Manisa Tariminin 2022 Yili Degerlendirildi

Manisa Tariminin 2022 Yili Degerlendirildi

Manisa Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Gida sektöründe ihracat rakamlarina baktigimizda kasim ayi sonu itibariyle 720 milyon dolarlarda. Geçen sene 550 milyon dolarlarin üzerindeydi” dedi.

Manisa Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa’da görev yapan basin mensuplarini agirlayarak 2022 yilina iliskin degerlendirmelerde bulundu. 2022 yilinin ilk 11 ayina ait ihracat rakamlarini paylasan Öztürk, “Gida sektöründe de ihracat rakamlarina baktigimizda kasim ayi sonu itibariyle 720 milyon dolarlarda. Geçen sene 550 milyon dolarlarin üzerindeydi. Bu da 720 milyon dolara yükseldi. Bunun haricinde bizler çiftçilerimizi destekliyoruz. Üretimde gerek girdileriyle ilgili desteklemelerde bulunuyoruz. Burada da 465 milyon TL üzerinde bir desteklemeyi 2022 yilinda çiftçilerimizle bulusturmus olduk. Ciddi bir rakam. Ne kadar destekleme versek de çiftçilerimize azdir. Çiftçilerimizin emekleri çok. Bakanlik olarak da çiftçilerimizin desteklenmesini önemsiyoruz. Burada hayvancilik desteklemeleri 163 milyon 274 bin TL, bitkisel üretim desteklemeleri de 278 milyon 446 bin TL, kirsal kalkinmadan da 24 milyon TL’nin üzerinde bir desteklemeyle toplam 465 milyon 789 bin TL’lik bir desteklemeyi Manisali üreticilerimizle bulusturmus olduk” dedi.

Çekirdeksiz kuru üzümde ihracatta dünyada birinci sirada olduklarini söyleyen Öztürk, “Üzümde birinci siradayiz. Ihracatta birinci siradayiz. Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzümün yaklasik yüzde 85’ini biz üretiyoruz. Dünyada da en çok ihracata konu mali üreten biziz. Onun da merkezi Manisa. Çekirdeksiz kuru üzümün ihracatta dünyada merkezi Manisa. Üretim anlaminda baska ülkeler de var. Onlar iç piyasada da tüketiyorlar. Ama biz dünyada en çok ihracatini yapan biziz. Bir de zor piyasalara yapiyoruz bunu. Avrupa Birligi, Ingiltere, Almanya, Hollanda, Yunanistan, Japonya’ya kadar biz gönderiyoruz. Buralarda nazli alicilar var. Onlarin isteklerine göre ürün hazirlanmak durumunda. Bu da üreticilerle kurumumuzun çok iyi senkronize sekilde ilerlemesiyle oluyor. Çünkü her sene alim sartlarini degistiriyorlar. Konvansiyonel ürünlerde kullanilan ilaçlarda degisikliklere gidiyorlar. Ihracat anlaminda iyi bir yil geçirdik” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile