MEHMET FATIH ERDOGDU - Teletip Dernegi Baskani Hamdi Akan, "Albert Saglik Asistani platformu üzerinden nisan ayinda 2.500 tele saglik görüsmesi gerçeklestirildi. Google Play Store ve Apple App Store’dan kolayca ücretsiz indirilen bu uygulama, su ana kadar 30.000’den fazla hastanin tedavisinde onlara destek oldu." dedi.
AA muhabirine Teletip yöntemine iliskin degerlendirmede bulunan Akan, dijital dönüsümün saglik alanindaki en önemli uygulamalarindan olan bu yöntemle kirsal bölgelerdeki yasli hastalar basta olmak üzere, birçok hastanin çevrim içi ortamda tedavi görebildigini söyledi.
Teletip projesinin, Türkiye’de bu alandaki tek dernek olan Teletip Dernegi tarafindan, Abdi Ibrahim öncülügünde hayata geçirildigini hatirlatan Akan, "Salginla yükselen dijital dönüsümün teletip alanindaki yansimalarini degerlendirip, hematoloji-onkoloji alanindaki lider hekimlere sunmus oldugumuz teletip araçlari, hasta ile hekim arasindaki fiziksel bariyerlerin asilmasini saglayan bir proje." diye konustu.
Akan, onkoloji-hematoloji alaninda uçtan uca dijital hastalik yönetimi ve teletip çalismasi anlaminda ilk defa bu çapta bir uygulamanin hayata geçirildigini belirterek, 2020’nin son aylarinda hayata geçen projenin, Kovid-19’un da yarattigi ihtiyaç ile büyüyerek devam ettigini dile getirdi.
Sürecin hekimin hastayi sistem üzerinden davet etmesi ile basladigini aktaran Akan, "Hasta kendisine gelen SMS araciligiyla 'Albert Saglik Asistani' mobil uygulamasini indiriyor ve gerekli onaylari verip kaydoluyor. Google Play Store ve Apple App Store’dan kolayca ücretsiz indirilen bu uygulama, su ana kadar 30.000’den fazla hastanin tedavisinde onlara destek oldu." dedi.
Akan, Albert Saglik Asistani kullanicilarin yüzde 95'inin çevrim içi doktor görüsmesinden çok memnun olduklarini ve tele sagligi tekrar tercih edeceklerini belirttiklerini söyleyerek, "Doktorlarimiz, kullanicilarin yüzde 88'inin ihtiyaçlarinin tele saglik hizmeti kapsaminda giderildigini ifade ettiler." seklinde konustu.
- "Ülkemizin ulusal altyapisi bunu basaracak nitelikte"
Telesaglik hizmeti verebilmek için gerekli kosullarin tibbi açidan diger saglik hizmetlerinden farkli olmadigina deginen Akan, "Bu hizmet için farkli bir altyapi kurulacagi, yazilim destegi gerekecegi, hizmet alana da donanim ya da yazilim saglanmasi gerekebilecegi için gereksinime göre hizmeti alana gidecek mobil ünite ve personel saglanmasi gerekebilir. Tüm bunlar basitten karmasiga ayrica yapilandirilmali." ifadelerini kullandi.
Hematoloji ve onkoloji alaninda Abdi Ibrahim öncülügünde adapte edilen gelismis teletip sisteminin birçok hematoloji-onkoloji hastasinin da hayatina kolayliklar getirecegini kaydeden Akan, söyle devam etti:
"Hekime erisimi kolaylastirici ve siklastirici bir etki yaratacaktir. Ülkemizin ulusal altyapisi bunu basaracak niteliktedir. Telesaglik ve teletip kavramlarinin anlasilmasi ve avantajlarinin anlasilmasi temel amacimiz. Teletip konusunun aslinda demokratik oldugunu söyleyebiliriz çünkü kirsal kesim gibi saglik hizmetlerinin ulasilamadigi ya da kisitli oldugu alanlar da ulasilabilir hale geliyor. Özellikle kirsal kesimdeki yasli ve kronik hastalara teletip ile ulasabilmek büyük bir kolaylik saglayacaktir. Albert Saglik Asistani platformu üzerinden sadece Nisan ayinda 2.500 tele saglik görüsmesi gerçeklestirildi. Hematoloji ve Onkoloji alaninda yapacagimiz çalismalarla bu alanlarda 2021 yilinda 1000’in üzerinde görüntülü görüsme gerçeklestirmeyi hedefliyoruz."
Dünyada 2020'de 39 milyar dolar büyüklüge ulasan teletip pazarinin, Kovid-19’un da etkisiyle büyümesini hizlandirdigini söyleyen Akan, "Önümüzdeki 5 sene için, yillik ortalama büyüme oraninin yüzde 37.7’ye ulasmasi bekleniyor. Türkiye’de ise henüz yeni yapilanmaya baslayan bu pazar, regülasyon konusunda atilan adimlar ile birlikte hiz kazanacak ve Avrupa’daki seviyelere çok yakin zamanda erisecektir." dedi.
- "Mobil uygulamalar hayatimizin önemli bir parçasi"
Özellikle son 20 yil ve salgin döneminin getirdigi degisime isaret eden Akan, söyle konustu:
"Mobil uygulamalar hayatimizin önemli bir parçasi oldu ve olacak. Gerek günlük yasamimiz gerek is hayatimiz ve hayatimizi etkileyen bir çok alan mobil uygulamalar üzerinden gerçeklesecek bu da is yeri kavrami dahil olmak üzere bir çok kavramin degismesine ve yeniden tanimlanmasina neden olacak. En basit sekliyle alisveris seklimiz degisti, belli bir yasin üzerindeki insanlar dahi elektronik alisverise yöneldi ve alistilar. Saglik alaninda bu degisikliklerin radikal olup olmayacagini görecegiz. Teletip ve telesaglik birbirinden farkli kavramlar ve biz aslinda ülke olarak telesaglik konusundaki devrimi son 10 yilda yasadik dolayisiyla diger alanlara kiyasla daha aliskin durumdayiz. Hematoloji ve onkoloji alaninda Abdi Ibrahim öncülügünde adapte edilen gelismis teletip sisteminin birçok hastanin da hayatina kolayliklar getirecek, hekime erisimi kolaylastirici ve siklastirici bir etki yaratacaktir."
Akan, uygulama içinde 18 farkli branstan 296 saglik profesyonelinin hizmet verdigini, platformda yer almak isteyen her hekimin ise "[email protected]" üzerinden iletisime geçerek dahil olabildigini söyledi.
Teletip alaninda öncü rolü üstlendiklerine deginen Akan, "Amacimiz hematoloji-onkoloji alanlarinda misyonunuza uygun bir sekilde daha çok hayatin iyilesmesine katki saglamak, hekimlere saglayacagimiz teletip projesi ile dijital dönüsümün saglik alanindaki yansimalarinin en önemli ayaklarindan biri olan teletip hizmetini ilk sunan firma olmak istiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Mobil Uygulama Ile Doktora Gitmeden Uzaktan Tedavi Hizla Yayginlasiyor
Teletip Dernegi Baskani Hamdi Akan: 'Albert Saglik Asistani platformu üzerinden nisan ayinda 2.500 tele saglik görüsmesi gerçeklestirildi' 'Özellikle kirsal kesimdeki yasli ve kronik hastalara teletip ile ulasabilmek büyük bir kolaylik saglayacak' 'Doktorlarimiz, kullanicilarin yüzde 88'inin ihtiyaçlarinin tele saglik hizmeti kapsaminda giderildigini ifade ettiler'