Mor Patlican Incirinde Hasat

Mor Patlican Incirinde Hasat

Cografi isaret tesciline göz kirpan Samsun’un Tekkeköy ilçesine özgü mor patlican incirinde hasat basladi.

Mor patlican incirinde Samsun’da en fazla üretimi yapilan ilçelerin basinda kapama incir bahçesi olarak Tekkeköy, Canik ve Ilkadim ilçeleri yer aliyor. Samsun’da kapama incir bahçesi 171 dekar olup, meyve veren agaç sayisi 68 bin 190 adet, meyve vermeyen agaç sayisi ise 14 bin 475 adet olarak dikkat çekiyor. Toplam bin 400 ton yas incir üretimi bulunan bahçelerde üretim artarak son yillarda yapilan projelerle beraber 75 üretici tarafindan 150 dekar daha kapama bahçede mor patlican inciri üretimi gerçeklestirildi.

Cografi isaret tescili almada son asamaya gelinen mor patlican incirinin hasadi, Tekkeköy’ün Çirakman Mahallesi’nde yapilan törenle basladi.



Karaaslan: “Çiftçi ve üreticinin her zaman yanindayiz”

Çiftçi ve üreticinin her zaman yaninda olduklarini ifade eden AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Samsun Milletvekili Çigdem Karaaslan, “Daha çok çalisarak, üreterek, emek sarf ederek, alin teri dökerek bu aziz vatan daha üst seviyeye çikartilir. Bugün bizi bir araya getiren vesile mor patlican inciri olarak adlandirdigimiz cografi isaret ile de marka degere dönüsecek olan incir, Tekkeköy’de hayata geçiriliyor. Tüm imkanlarimizi seferber ederek ülkemizi her alanda gelistirme hedefindeysek Çirakman’da incir yetisiyorsa o incirin en güzel halini, markasini, istihdama vesile olacak halini daha çok gelistirmek suretiyle hayata nasil geçirebilirizin cevabini ariyoruz. Tarimin, çiftçinin ve üretenin her zaman yanindayiz” dedi.



Baskan Candal: “Mor patlican incirinde cografi isareti alacagiz”

Ilçelerinin ilk cografi isaretli ürünün mor patlican incir olacagina dikkat çeken Tekkeköy Belediye Baskani Mustafa Candal, “Mor patlican incirinde cografi isareti alacagiz. Tekkeköy’de cografi isaret alan ilk ürün olacak mor patlican inciri. Ilçemizde 193 ton incir üretiyoruz. Istiyoruz ki bu daha artsin, yurt disina satalim. Karadeniz’deki tüm illere asagi yukari inciri biz satiyoruz. Bunu daha üst seviyelere getirmeyi de hayal ediyorum. Findik ve incirde orman vasfini yitirmis, bos araziler eger tarima elverisli ise istiyoruz ki yüzlerce dönüm ekonomiye dönüsecek ürün yetistirelim. Bunu MEM ile ortak yaparak ihtiyaci olan ögrencilerimize buradan burslar verelim hayalindeyiz. Insallah hep beraber bunu basaracagiz” diye konustu.



Saglam: “Samsun’da 1400 ton incir üretiliyor”

Il genelindeki incir üretimi hakkinda bilgi veren Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam ise, “Samsun, en basta findik olmak üzere meyvecilik olarak 1 milyon 260 bin dekar alanla yaklasik 169 bin ton meyve kapasitemiz var. Bunun içerisinde incir 1400 ton gibi üretimiz var. Özellikle Tekkeköy’de bu bölgede yetisen incirler yöresel olarak digerlerinden lezzet olarak çok daha iyi. O nedenle de buradaki mor patlican inciri cografi isaret tescili almaya hak kazandi. Bu türün bölgemize ve milletimize hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Öte yandan 2023 yilinda toplamda 44 çiftçiye 3 bin 650 adet incir fidan destegi saglanarak yapilan çalismalar ile incir üretiminde Samsun genelinde birkaç agaçtan olusan üretim modeli yerine modern, sulama imkâni olan kapama bahçe sayinin artirilmasi hedefleniyor. Ayni zamanda Tekkeköy Belediyesi tarafindan Çirakman, Kerimbey ve Kutlukent mor patlican inciri cografi isaret ile ilgili çalismalarda da sona gelindi.

Çirakman Mahallesi’nde düzenlenen mor patlican incirinde hasat etkinligi ayrica Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan, Tekkeköy Kaymakami Enver Hakan Zengince, Samsun Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Daire Baskani Dr. Ali Korkmaz, siyasi parti temsilcileri, ilçe ve sube müdürlerinin yani sira teknik personel ve üreticilerin katilimi ile gerçeklestirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile