Mısır asıllı İsrail ajanı, Lübnanlı bir genel yayın yönetmenini ayartmaya çalışmış

Mısır güvenlik güçleri tarafından İsrail adına casusluk yaptığı şüphesiyle yakalanan Tarık Abdülrezzak Hasan isimli casus, suçlamaları kabul etti. 37

Mısır güvenlik güçleri tarafından İsrail adına casusluk yaptığı şüphesiyle yakalanan Tarık Abdülrezzak Hasan isimli casus, suçlamaları kabul etti. 37 yaşındaki casus, Mısır'da mahkemede yaptığı konuşmada casusluğa nasıl başladığı, nasıl eğitildiği ve Lübnan'da bir gazetenin genel yayın yönetmenini nasıl ayartmaya çalıştığına dair ilginç itiraflarda bulundu.

Hasan, Mısır Yüksek Güvenlik Savcılığı'na verdiği ifadede İsrail Gizli Servisi'nden eğitim aldığını kabul etti. Mısırlı casus, Lübnan'da Suriye'ye ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen; ancak ismini açıklamadığı bir gazetenin genel yayın yönetmenini ayartmaya çalıştığını anlattı.

Mısır'ın Mısr El Yevm gazetesinde yer alan habere göre Hasan, gazeteciyi ayartmak için birçok "kârlı teklifte" bulunmuş. Bu teklifler arasında editöre 200 bin dolar bütçeli bir kendi televizyon programını hazırlama veya Mossad'a katılarak cazip Afrika gezilerine katılma gibi öneriler bulunuyor.

Hasan, itiraflarında ayrıca nasıl eğitim aldığını da anlattı. Casus olduğu Mısır otoriteleri tarafından belirlendiği için kaçak olan iki başka casustan eğitim almış. Bunlardan biri olan Joseph Dimore'dan eğitim aldığını belirten Hasan, bunun için Hindistan'a gitmiş. 2007 yılında Tayland'a gittiğini ve buradaki İsrail Büyükelçiliği'nde Dimore ile buluştuğunu aktaran Hasan, burada bir başka kaçak ajan Didy Moshe ile tanıştırılmış. Hasan, Moshe'nin kendisine nasıl el altından bilgi toplanacağını ve sahte kimlik yapılacağını öğrettiğini belirtti.

Ardından Dimore, kendisine eğitimini sürdürmek için Kamboçya, Laos ve Nepal'e gitmesini istemiş.

Hasan, Moshe'nin kendisine casusluk işlerinde kullanmak üzere bir de "özel dizüstü bilgisayar" verdiğini kaydetti. Özel olarak şifrelenmiş bu bilgisayarı birbirleriyle iletişim için kullandıklarını anlatan Hasan, ayrıca kendisine bir bilgisayar çantası verildiğini ve bu çantanın ne bakılınca ne de X-ray aletleriyle tespit edilmeyen özel bölmesi bulunduğunu belirtti.

İleri teknoloji ürünü aletlerin yanı sıra kendisine Hong Kong menşeli bir cep telefonu verildiğini anlatan Hasan, ayrıca Çin'de Hong Kong'da kayıtlı sahte "Khalid Sharif" ismiyle bir ithalat-ihracat firması kurulması için yüksek miktarda para verildiğini söyledi. Khalid Sharif'in amacının ise Suriyeli şirketlerle Çin arasında ticaret yapmak ve bu sayede ilerde Mossad ajanı olabilecek potansiyele sahip kişileri seçmek olduğunu aktardı.

Hasan, Mossad'ın kendisini çalışmaya devam etmeye zorlamak için borçlarla zincirlediğini de ifade etti. Hasan, "Bana sürekli para harcatıyorlardı ben de bu yüzden sürekli olarak para istiyordum" dedi.

Hasan, son birkaç gün içerisinde savcılara tam 18 saat ifade verdi. Hasan, internetten verdiği reklamlara ise onlarca Mısırlı, Suriyeli ve Lübnanlının başvuruda bulunduğunu anlattı. Mossad'ın ise ajanlık için 50 başvurudan eğitilmek üzere 8'ini seçtiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile