Milli Mücadele'nin kadin kahramanlarindan "Kara Fatma" lakapli üstegmen Fatma Seher Erden, vefatinin 66. yilinda mezari basinda anildi.
Kara Fatma için Kulaksiz Mezarligi'nda Milli Mücadelenin Kahraman Kadinlarini Anma Anilarini Arastirma ve Yasatma Dernegi tarafindan düzenlenen anma töreni, Kur'an-i Kerim okunmasi ve sehitler için duayla basladi.
Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz, zaferlerin kahramanlarini anmak gerektigini belirterek, sunlari kaydetti:
"Bugün andigimiz zaferin kahramani bir erkek de olmus olsaydi, onu doguranin da bir kadin oldugunu asla unutmayacaktik. Türk kadini bu topraklarin kadini, zamani geldi esini, çocugunu, babasini feda etti. Fatma Seher Hanim da kendini bu vatan için feda etti. Ama bu topraklarda 15 Temmuz'da gördük ki Fatma Seher Hanimlarin ruhlari dipdiri yasiyor. 15 Temmuz'da bir Türk genci elinde 'Evimiz kira ama vatan bizim' yazili afis tasiyor. Fatma Seher Hanimin biraktigi miras o. Vatanin ruhunu tasiyan bu gençler aramizda bizimle beraber bizim yanimizda. Malazgirt'ten 15 Temmuz'a milli mücadeledeki ruhun canli oldugunu unutmayacagiz ve unutturmayacagiz."
Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik da, Üsttegmen Seher Erden'in, dogdugu 1888 yilindan vefat ettigi 2 Temmuz 1955 yilina kadar, mücadelenin simgelestirdigi bir insan oldugunu anlatti.
Kinik, söyle konustu:
"Seher Hanim, mücadeleye basladiginda daha cumhuriyetimiz kurulmamis, mücadele verdigi Balkanlarda, esi Sarikamis'da subaydi. Kendisi Edirne'de esinin sehit oldugu haberi gelmeden önce Balkan Savaslarinda mücadeleye basliyor. Komsularini örgütlüyor, etrafta kim varsa örgütlüyor. Balkan Savasi'ndan çikiyor, 1. Cihan harbine, oradan çikiyor, Istiklal Harbi'nin her cephesinde bulunuyor ve esir düsüyor. Yunanlilarin elinden kurtuluyor. Seher Hanim emekli oldugunda maasini Kizilay’a bagisliyor. Darülaceze'de son bulan hayati gerçekten bize de hüzün veriyor. Bugün yapmamiz gereken gerçekten Kara Fatma'nin anisini yasatmak, kadinimizi güçlendirmek, istiklal ruhunu gençlerimize asilamak ve bu degerleri insanliga anlatmaktir. Çünkü bu gerçekten insanliga ait ve bu topraklari asan bir degerdir. Ruhu sad olsun."
AA muhabirine bilgi veren Erden'in 3. kusak torunu Orkun Kuslu, Kara Fatma'nin torunu olmaktan onur duydugunu ifade ederek, "Kahramanimiz nezdinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarini rahmetle ve minnetle yad ediyoruz. Kahramanimizin 66. ölüm yil dönümü. Her sene törenle anit mezari basinda anma programi düzenliyoruz. Kendisinin torunu ve ailesinden biri olmak benim için büyük seref. Istiklal Savasinin kazanilmasinda önemli bir rol oynamis kadin kahramanlarimizdan birinin torunu olmak ve bu aileden 23 sehit verildigini bilmem çok büyük bir onur ve gurur veriyor." diye konustu.
Milli Mücadelenin Kahraman Kadinlarini Anma Anilarini Arastirma ve Yasatma Dernegi Baskani Arastirmaci - yazar Ilknur Bektas ise Kara Fatma'nin mezarinin bulunmasi için yaptigi mücadeleyi anlatti. Bektas, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'le görüsebilmek adina Kara Fatma, Istanbul Karaköy'den Gülcemal vapuruyla vapura binip ta Samsun'a gidip oradan Sivas'a yürüdügünü ve görev emri alabilmek için mücadele ettigini ögreniyoruz." dedi.
Onun gücüne büyük saygi duydugunu ifade eden Bektas, sözlerini, "Kaybolan mezar yerini bulmak için çok mücadele verdim. Yaklasik 13-14 seneden sonra bugün buradaysak çok mutluyum. Darülaceze'de Kara Fatma'nin vefat kayitlari vardi. Sayin Cumhurbaskanimiza ve yanindaki haziruna kendimi ifade ettim. Kayip mezarini buldum. Böyle bir kahraman oldugu ve efsane olmadigi bilinsin istedim." diye tamamladi.
Milli Mücadele'nin Kadin Kahramanlarindan 'Kara Fatma', Vefatinin 66. Yilinda Anildi
Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz: 'Fatma Seher Hanim da kendini bu vatan için feda etti. Ama bu topraklarda 15 Temmuz'da gördük ki Fatma Seher Hanimlarin ruhlari dipdiri yasiyor' Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik: 'Bugün yapmamiz gereken Kara Fatma'nin anisini yasatmak, kadinimizi güçlendirmek, istiklal ruhunu gençlerimize asilamak ve bu degerleri insanliga anlatmaktir'