Melet`i Kirleten Firma Kapatıldı

Melet`i Kirleten Firma Kapatıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sivas`ın Koyulhisar ilçesi Çandır mevkiinde kurulu bulunan ve defalarca uyarılmasına rağmen kimyasal atıklarını Ordu ilini boydan boya kat eden Melet Irmağı`na bıraktığı için yıllardır Orduluların tepkisine yol açan özel madencilik şirketine 142 bin lira para cezası kesti.

Bakanlık ayrıca şirketin faaliyetini durdurdu.

1980 yılında kurulan ve 31 yıldır Melet Irmağı`na atık bıraktığı şeklinde şikayet ve tepkilerin olmasına rağmen hiç bir yaptırımın uygulanmadığı özel madencilik şirketinin durumuna aslen Mesudiyeli olan eski Basın Konseyi Başkanı CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, 15 Ağustos 2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a bir soru önergesi verdi. Ekşi soru önergesinde, Melet Irmağı`nda yapılan son analizlerde yüksek miktarda Fe (Demir), Zn (Çinko), Cu (Bakır) belirlendiğini, bütünbunların üzerine ırmaktan yararlanan Mesudiye ilçesinde insan ve hayvanlarda sağlık sorunlarının artmasına yönelik şikayetler olduğuna dikkat çekti. Ekşi, önergesinin sonuç bölümünde, "Bir maden şirketinin çevreye verdiği zararın son 31 senedir sürüp gelmesi, burada devletin görevini tam olarak yapmadığını, buna birtakım kirli ilişkilerin sebep olabileceğini yahut birilerinin en azından ihmalinin söz konusu olmak gerektiğini söylemek gerekmez mi? Gerekirse sorumlular hakkında ne gibi bir işlemyapıldığının kamuoyuna açıklanması zorunlu değil midir?" görüşlerinde bulundu.

Ekşi`nin bu soru önergesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`ın talimatı üzerine Bakanlık uzmanlarından oluşan bir ekip, söz konusu madencilik şirketinde inceleme ve denetimlerde bulundu. Konuyla ilgili hazırlanan raporda, işletme bünyesinde dört adet atık depo sahası bulunduğu, mevcut depo sahalarının tamamının kapasitelerinin dolduğu, hali hazırda kullanılan iki adet sahada kuruyan atığın daha önce depo sahası olarak kullanılan alana iş makineleri ile gelişigüzel bir şekildedöküldüğü, söz konusu alanlarda atık barajı set şevlerine doğru taşmaların olduğunun tespit edildiği belirtildi. Raporda ayrıca, işletmenin, atıkların düzenli depolanmasına ilişkin yönetmelik uyarınca belirtilen süre içerisinde ilgili lisans başvurusunun da yapmadığı, prosesten kaynaklanan atıklarını depo sahasına dökmeye devam ettiği de özellikle vurgulandı

Bakanlık, rapordaki bu özellikler sebebiyle madencilik firmasına 102 bin 567 lira idari para cezası, çevre görevlisi istihdam etmediği, bu konuda çevre danışmanlık firmalarından hizmet satın almadığı veya çevre yönetim birimi kurmadığı için 5 bin 696 lira, emisyon konulu çevre izni için resmi herhangi bir başvurusu bulunmadığı için de 34 bin 189 lira olmak üzere toplam 142 bin 452 lira para cezası uyguladı.

Bakanlık ayrıca, yeni atık barajı inşaatı yapıp atık kabulüne uygun hale getirilerek Bakanlıktan atık sahasına ilişkin uygunluk kararı alana kadar işletmenin faaliyetinin de süresiz olarak durdurulmasına karar verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile