Myanmar Disisleri Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamada, çagrinin tek tarafli iddialar ve asilsiz varsayimlara dayandigi gerekçesiyle yasal baglayiciliginin bulunmadigi kaydedildi.
Açiklamada, BM'nin Myanmar'a silah sevkiyatinin durdurulmasi çagrisina tepki gösterilirken, askeri darbeyi elestirdigi için görevine son verilen Myanmar'in BM Özel Temsilcisi Kyaw Moe Tun'un görevinden alindigi ve vatana ihanetle suçlandigi gerekçesiyle Genel Kurul'daki varliginin kabul edilemez ve yasal olmadigi ifade edildi.
Myanmar'in uluslararasi toplumun yapici tavsiyelerini kabul ettigine deginilen açiklamada, ülkenin egemenlik haklarinin ihlali ve iç islerine müdahale girisimlerinin de kabul edilmeyecegi vurgulandi.
New York'taki BM Genel Merkezi'nde bugün yapilan toplantida, Myanmar askeri cuntasina silah satisinin durdurulmasi için ambargo karari alinmasi istenmis, Myanmar ordusuna, Kasim 2020'deki seçim sonuçlarina saygi duymasi ve fiili lider Aung San Suu Cii de dahil olmak üzere siyasi tutuklulari serbest birakmasi çagrisi yapilmisti.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Cii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.
Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne dek 900’e yakin kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.
Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
Myanmar Askeri Yönetimi, BM Genel Kurulu'nun Ülkeye Yönelik Silah Ambargosu Çagrisina Tepki Gösterdi
Myanmar'da askeri yönetim, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu'nun ülkeye yönelik silah sevkiyatinin durdurulmasi yönünde yaptigi ambargo çagrisina tepki gösterdi.