Milli Egitim Bakanligindan 105 Yil Sonra Ögretmenleri Çanakkale Ruhu Ile Birlestiren Proje

Milli Egitim Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Çanakkale Savasi’nin yüz binlerce kahramaninin ölümsüz hatirasini, çocuklarin ve gençlerin hafizasinda yasatmak için “Çanakkale Kahramanlarini Öykülestirme Çalismasi” adli bir proje hazirladi.

Çanakkale Savasi’ni ve kahramanlarini anlatmak için 1915’te cepheyi ziyaret eden Ömer Seyfettin, Orhan Seyfi Orhon, Mehmed Emin Yurdakul, Ibrahim Çalli, Celal Sahir Erozan, Hamdullah Suphi Tanriöver, Ali Canip Yöntem, Enis Behiç Koryürek, Hakki Süha Gezgin gibi 30’a yakin sanatçidan 105 yil sonra ögretmenler, esi benzeri görülmemis kahramanlik hikayelerinin yasandigi “Çanakkale Savaslari”nin sonsuza dek hatirlanmasi ve yeni nesillere Çanakkale ruhunun aktarilmasi görevini devraldi. Çanakkale Muharebelerinin yasandigi alani ziyaret eden ögretmenler, hem Çanakkale Savaslari hem de hikâyesini yazacaklari kahramanla ilgili arastirmalar yapti. Yaklasik bir yillik titiz çalisma ile Çanakkale kahramanlarinin ölümsüz hatiralarini çocuklarin, gençlerin hafizasinda yasatmak, Çanakkale ruhunu diri tutmak amaciyla yazilan 10 öykü tamamlandi.

‘Tarihe Not Düsen Öyküler’, Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk ile Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimiyla Ankara’da yapilan törenle tanitildi. Törenin onur konuklari, Çanakkale’de zaferi canlariyla yazan kahramanlarin torunlariydi. Çanakkale Savasi’nda yasadiklarinin öyküleri ögretmenlerimizce kaleme alinan Ali Faik Bey’in torunu Erdal Kabatepe, Seyit Onbasi’nin torunu Muhammet Yikar, Ismail Hakki Bey’in torunlari Levent ve Cihat Gündogdu da törende gençlerle bulustu.

“O borç bitmeyen ve hiçbir zaman da ödenemeyecek bir borç”

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, “Çanakkale muharebesi deyince bir neslin vatan ugruna nasil fedakarlik yapilir, bunu bize gösteren bir hadise. Vatan bir bakima geçmis bir bakima da gelecek olarak degerlendirilir. Çanakkale muharebelerinde feda edilmis nesiller, bizim bugünlerimizi çocuklarimizin gelecegini ortaya koyabilmek için mücadeleler verdiler. Bu mücadele çerçevesinde biliyoruz ki bu kahramanlari unutmamak, bize biraktiklarinin degerini bilmek, müthis bir vazife. Bunu kabul edip bizden sonrakilere de bunlari aktarmak, çocuklarimiza sehitlerimizin, gazilerimizin onlarin neler yaptiginin iyi anlatilmasi çok çok önemli. Bir vefa borcumuz var. O borç bitmeyen ve hiçbir zaman da ödenemeyecek bir borç. Bundan dolayi daimi bir çalismaya ihtiyacimiz var. Çocuklarimizin berrak beyinleriyle bizi bekleyen gelecege dair saglikli bilgiler edinmesi çok önemli” ifadelerini kullandi.

“Bu eserlerin hedef kitleye, çocuklarimiza ulasmasi çok çok önemli”

Kültür ve Turizm Bakanligi ile ortak sekilde hareket edilerek bu projenin gerçeklestirildigini vurgulayan Bakan Selçuk, “Çok büyük emek var. Çok büyük tesekkür borçluyum hepsine. Öyküler ayrica EBA üzerinden ögretmen ve ögrencilere de sunuldu. Proje kapsaminda yazar ögretmenlerimiz var. Bu heyet gerçekten büyük bir emek saf etti. Ögretmenlerimiz bölgede muhaberelerin yasandigi bölgede incelemelerini yaptilar. Tarihçilerimizden aldiklari danismanligin isiginda da hareket ettiler. Yaptiklari arastirmalarla da kalemlerini elbette konusturdular ve bu eserler ortaya çikti. Bu eserlerin hedef kitleye, çocuklarimiza ulasmasi çok çok önemli. Bu konuda da gayret edecegimizden emin olabilirsiniz” diye konustu.



“Çanakkale Kahramanlarini Öykülestirme çalismasi ile 106 yil önce yazilan bir destanin yeniden anlatilmasi için ciddi sorumluluk alinmistir”

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Bugün elde edilen sonuçlarini lanse edecegimiz, Çanakkale Kahramanlarini Öykülestirme çalismasi ile 106 yil önce yazilan bir destanin ve onda sakli nice dersin yeniden anlatilmasi ve ögretilmesi için ciddi bir sorumluluk alinmistir. Aradan geçen 1 asirdan fazla zamana karsin Birinci Dünya Savasi gibi küresel bir mücadelenin içinden neden Çanakkale’yi daima anlamaya ve anlatmaya çalistigimizi, çocuklarimiza yönelik gerçeklestirdigimiz bu çalismanin isiginda hepimizin bir kez daha idrak etmesi önemlidir. Çanakkale Savaslari, Türk milletinin topyekûn ortaya koydugu bir varlik mücadelesi oldugu kadar bu mücadelenin ardindaki düsünce, bir durus ve esi benzeri olmayan bir ruh halidir” seklinde konustu.

Program sonrasinda, Bakan Selçuk ve Bakan Ersoy, öykü kitaplarini yazan ögretmenlere hatira hediyelerini takdim etti. Iki Bakan daha sonra, fuaye alani önüne getirilen Mobil Çanakkale Müzesi tirini da ziyaret etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile