Maliye Bakanı Şimşek, İnşaat Sektörünün 2023 Hedefini Açıkladı

Maliye Bakanı Şimşek, İnşaat Sektörünün 2023 Hedefini Açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışında yaptıkları projelerdeki hedefinin 2023’te 100 milyar dolara ulaşacağını açıkladı. Mehmet Şimşek, komşu ülke Suriye’nin yeniden yapılanmasında ise Türkiye’nin ve özellikle bölgedeki inşaat firmalarının etkin şekilde rol üstleneceğine inandığını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beraberinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile birlikte, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’ni (GAİMDER) ziyaret etti.

Türkiye’nin birlik-beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğu günleri yaşadıklarını vurgulayarak konuşmasına başlayan GAİMDER Başkanı İbrahim Apa, “Milletçe, sağduyulu bir şekilde, tahriklere kapılmadan, birlik ve beraberlik içerisinde bu günleri atlatmalıyız” dedi.

Apa ziyarette, inşaat sektörünün yanı sıra Gaziantep’in sorunlarını da Bakan Şimşek’e aktardı. Apa, önümüzdeki dönemde meclis gündemine gelecek olan müteahhitlik meslek yasasının çıkmasıyla ilgili de Bakan Şimşek’ten destek istedi. Firmaların mağduriyetine yol açan Asansör Yönetmeliği’nin, yaptıkları girişimler sonucu 1 Ocak 2016’ya kadar ertelenmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren İbrahim Apa, Bakanlığa ve Belediye Başkanlarına teşekkür etti. EDAŞ kaynaklı problemlerinin halen çözüm beklediğini dile getiren Apa enerji altyapısını kendi cebinden karşılayan inşaat firmalarının, aynı ilgiyi EDAŞ’tan göremediğine dikkat çekti. Gaziantep’te bazı kamu binalarının yetersiz kaldığını da belirten Apa “Tapu ve Kadastro binası ve Nüfus Müdürlüğü büyüyen Gaziantep’in ihtiyacına cevap veremiyor. Gaziantep’in en önemli sorunlarından birisi de eğitim ancak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendisine ait bir binası yok. Bu ihtiyaçlarında giderilmesi noktasında gerekli adımların atılacağına inanıyoruz” dedi.

“SURİYE’NİN İMARINDA SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ”

İbrahim Apa, Gaziantep ve bölgesindeki illerin Suriye’deki iç savaştan gelen insanları adeta bağrına basarak, işini ve aşını paylaştığına dikkat çekerek, “Bizim insanımız bunların hiçbirini karşılık bekleyerek yapmadı. Ancak, yarın öbür gün, koşullar oluştuğunda veya sözü edilen güvenli bölgeler oluştuğunda, Suriye’nin yeniden yapılanmasında, Gaziantep ve bölgesindeki inşaat firmalarının aktif dol üstlenmesini istiyoruz. Suriye’nin imarında bizler söz sahibi olmak istiyoruz. Türk hükümetinin bu konuda önümüzü açmasını istiyoruz” diye konuştu.

BAKAN ŞİMŞEK: “DÜNYADA, SİZİN SEKTÖRÜNÜZ BÜYÜYECEK”

Başkan Apa’nın Suriye’yle ilgili talebinden yola çıkarak, Türk müteahhit firmalarının yurt dışında yaptığı projelerden rakamlar veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada müteahhitlik sektörünün büyümesini sürdüreceğini açıkladı.

Türk firmalarının yurt dışındaki pazar paylarını özellikle 2006 yılında itibaren artırmaya başladığını, bunun da AK Parti iktidarı döneminde yaşandığına dikkat çeken Şimşek, “İnşaat sektörü 2006’dan bu yana yıllık ortalama 20 milyar dolarlık proje yaptı. 2023’te bu rakam yıllık 100 milyar dolara ulaşacak” dedi.

Gaziantep’in de bu anlamda büyük düşünmesi gerektiğini ifade eden Bakan Şimşek, “Suriye’nin imarında Türk firmaları inanıyorum ki çok büyük projelere imza atacak. Ancak bizim, bu firmaları bölgesel olarak ayırmamız çok zor. Her firma ihaleye katılır ama Gaziantep’teki firma, Ortadoğu’ya daha yakın olduğu için, tedarik başta olmak üzere diğer unsurlarda daha avantajlı olacaktır. Sizlerin büyük düşünerek, bu ülkedeki projelerden ciddi şekilde pay almanızı istiyorum. Sizin de gayretlerinizle ülkemizi ve kentimizi ortak akılla büyüteceğiz” şeklinde konuştu.

“BU KENT İÇİN NE İSTESEM, ANKARA VERİYOR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği yöneticileri ve üyeleri ile her zaman kardeşlik hukuku içerisinde çalıştıklarını hatırlatarak, “Bizim size söz verip de yapmayacağımız hiçbir şey olamaz. Çünkü biz 2 Kasım’da da buradayız” dedi.

Gaziantep’in rekabet gücünün kırılmaması için destek isteyen Şahin “Bu şehrin geleceğini sizlerle birlikte kuracağız. Sizinle yapacağımız daha çok iş var. En önemlisi Ortadoğu’nun büyümesi bu kent ile olacak” dedi.

Müteahhitlerin altyapı kaynaklı problemlerinin çözümünde ciddi mesafeler aldıklarını söyleyen Şahin, Asansör Yönetmeliği’yle ilgili firmaların yaşadıkları sıkıntıları duyar duymaz harekete geçtiklerini, daha başka şehirlerin duymadan, kendilerinin Bakanlık nezdinde girişimde bulunduklarını açıkladı.

Ucuz konut üretilmesini sağlamak için da üzerlerine düşen görevi yaptıklarını kaydeden Şahin “Ben şehrimle ilgili Ankara’dan ne istesem, Bakanlar Kurulu’ndan hemen çıkıyor. Sayın Bakanım, 10 milyon m2’lik yeri bize anında tahsis etti. 10 milyar dolarlık bir inşaat projesi olan Kuzey Şehri kuruyoruz. Önümüzü görmemiz açısından bu gücümüzü kırmayın. Buranın inşasında yerel müteahhitlerinde görev alması için gerekli hassasiyeti göstereceğiz. Aynı zamanda şehirde hali hazırdaki imarlı alanlarda da altyapı hizmetlerini son derece hızlı bir şekilde yapmak için gerekli gayreti gösteriyoruz.” diye konuştu.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da İbrahimli 2’de yürütülen çalışmalarla ilgili müteahhitleri bilgilendirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ziyaretin sonunda müteahhitlerin sorularını cevaplandırdı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile