Muhtarlardan 'Kokarca' Için Çözüm Önerisi

Muhtarlardan 'Kokarca' Için Çözüm Önerisi

Çarsamba Muhtarlar Dernegi Baskani Yusuf Özkan, muhtarlarin katilimiyla gerçeklestirdikleri basin toplantisinda, Karadeniz bölgesinde hizla yayilan ‘kahverengi kokarca böcegi’ zararlisina karsi çözüm önerilerini paylasti.

Ilçenin Zübeyde Hanim Meydaninda muhtarlarin katilimiyla gerçeklestirilen basin açiklamasinda konusan Çarsamba Muhtarlar Dernegi Baskani Yusuf Özkan, zararliya karsi yapilacak olan ilaçlamanin vatandasin inisiyatifine birakilmamasi gerektigini söyleyerek, açiklamalarda bulundu. Baskan Özkan, böcegin tarimsal üretime büyük zarar verdigini belirterek, acil önlemler alinmasi gerektigini vurguladi. Böcek popülâsyonunun kontrol altina alinmasi için devlet desteginin sart oldugunu ifade eden Özkan, üreticilerin de bilinçlendirilmesi gerektigini dile getirerek, “Bölgemiz için büyük bir tehdit olusturan bu zararliya karsi topyekûn bir mücadele gerekiyor. Aksi takdirde, çiftçilerimiz çok ciddi zararlarla karsi karsiya kalabilir” dedi.



“Çok ciddi bir durum ile karsi karsiyayiz”

Ciddi bir sorunla karsi karsiya kaldiklarina dikkat çeken Yusuf Özkan, “Yapilan ilaçlamalar ve tuzaklamalar çok fazla fayda etmedi. Kisin tarim ve ziraat odalari yetkilileri mahalle ve köylere gelerek bilgilendirme yaptilar. Aslinda bakarsak herkes bir nebze görevi yapmaya çalisti. Ama bunun bu kadar büyük bir tehlike oldugunun farkinda degildik. Çok ciddi bir durum ile karsi karsiyayiz. Su anda findik hasadi oldugu için büyük sikinti findikta yasaniyor. Kimi vatandaslarimiz findiklarini toplamaktan vazgeçiyor. Toplayan ise bin pisman. Çünkü belirli bir piyasa yok. Bir findiga ayni gün içerisinde bir tüccar 27 TL fiyat verirken, digeri 35 TL veriyor, digeri ise 55 TL veriyor. 35 TL fiyat veren neye göre verdi, 55 TL veren neye göre verdi. Tüccarin bunu yapmasinda ki en büyük sebep TMO’nun kokarca zararlisi findigi almiyor olmasi. Biz bu durumu yasamak ister miydik? Hasadimizin bu duruma gelmesini ister miydik? Bu sadece vatandasi degil, ilgili kurumlari da ilgilendiren bir durum” diye konustu.



“Ilaçlama muhtarlarin denetiminde yapilmaz”

Baskan Özkan konusmasinda ayrica sunlara degindi:

“Sebzesi, meyvesi, findigi olan çiftçi ilaçlamasini yapar. Ama benim sebzem meyvem yok ben yapmam. Ben yapmadigim zaman komsuma da zarar vermis oluyorum. Kokarca böceginin çok etkili ve zararli bir böcek oldugunu söyleyen yetkililer, ilaçlama inisiyatifini bize birakmamali. Ilaçlandirma muhtarlarin denetiminde yapilamaz. Benim köyümde 100 adet tarla var. 35 tarlanin sahibi mahalle de yasiyor. 65’i ise sehir disinda yasiyor. Bu adamlar mart ayinda gelip tarlasini ilaçlamaz. O yüzden ilaçlama vatandasin inisiyatifine birakilmamali.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile