1957 yılında Kuşadası’nda doğan Mustafa Veli’nin, öğrencilik yıllarında yazdığı şiirleri “Ada Sesi” gazetesinde yayınlandı. Veli, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil tasarımı bölümünü bitirdikten sonra Kuşadası’na dönerek kültür ve sanat için çalışmaya başladı.
Resim, tiyatro yönetmenliği, Kuşadası Folklor Araştırmaları Derneği Onursal Başkanlığı, Kuşadası Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, ADA RADYO TV Müdürlüğü, gazete yazarlığı, Radyo ve TV’de program yapımcılığı, KUYETA Yerel Tarih dergisi Ben Buradayım Ey Tarih ve Mavi İnsan köşe yazıları ile sanat yaşamını sürdürdü.
41. sanat yılı etkinliğinde konuşan Mustafa Veli; “Mustafa Veli’nin Şiir dostları dinletisi 14 yıl her ay toplandı. Nice şairler, nice müzisyenler programıma konuk oldu. Yeni insanları sanatseverlerle buluşturmanın ve bir şehri şiire boyamanın mutluluğunu yaşadım” dedi.
KİTAPLARI VE SERGİLERİ
Ege şiirlerin ağırlıkta olduğu ilk şiir kitabını “ Aramızda Ege Bile Yok” ismiyle çıkaran Mustafa Veli, “Demlidir Geceni Şiirler“ ile ikinci şiir kitabını yazdı. 41. sanat yılı için de Hiç üstümde güzel durmadı kelimeler, Mektup sen de benim gibi yalnızsın ve Zaman apartmanı kitaplarını kaleme aldı.
Kuşadalı Mustafa Veli, stilislikten gelen ince ayrıntılı gökkuşağı renkli tablolar ile İstanbul Ankara Kuşadası’nda kişisel sergiler açtı. Kuşadalı sanatçılar ile karma resim sergilerine katıldı.
Ayrıca, Martı Oyuncuları Tiyatro Topluluğu Sanat Yönetmeni olarak 2002 yılında; “Salak Oğlum, Sınır ve Çalıkuşu” oyunlarının sahnelenmesi için tiyatro eğitimi de vererek bir kuşağın tiyatroyu sevmesini hatta İdil Fırat, Fatih Dönmez, Onur Saylak gibi Türkiye çapında aktör aktris ve yönetmenler yetiştirdi.
Mustafa Veli, 41. Sanat Yılını Kutladı
Kuşadalı “Mavi İnsan” adıyla ünlenen Mustafa Veli (59), 41. sanat yılını üç yeni şiir kitabı ile kutladı. “Hiç üstümde güzel durmadı kelimeler”, “Mektup sen de benim gibi yalnızsın”, “Zaman apartmanı” isimli şiir kitaplarının, Gürhan’ın gitar müziği eşliğinde yapılan etkinliğe ilgi yoğundu.