Modacı Ahmet Özceyhan Atatürk'ün Gardırobunu Aralıyor

Modacı Ahmet Özceyhan Atatürk'ün Gardırobunu Aralıyor

20 yıldır Osmanlı İmparatorluğu’ndan esinlenerek hazırladığı koleksiyonlarla adından söz ettiren modacı Ahmet Özceyhan, ölümünün 79. yılında Büyük Önder Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrası gardırobunun kapılarını aralıyor.

Yerli ve yabancı çevrelerde şıklığıyla bilinen Mustafa Kemal Atatürk, bu kez bir modacı tarafından ölümünün 79. yılında özel bir organizasyonla anılacak. Liderin kumaşından ipliğine, düğmelerindeki motiflerden bastonundaki işlemelerine kadar birebir aynı malzemeler ve ölçülerle hazırlanan özel koleksiyon için modacı Ahmet Özceyhan, aylar süren özel ve titiz bir araştırma safhası gerçekleştirdiğini belirtti.

Özceyhan, küllerinden bir Cumhuriyet kuran ve düşman işgalinden ülkeyi kurtaran bir liderin savaş anında bile bu denli şık ve detaycı giyinmesinin araştırma esnasında kendisini bir hayli şaşırttığını dile getirdi.

Koleksiyonun tamamlanmasına çok az bir süre kaldığını belirten Ahmet Özceyhan, "Kıyafetlerin aslına uygun işçilik, renk, biçim, kup, iç astarları, ölçüleri, pantolon sürfileleri gibi önemli detayları birebir dönemine uygun yapılması için uzun araştırmaların sonunda çalışmalara başladık. Bu bağlamda özellikle sivil kıyafetlerinin yapımına büyük bir titizlikle devam etmekteyiz. Koleksiyonda neler yok ki? Atatürk’ün baş harfinin işlendiği ipek mendiller, özel yapım deri ayakkabılar, poplin kumaştan yapılmış ve kolalanmış takma yakalar, poplin kumaştan gömlekler, tüvit pantolonlar, elde büyük bir özenle teyellenerek dikilen ceketler" dedi.

Yine benzer bir Atatürk koleksiyonunu 2007 yılında Selanik’te özel bir defileyle dünya kamuoyuna sunduğunu belirten Özceyhan, bu tür dönem giysilerinin bir sanatkar için önemine vurgu yaptı. Liderlerin giyim tarzının halk üzerinde çok büyük etkileri olduğunun da altını çizen Özceyhan, Atatürk’ün beyaz gömlek, koyu yeşil monopoto (tek taraflı) ceket, acı kahve yelekle aynı renk papyon ve bu renklere kontrast yandan cepli açık bej tüvit pantolonunu tamamlayan kızıl kahve Budapeşte modeli önden bağcıklı ayakkabılarının muhteşem bir kombin olduğunu belirterek, günümüzde de erkek giyiminde halen trendleri belirlediğine değindi. Özceyhan, "Birinci İnönü Savaşı’nda kurmaylarıyla sahada gezerken giydiği kruvaze önden düğmeli kemerli paltosu, astragan kalpağı ve G.M.K. yazılı iki renk bastonu o dönem dünya liderlerinin de ilgisini çekmiştir" ifadesini kullandı.

Özceyhan, dikiş tekniklerinden astarına kadar tüm detaylara birebir sadık kalarak hazırlanan bu koleksiyonu çok yakında özel bir organizasyonla tanıtılacaklarını vurguladı.

Ahmet Özceyhan, kendi haute couture kreasyonlarının yanı sıra, bugüne kadar yurt dışında 30’dan fazla defileyle Orta Asya Türklerinin giyim tarzları ve Osmanlı saray giysileri ile Türk kültürünü tanıttı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile