Muhalif lerin 'tartışmalı' komutanı öldürüldü

Muhalif lerin 'tartışmalı' komutanı öldürüldü

Libyalı muhalif güçlerin komutanı General Abdulfettah Yunus, Brega yakınlarındaki çatışma bölgesinden Bingazi'ye dönerken yanındaki iki komutanıyla birlikte tuzağa düşürülerek öldürüldü.

Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Geçici Milli Konsey'in başkanı Mustafa Abdulcelil, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin önceki gün sabah saatlerinde gerçekleşen cinayetin arkasında olduğunu öne sürdü ve bir zanlının yakalandığını açıkladı. Ancak Kaddafi ile çok uzun bir geçmişi bulunmasından dolayı Yunus, muhalifler arasında sürekli olarak 'tartışmalı' bir isim olarak kalmıştı.

Kaddafi'nin 1969 yılında gerçekleştirdiği askerî darbede rol oynayan Yunus, daha sonraki yıllarda da Libya liderinin sağ kolu olarak kalmayı sürdürmüş, muhaliflerin safına geçmeden önce de Libya'nın içişleri bakanlığı görevini yürütüyordu. Yunus'un öldürülmesi ile ilgili olarak geride çok sayıda soru işareti kalırken, bazı komutanlar Yunus'un öldürülmeden önce tutuklanarak sorgulandığını öne sürüyor. Bu yöndeki iddiaları üstü kapalı olarak kabul eden Abdulcelil de Yunus ile askerî konularda görüş alışverişinde bulunulduğunu iddia etti. Şubat ayında muhaliflerin safına geçmesinden sonra sürekli olarak Kaddafi'nin muhalif saflardaki en üst düzey ajanı olarak yaftalanan Yunus, bazı muhalif komutanlarla da koltuk yarışına girişmişti. Uzmanlar, Yunus'un muhalif askerlerce tutuklanmış olmasının, infaz ihtimalini güçlendireceğini belirterek, bunun da muhalif saflarda çok ciddi çatlakların oluşmasına sebep olacağının altını çiziyor. Yunus'un mensup olduğu Ubeydi kabilesi, doğudaki kabileler arasında çok önemli bir güç olarak değerlendiriliyor.

NATO destekli muhalifler başkent Trablus ve Sirte kentlerine giden kentlerin kontrolü için mücadele ederken, Kaddafi'nin koltuğunu bırakmamakta ısrar etmesi ülkede bir kördüğüm yaşanmasına sebep oluyor. Şu ana kadar Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40'tan fazla ülke Geçici Milli Konsey'i Libya'nın temsilcisi olarak tanırken, çoğu Afrika kıtasından olmak üzere üçüncü dünya ülkeleri ise Kaddafi hükümetini muhatap olarak kabul ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile