MKE'nin Anonim Sirket Olmasini Düzenleyen Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti Kirikkale Milletvekili Ramazan Can: 'Istesek özellestiririz, zaten özellestirme kapsaminda. Ancak Makine Kimya özellestirilmemeli, Makine Kimya kirmizi çizgimiz, vazgeçilmezimiz. Makine Kimya özellestirilemez' MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoglu: 'MKE'nin özellestirilmemesi ve bu konudaki tereddütlerin giderilmesi Milli Savunma Komisyonunda verilen bir önergeyle netlik kazanmistir. Dolayisiyla kamuoyunda 'özellestirilecek', 'satilacak' diye yapilan kasitli dedikodulara itibar edilmemesi gerekmektedir' CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan: 'Bu kanunla amaç, bu markanin pazarlanmasi öncesi yol temizligi yapilmasidir'

AK Parti Kirikkale Milletvekili Ramazan Can, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun özellestirilecegine dair elestirilere yönelik, "Istesek özellestiririz, zaten özellestirme kapsaminda. Ancak Makine Kimya özellestirilmemeli, Makine Kimya kirmizi çizgimiz, vazgeçilmezimiz. Makine Kimya özellestirilemez." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi Hakkinda Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüsmeler tamamlandi.

Teklifin tümü üzerinde söz alan IYI Parti TBMM Grup Baskani ve Bursa Milletvekili Ismail Tatlioglu, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun Türkiye'ye mal olmus marka bir kurum oldugunu söyledi.

Kanun teklifinin gerekçesi olarak faaliyet alaniyla ilgili is ve islemlere yönelik mevzuattan kaynaklanan kisitlamalarin, nitelikli personel istihdami sorununun ve savunma sanayinin gerektirdigi hiza ve esneklige sahip olmaya yönelik hukuksal düzenlemelere duyulan ihtiyacin gösterildigini ifade eden Tatlioglu, kurumun anonim sirkete çevrilmesinin diger bir nedeninin Ihale Kanunu disinda kalma amaci oldugunu belirtti.

Bu düzenlemenin denetim disinda kalma amaci tasidigini savunan Tatlioglu, "Anonim sirket olarak Hazineye devrolmasiyla belki bir müddet sonra buradan Varlik Fonu'na intikal etmesiyle beraber bugün itibariyla 1 milyar lirayi bulan gelirle artan bir seyir içerisinde bu 100 yillik isletmemiz çok ciddi bir ekonomik rant alani da teskil edecektir." diye konustu.

Tatlioglu, daha önceki uygulamalara ve denetim disi kalmis kurumlarin maruz kaldigi islemlere baktiklarinda kanun teklifine "evet" demelerini mümkün olmadigini dile getirdi.

- "Savunma sanayisi Türkiye için bir beka meselesidir"

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoglu, savunma sanayisinin devletler için beka meselesi olan bir sektör oldugunu vurgulayarak, Türkiye'de savunma sanayisi denildiginde akla ilk MKE'nin geldigini belirtti.

Dünya devletlerinin rekabet üzerine kurulu oldugunu vurgulayan Vahapoglu, "Devletlerin mücadeleleri hep üstün olmak, daha etkili olmak, dolayisiyla pastadan daha büyük pay almak, diger millet ve devletlerden daha fazla refah içinde ve daha güvenli bir ortamda yasamak üzerine kuruludur. Yasamak için yarismak, var olmanizi devam ettirebilmek için de elinizdekini sürekli gelistirmek zorundasiniz." degerlendirmesini yapti.

Türkiye'nin hak ve menfaatlerini merkeze alarak, hür irade ile politika üretilebilmesi için her konuda caydirici nitelikte imkan ve kabiliyete sahip olunmasi gerektigini söyleyen Vahapoglu, "Bu imkani saglayacak sacayaklarindan birisi savunma sanayisidir. Savunma sektörünün ihtiyaç duydugu; silah, mühimmat, araç ve gerecin milli imkanlar dahilinde üretilmesi hayati öneme haizdir. Savunma sanayisi Türkiye için bir beka meselesidir." dedi.

Vahapoglu, MKE'nin özellestirilecegi yönündeki elestirilere deginerek, "MKE'nin özellestirilmemesi ve bu konudaki tereddütlerin giderilmesi Milli Savunma Komisyonunda verilen bir önergeyle netlik kazanmistir. Dolayisiyla kamuoyunda 'özellestirilecek', 'satilacak' diye yapilan kasitli dedikodulara itibar edilmemesi gerekmektedir." ifadelerini kullandi.

HDP Agri Milletvekili Abdullah Koç, AK Parti iktidarlari döneminde yasa yapma tekniginin bütünüyle yürütmenin istek ve taleplerine uygun bir sekilde gerçeklestigini, bu süreçte muhalefet partilerinin katki ve önerilerinin yok sayildigini savunarak, muhalefet partilerinin verdigi kanun tekliflerinin komisyonlarda hiçbir sekilde görüsülmedigini ve gündeme alinmadigini söyledi.

Kanun teklifinin birçok açidan sikintili oldugunu öne süren Koç, "Esasen bu yasa teklifi kamunun tasfiyesini amaçlayan, sermayenin çikarlarini gözeten, kamu yararini sermayeye peskes çeken bir yasa teklifidir. Bu yasa teklifiyle kurum sirkete çevrilerek özellestirmenin zemini ve yolu açilmaktadir." diye konustu.

- "Bu neyin acelesidir?"

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, teklifin komisyonda acele bir sekilde ele alindigini ifade ederek, "Bu neyin acelesidir? Apar topar, yangindan mal kaçirir gibi Meclis'e getirilen, bir an önce yasalasmasi için iktidarin büyük çaba sarf ettigi bir teklif bu." dedi.

Ceylan, MKE'nin tüm dünyada bilinen, itibar edilen bir marka oldugunu dile getirerek, "Bu kanunla da amaç, bu markanin pazarlanmasi öncesi yol temizligi yapilmasidir." iddiasinda bulundu.

"Degisen teknolojiye ayak uyduramiyor." denilen kurumun maske bile ürettigini anlatan Ceylan, "Bence sorun kurumda degil, yönetim anlayisinda. Kafa ayni olduktan sonra yapilan liyakatsiz atamalarla AS oldugunda ne degisecek?" diye konustu.

Sirketlesmeyle kurum kültürünün kaybolacagini, örgütlenmenin degisecegini, kurumu kurum yapan felsefenin yerini sirket mantigina ve kar hirsina birakacagini belirten Ceylan, bu kanun teklifiyle özellestirmeye giden yolun taslarinin dösendigini savundu.

Ceylan, Cumhuriyetin birikimi MKE'ye dokunulmamasini talep ederek, "Makine Kimyanin, kimyasiyla oynamayin." dedi.

- "Bütün tereddütleri karsilamaya çalistik"

AK Parti Kirikkale Milletvekili Ramazan Can, sahsi adina yaptigi konusmada, herkesin sahip çikacagi, oy birligiyle çikacak bir teklifle geldiklerini ifade ederek, bütün tereddütleri de karsilamaya çalistiklarini kaydetti.

Kendisinin de MKE çirak okuluna 1984'te girdigini, 1995'e kadar çalistigini, tezgahlarin arasindan geldigini anlatan Can, "Benim gibi de nice kardeslerimiz buradan ekmek yedi, babam, dedem, herkes buranin ekmegini yedi. Kirikkale demek Makine ve Kimya demek, Makine ve Kimya demek Kirikkale demek." diye konustu.

Can, kurumun 1994'te Özellestirme Kanunu'na tabi oldugunu ve özellestirme baskisi altinda büyümesinin imkansiz hale geldigini söyledi.

- "Hiç kimse memnun degil"

CHP Kirikkale Milletvekili Ahmet Önal da sahsi adina yaptigi konusmada, MKE fabrikalarinin çok kritik fabrikalar oldugunu dile getirerek, yurt güvenliginin bu fabrikalarda üretilen mühimmatla saglandigini kaydetti.

MKE'nin Kirikkale, Kirikkale'nin MKE oldugunu belirten Önal, bu fabrikalarin 3 kusaktir Kirikkalelileri doyurdugunu dile getirdi.

Önal, kanun taslagi hazirlanirken Kirikkale'de bir tane isçiye, sendika yetkilisine sorulmadigini, kimsenin de bundan haberdar olmadigini öne sürerek, "Kirikkale'de Ramazan Can disinda hiç kimse bu yasadan memnun degil." dedi.

Kurumun son 2 yildir kar ettigini belirten Önal, bu teklifin aceleyle getirilmesinin altinda baska bir sey olup olmadigini sordu. Önal, teklifin çalisanlar için de olumsuzluklar tasidigini öne sürerek, "Mevcut haliyle kanun geçerse hem Türkiye'ye hem de Kirikkale'ye yazik olur." ifadesini kullandi.

Satasmadan dolayi tekrar söz alan Ramazan Can, kurumun satilmayacagini vurgulayarak, kurumu özellestirme baskisindan kurtarip rahat çalisabilecegi, Türk Ticaret Kanunu'na tabi, devletin sahipligi devam eden bir yapiya kavusturmak istediklerini söyledi.

Makine Kimya Kurumuna, Kirikkale'ye hep beraber sahip çikacaklarini ifade eden Can, özellestirme elestirilerine karsi da "Istesek özellestiririz, zaten özellestirme kapsaminda. Ancak Makine Kimya özellestirilmemeli, Makine Kimya kirmizi çizgimiz, vazgeçilmezimiz. Makine Kimya özellestirilemez." diye konustu.

Teklifin birinci bölümünde yer alan ilk iki maddesinin kabul edilmesinin ardindan TBMM Baskanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birlesime ara verdi.

Aradan sonra komisyonun yerinde olmamasi üzerine Bilgiç, birlesimi yarin saat 14.00'da toplanmak üzere kapatti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile