Olimpiyatların Manisa etabı 19 Mayıs Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Müzik şölenine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, organizasyonun sponsorluğunu üstlenen Yonca yağ firmasının yönetim kurulu başkanı ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Sait Cemal Türek, eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı
Burhan Özfatura, siyasi temsilcileri ve binlerce kişi katıldı.
Aktif Eğitimciler Derneği tarafından organize edilen şenlikte, 16 ülkeden 60 ilköğretim ve lise öğrencisi sahne aldı. Stat içinde ve dışında toplanan binlerce kişi kurulan dev ekranlar aracalığıyla programı izledi.
Amacı Türk dilini yaygınlaştırmak, farklı kültürlere sahip insanların birbirleri ile kaynaşmasını sağlamak ve Türk dilinin dünya ülkeleri arasında yerini ve konumunu sağlamlaştırmak olan organizasyonda sahneye ilk olarak çıkan Moldovalı yarışmacı 'Fadimem' şarkısını söyledi. Azerbaycanlı yarışmacı ise 'Telafi' isimli parçası ile Manisalılar ile buluştu. Olimpiyatlara katılan çocuklar tarafından yapılan Hacivat ve Karagöz gösterisi ise büyük alkış aldı.
Soğuk algınlığı nedeniyle programa katılıp katılmayacağı son anda belli olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç programda konuşma yaptı. Arınç olimpiyatların önemine değindi ve olimpiyatlara ev sahipliği yapan Manisa ve Manisalıların şansından söz etti.
Bakan Arınç şöyle dedi:
"Bu akşam Manisa müstesna bir gece yaşıyor. Türkiye'nin en güzel statlarından biri olan, birçok maçlara ev sahipliği yapan bu stat ilk kez böyle bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. İçerde ve dışarıda binlerce insan var. Bu gece bu organizasyonu 50 bin Manisalı izliyor. Böyle bir akşamda bende hemşerilerim ile buluşmaktan çok mutluyum. Hepinizi hasretle kucaklıyorum. Türkçe olimpiyatlarını bu yıl 8.si yapılıyor. Bende 2003 yılında yapılan 1.organizasyondan itibaren bu zamana da kadar tüm organizasyonlara katıldım. Bu yılki organizasyonların Ankara'da ödül töreni yapıldı. Bende Konya'da yapılan şiir, İstanbul'da yapılan şarkı finalini ve Bursa'daki finalleri izledim. Güzel Türkçemizi dünya insanlarından dinlemenin keyfini yaşadım."
Bakan Arınç yapılan organizasyonu görsel bir şölen olarak niteleyerek, "Siz Manisalılar da bu olimpiyatları hasretle ve özlemle izliyordunuz. Bu yıl ev sahipliği yapıyorsunuz. Bu akşam Manisa'ya bu organizasyonu düzenleyen katkı sağlayan tüm sponsorlarımıza tüm herkese candan teşekkür ediyorum. Burada çok güzel bir kalabalık var ve burada bir görsel şölen yaşanıyor. Ayrıca TRT Avaz kanalı da organizasyonu canlı olarak yayınlıyor. Bu programı Orta Asya'da 350 milyon kişi izliyor. Diğer tüm TV'lerinde bu güzel akşamı herkese izletmesi çok büyük bir memnuniyettir. Sağ olun Manisalılar" dedi.
Yapılan organizasyonda tüm Türkiye'nin olduğu gibi Manisalıların da büyük emeği olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:
"Bu yıl yapılan organizasyona 120 dünya ülkesi katıldı. Dünyada Birleşmiş Milletlere kayıtlı 210 devlet olduğu biliniyor. İşte 120'si burada. Dünyadaki tüm ülkelerde Türk okulları var ve yarısı burada. 120 ülkeden 750 öğrenci bu final için Türkiye'ye geldi. Şiir, pandamın, şarkı- türkü ve 10'a yakın branşta çocuklar hünerlerini sergilediler. En doğumuzdaki ülkeden en batımızdaki ülkelere, kuzey kutbundan Ekvatorda kadar, Kamboçya, Vietnam, Yakutisyan, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Avustralya ve Yeni Zelanda, ABD'nin tüm bölgeleri, Afrika'nın neredeyse tamamı olmak üzere 120 ülke burada. Bu okulları sizler yaptınız. Anadolu'nun her ferdi o ülkelerin insanını kazanmak için onlarla dostluk kurmak için çok önceden yola çıktılar. Moğolistan ve Teksas'a kadar gittiler. Hedefleri birdi. Madagaskar'a bile okul açtılar. İstiklal marşı söylediler, Türkiye'yi tanıttılar ve onların gönüllerini kazandılar. Burada Türkçeyi bizden çok daha iyi konuşabilen çocuklar var. Bu okulların yapımında ve hizmetlerine devam etmesinde Manisa'nın da ilçelerinde de emeği var. Tüm temiz insanların günlük kazançlarından ayırıp; Allah rızası için bu yola verdiği emek var. Eserlerinizi burada büyük bir gururla izleyiniz. Bunlar sizdendir. Renkleri dilleri, kökenleri ve dinleri de farklı olsa onlar Türkiye'yi tanıyan ve seven, Türkiye'ye yan bir devlet ve ülke kalmayacak. Bunu yapmakla bunu başarmakla çok önemli işler yapıyoruz. Devletimiz bu kadarına muktedir değildir. Bu okulları devlet adına yapacak olsaydık, inanın yapamazdık. Hiçbir ülke kendi ülkesinde bir başka devletin okulunu açtırmak istemez. Altında bir şeyler arar. Ama gönüllü insanların, sivil inisiyatifin bu samimiyetleri tüm ülkelerde geçerli oldu. Bu ülkelerin devlet başkanları, bakanları kiminle konuşursanız konuşun bu okullardan söz ediyor."
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç danışmanların Türkçe Olimpiyatları Manisa Özel Programı fikrinin kendisine geldiğinde temkinle yaklaştığını itiraf etti. Arınç, "Ben bu statta çok maçlar izledim. En kalabalık taraftarı olan takımları da izledim. Bizim her zaman üç-beş tribünümüz boş kalırdı. Bu gün bu kalabalık beni mahcup etti. Bana arkadaşlar Manisa'da bu programı yapalım dedikleri zaman biraz çekinmiştim. Ama Manisalılar beni mahcup etti" dedi.
Manisa'da yapılan programın aynısının İzmir'de de yapıldığını söyleyen Bakan Arınç, "Manisa'da 50 bin kişi varsa kesinlikle İzmir'de de aynı kalabalık vardır. Bu işin temelindeki sevgi dostluk ve kardeşliğin büyüklüğü bu statlarda görülüyor. Ne mutlu sizlerepyaşadım."
Bakan Arınç yapılan organizasy ki bu yola baş koyuyorsunuz" dedi. Eğitim hizmetinin önemini anlatan Arınç, "Eğitim hizmeti partiler üstü bir hizmettir. Burada her kesimden insan var. Basit bir mesele olsaydı biz birbirimize sırt dönmesini iyi bilirdik. Ama eğitim sevdamız ve davamız bu şölende bir araya gelmemizi sağladı" diye konuştu.
Bakan Arınç'ın konuşmasının ardından programın sponsoru olan OSB ve Yonca Yağ Yönetim Kurulu Başkanı olan Cemal Sait Türek plaketini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın elinden aldı. Bakan Arınç gecenin sponsoru olan Sait Türek'i kutladı.
Yaklaşık 2,5 saat süren programı TRT Avaz Kanalı canlı yayınlarken, Türkiye'deki 36 Yerel Televizyonunda TRT aracılığı ile Manisa programını canlı verdiği öğrenildi. Programda 'Altın Hızla' isimli türküyü seslendiren Iraklı Mazin isimli öğrenciyi yanına çağıran Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç kendi kalemini çocuğa hediye etti.
Programda Kazakistan grubunun İlk kez Manisa'da sergilediği gösterisi büyük ilgi gördü.
Manisa'da 8. Türkçe Olimpiyatları
Uluslararası Türkçe Öğrenim Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları çerçevesinde 120 ülkeden gelen 750 öğrenci İstanbul'da düzenlenen organizasyonun ardından yurdun değişik illerinde gösteri yapmaya devam ediyor.