ederek, kalan ailelerin ise terk edilmiş okullarda barındıklarını dile getirdi.

En hızlı şekilde ekonomik ve sosyal güvenlik ortamının sağlanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan yetkili, aksi halde fakirlik ve mahrumiyetin güvenlik zafiyeti doğuracağını kaydetti.

-''Filistinli mülteciler geçici bir süre Lübnan'da barınacak''-

Fetih Hareketi Genel Sekreteri Fethi Ebu el-Aradet, Suriye'den Lübnan'a göç eden Filistinli mültecilerin, Lübnan'da geçici bir süre için bulunduğunu vurgulayarak, Filistinli tarafların Suriye'deki ''ateş topu''nun bu ülkeye taşınmaması için çabalarını sürdürdüklerine dikkati çekti.

Aradet, Suriye'den kaçan yaklaşık 5 bin 400 Filistinli mülteci ailenin Lübnan'a sığındığını söyledi.

Aradet, çoğunluğunu Şam'daki Yermuk Mülteci Kampı'ndan kaçan Filistinlilerin oluşturduğu mülteci ailelerden bin 250'sinin Sayda kentine, 140'ının yine aynı kentteki El-Miye ve Miye Mülteci Kampı'na, bininin Sur kentine, geri kan 3 bin ailenin ise El-Beka, Beyrut ve Lübnan'ın kuzeyine yerleştirildiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu Genel Komiseri Filippo Grandi, 2013 yılının ilk 6 ayında 91 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını belirterek, başta Arap ülkeleri olmak üzere tüm bağışçı ülkeleri UNRWA'ya destek olmaya çağırmıştı.

1948, 1967 ve 1973 Arap-İsrail savaşları sonrası toplam 4,5 milyon Filistinli, mülteci durumuna düşerek evlerini ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Filistinli mültecilerin büyük çoğunluğu Ürdün, Suriye ve Lübnan'a yerleşti.

Tercüme: Ayşe Sümeyra Aydoğdu

Yayıncı: Ekrem Kaftan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile