Metro Istasyonlarinda Ticari Alanlar Ihaleye Açildi

Metro Istasyonlarinda Ticari Alanlar Ihaleye Açildi

Istanbul’da metro istasyonlari markalara ve girisimcilere açiliyor. 16 hatta yer alan 189 istasyonda günde 2,5 milyonu askin yolcuya hizmet veren metro alanlari haftanin her günü 18 saat açik olan ticaret merkezlerinden biri haline geliyor.



Günde 2,5 milyonu askin yolcu kapasitesiyle 16 hatta 189 istasyonda her gün 18 saat hizmet veren Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) istiraklerinden Metro Istanbul, istasyonlarini ticaret merkezine dönüstürüyor. Toplam 1 milyon metrekarenin üzerinde kapali alani bulunan sirket, ticari alanlar ve otomatlar için ihale sürecini baslatti.

Proje ile ilgili bilgi veren Metro Istanbul Genel Müdürü Özgür Soy, bu alanlarda en dogru isletmecileri bularak, 132 magaza ve otomatlari 3 ay sonunda hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlatti. Otomat ihalesinin 14 Temmuz’da yapilacagini belirten Soy, ilk asama olan 32 magazanin ihalesinin 4 Agustos’ta tamamlanacagini bildirdi.

Soy, “Hizli ve ekonomik ulasim her vatandasin temel hakkidir. Buna; konfor, dakiklik ve çevrecilik boyutu eklenince rayli sistemler ön plana çikiyor. Kent içi hareketlilikte toplu tasima, özellikle de rayli sistem kullaniminin artmasi tüm dünyada gelismislik göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Belediyemiz rayli sistem alaninda son iki yilda çok büyük yatirimlar yapiyor. Istanbul’da ayni anda 10 metro insaati devam ediyor. 2020 ve 2021’de 3 yeni hat açilisi gerçeklestirdik” dedi.



“Istanbul’da en çok tercih edilen araç olacagiz”

Metro Istanbul olarak Istanbul’daki toplu ulasim operatörleri arasinda Istanbul’un en çok tercih edilen toplu ulasim araci olduklarini ifade eden Genel Müdür Soy, ”Sürdürülebilir kentsel yasam için düsük emisyonlu ulasim türlerinin tercih edilmesi Istanbul için çok önemli. Hedefimiz Istanbul’da sadece en çok tercih edilen toplu ulasim tasiti olmak degil, Istanbul’da en çok tercih edilen tasit olmak. Özel araç sahibi Istanbullularin da kent içi ulasimda ilk tercihlerinin metro olmasini saglamak. Hedefimiz metronun toplu tasimaciliktaki payini yüzde 45’lere çikarmak. Çok daha yüksek günlük yolcu sayilarina ulasacagiz. Bu da metro alanlarimizin ticari açidan da degerinin her geçen gün artacagi anlamina geliyor. Biz Istanbullunun mutlulugu için çalisiyoruz. Dünyanin sayili metropollerinden biri olan Istanbul’da geçirilen her dakikanin önemli oldugunun farkindayiz. Göreve basladigimiz günden itibaren tren isletmeciligini bir adim öteye tasimayi hedefledik. Zaten metro, Istanbullunun hayatina hiz katiyor, biz buna ilave olarak metro alanlarini yolcularimizin bir dakikayi bile kaybetmeyecekleri sekilde kurguluyoruz. Istanbullunun metrolarini Istanbulludan gelen ses ile yönetiyor ve bu sesin beklentisini karsilayacak sekilde verdigimiz hizmeti gelistiriyoruz. Metro alanlarini, hizla geçilen tünelleri, kültür-sanat ve spor kavsaklari ve ihtiyaçlarin karsilanabilecegi çözümler ile yasam alanlarina dönüstürmeyi hedefliyoruz” diye konustu.



“Metrolar 132 magazasi ile marka ve girisimcileri bekliyor”

IBB istiraklerinden biri olarak kamuya ait bir birimde kamunun degerlerini dürüst, adil ve seffaf hizmet ilkeleri ile yönettiklerini vurgulayan Özgür Soy, “Bu ilkelerden asla taviz vermeden, halka hesap vermek zorunda oldugumuzu hiçbir zaman unutmuyoruz. Bir süre önce ‘Istanbul senin!’ diyerek baslamistik çalismaya. Madem ki Istanbul, Istanbullunun; bu kentte neler olup bittigini bilmek, seffaf bir kent yönetimi, açik iletisimden yana bir belediyecilik yaklasimi da Istanbullularin en büyük hakki. Bugün de iste tam bu nedenle; burada Istanbul’un metro alanlarini ticarete açtigimizi duyurmak, anlatmak, gelin siz de katilin demek için sizlerle bir araya geldik. Metro ticari alanlarini, herkese açik ihaleyle kiraya veriyoruz. Duymayan kalmasin. Metrolar, 2,5 milyonu askin yolcusu ve açilacak 132 magazasi ile marka ve girisimcileri bekliyor” seklinde konustu.



“Elde edilen gelir Istanbul’un kasasina girecek”

Daha önce metrolarda belirlenen ticari alanin 80 magazanin yer aldigi 1.900 metre kare ile sinirli oldugu bilgisini veren Genel Müdür Özgür Soy, “Mevcut ticari alanlarin yüzde 30’u 7 yildir bos bir sekilde duruyordu. Bu da Istanbul için büyük gelir kaybi anlamina geliyor. Yeni dönemle beraber IBB, ticari alanlar ihalesini açti. Metro Istanbul olarak hem yolcu deneyimini iyilestirecek hem de bu alanlari en iyi yönetebilecek kurum olarak ticari alanlarin yönetimini üstlendik. Yeni ticari alanlarimizi, yolcu akislarini engellemeyecek ayni zamanda yolculuk deneyimini zenginlestirecek sekilde planladik. Hedefimiz bu alanlarda en dogru isletmecileri bulmak, 132 magaza ve otomatlari 3 ay sonunda hayata geçirmek. Buradan elde edilen gelir yine Istanbullu için kullanilacak. Yani bu gelir Istanbul’un kasasina girecek. Tek amacimiz gelir elde etmek degil elbette, Istanbullunun yasam kalitesini yükseltmek, yolcularimizin günlük hizlarina, kosturmalarina es hizda hizmet edebilecek yeni alanlar olusturmak” diye konustu.



Metroya sifir dakika

Metro alanlarinda magaza açmanin büyük küçük fark etmeksizin her isletme için karli bir yatirim olacagini belirten Özgür Soy, “Istasyonlarimiz, en kalabalik alisveris merkezlerinden bile daha yogun trafige sahip. Örnegin, Gayrettepe istasyonumuzdan günde 20 bine yakin insan geçiyor. Ticari alanlarimiz ile girisimcilere, haftanin 7 günü 18 saat boyunca hizmet veren, hatta gece metrosu günlerinde 24 saat açik, pandemi sürecinde bile hiç kapanmayan metro istasyonlarimizda magaza açma firsati sunuyoruz. Üstelik bu magazalar metroya sifir dakika mesafede. Zincir magazalardan butik isletmelere kadar genis bir yelpazede her marka ve girisimci açisindan karli bir yatirim olacagini düsünüyoruz. Ilk olarak 14 Temmuz’da otomat ihalesinin açik arttirmasi yapilacak, arkasindan ise 4 Agustos’ta ilk ticari alanlar ihalemiz sonuçlanacak” seklinde konustu.



“Beton dökmeden alisveris alani olusturacagiz”

Rayli sistemlerin en çevreci ulasim türü oldugunu hatirlatan Soy, “Gelecek nesillere rahat nefes alabilecekleri bir Istanbul birakmak için trafikten araç çekmenin yani sira betonlasmanin da önüne geçmek gerekiyor. Bu kapsamda metro alanlarimizi ticarete açarak koca koca alanlara beton döküp yüksek binalar yapmadan, yerin altinda mevcut alanlarimizda bir alisveris merkezi olusturuyoruz” dedi.



“Büyük küçük her isletme için karli bir yatirim olacak”

Metro Istanbul Isletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Hakan Orhun da, Istanbul’a çok önemli bir deger katmanin heyecanini yasadiklarini belirterek ticari alanlarla ilgili “Ilk ihalemiz otomatlarla ilgili. Ihale sürecimiz basladi ve 14 Temmuz’da sonuçlanacak. 3 otomat bölgemiz var. Ikisi Avrupa, biri Anadolu Yakasi’nda yer alan bu bölgelerde 279 adet otomat noktasi belirledik. Bu noktalari belirlerken operasyonun sürdürülebilir olmasina özen gösterdik ve yolcularimizin en iyi hizmeti alabilmesini hedefledik. Bu nedenle daha önceden otomat isletmeciligi yapan firmalara odaklandik. Bunun disinda yüksek hizmet kalitesini saglamak için otomatlarin sürekli çalisir durumda olmasini, ürünlerin kalitesi ve stok seviyesini sözlesmede belirlenen sartlar ile garanti altina aliyoruz’’ ifadelerini kullandi.

Ilk magaza ihalesi 4 Agustos’ta

Ihale süreciyle ilgili bilgi veren Orhun, ‘’Ticari alanlarla ilgili ilk ihale 4 Agustos’ta sonuçlanacak. Bu ihalemiz Mecidiyeköy, Kartal ve Üsküdar istasyonlarimizdaki toplam 5 ticari alani kapsayacak. Bu üç istasyonumuzun toplam günlük yolcu sayisi ortalama 115 bin, bu istasyonlardaki ticari alan büyüklügü ise 840 metrekare. Bu alanlari büyüklükleri nedeniyle farkli degerlendirdik ve bu alanlardaki is ortaklarimizin organize perakende firmalarindan olmasini hedefliyoruz. Üçüncü ihalemiz ise M1, M2, M3, M4, M5, M7, M9 ve teleferik hatlarinda 127 magazanin yer aldigi 48 gruptan olusan alanlarimiz için açilacak. Bu alanlarimizda kategorileri yolcu isteklerini analiz edip sektör duayenleri ile görüserek ve geçmis deneyimlerimizden yararlanarak belirledik. 3’lü, 4’lü ve 5’li alandan olusan bu magaza gruplarimizi ürün kategorisi, yolcu yogunlugu ve ciro potansiyeline göre olusturduk” diye konustu.



"Otomatlar için 12 Temmuz’da teklif toplanacak"

Son olarak bagimsiz tekil ticari alanlari kapsayan 4. ihale süreci hakkinda bilgi veren Orhun, “Günde 3 buçuk milyon yolcu hareketinin gerçeklestigi M1, M2, M3, M4, M5, M7, M9 ve T1 hatlarimizda yer alacak olan bu alanlarimizin girisimciler için çok cazip olacagini düsünüyoruz. Tüm bu alanlarin disinda çarsi kimligine sahip konseptler üzerinde çalisiyoruz. Bu alanlar Istanbullulari hem sanatsal faaliyetlerle bulusturacak hem de Istanbullularin ihtiyaçlarini karsilayacak. Metro ticari alanlari geleneksel alisveris merkezlerine göre birçok avantaja sahip. Ilk olarak otomatlar için 12 Temmuz’da teklif toplanacak ve sonrasinda 14 Temmuz’da açik artirma usulüne göre e-ihale yapilacak. Diger ihalelerimiz için bilgileri sizlerle paylasiyor olacagiz. Yerin altinda, hayatin içinde olmak için tüm perakendecileri ve yenilikçilikte sinir tanimayan girisimcileri is ortagimiz olmaya davet ediyoruz” seklinde konustu.



Ihaleye katilmak isteyen firma ve girisimciler 0850 252 90 90’i arayarak, [email protected] adresine elektronik posta göndererek basvuru yapabiliyor. Katilim sartlari ve ihale bilgileri için Metro Istanbul’un internet adresi ziyaret edilebiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile