Nevsehir'de Patates Üretimini Birakip Devekusu Çiftligi Kuran Girisimci Ihracata Hazirlaniyor

Devekusu çiftligi sahibi Özcan Sayin: 'Devekusu yetistiriciliginin verimi ve geliri çok güzel. Alistiktan sonra büyükbas hayvan bakimindan daha kolay. Ülkemizde devekusu çiftliklerinin artmasini ve sektörün büyümesini isterim' 'Özbekistan'dan yavru istiyorlar. Belçika'dan da talep var. Görüsmemiz sürüyor, eger anlasma saglanirsa sadece Belçika'ya çalisacagiz'

BEHÇET ALKAN - Nevsehir'in Derinkuyu ilçesinde patates üretimini birakarak devekusu çiftligi kuran Özcan Sayin, yilda 250 yavru üretim kapasitesine ulasti.

Ilçede uzun yillar patates tarimiyla ugrasan Özcan Sayin, alternatif yetistiricilik alanlarini arastirirken 2014 yilinda devekusu yetistiriciligiyle tanisti.

Hobi olarak aldigi 3 devekusuna bakmaya baslayan Sayin, isi gelistirerek 8'i erkek toplam 24 devekusundan olusan, yillik 300 bin lira ciro elde eden çiftlik kurdu.

Sayin, yumurtasi, yavrusu, eti, tüyü ve derisinin pazar buldugu devekusuyla ihracata adim atmaya hazirlaniyor.

Özcan Sayin, AA muhabirine, Türkiye'de devekusu üretiminin yeterince bilinmedigini, isleme ve isletmesinin kolay oldugunu belirtti.

Ilçe halkinin yogunlukla patates ekimi ve büyükbas hayvancilik yaptigini anlatan Sayin, "Devekusu yetistiriciliginin verimi ve geliri çok güzel. En azindan patates üretimine nazaran sabit gelirimizi hesaplayabiliyoruz. Alistiktan sonra büyükbas hayvan bakimindan daha kolay. Ülkemizde devekusu çiftliklerinin artmasini ve sektörün büyümesini isterim." dedi.

Devekusunun iklim farkliliklarina karsi dayanikli olmasinin yani sira 70-80 yil ömrüyle önemli bir avantaj sagladigini ifade eden Sayin, her bir disi devekusundan haftada iki yumurta aldiklarini, yumurtalara da tüketici ilgisinin yogun oldugunu söyledi.

Sayin, devekusu yumurtalarinin hasere kovucu özelligi bulundugunu ve protein bakimindan zengin oldugunu belirterek topladiklari yumurtalarin bir kismini da kuluçka makinesine alarak yavru ürettiklerini aktardi.

Hedefinin çiftlik alanini daha da büyüterek sahip oldugu devekusu sayisini artirmak ve sektöre öncülük etmek oldugunu dile getiren Sayin, sözlerini söyle sürdürdü:

"2014 yilinda hobi olarak üç dört tane aldim ve kendimi gelistirip tecrübe edindim. Artik, ticaret için profesyonel olarak üretiyoruz. Yavrulari ülke genelinden gelen taleplere göre gönderiyoruz. Et için bakildiginda erkekleri 120 kilograma, disileri ise 80 kilograma kadar et veriyor. Yurt disindan irtibat kurdugumuz firmalar var. Özbekistan'dan yavru istiyorlar. Belçika'dan da talep var. Derisi ayakkabi ve çantalarda kullaniliyor. Görüsmemiz sürüyor, eger anlasma saglanirsa sadece Belçika'ya çalisacagiz. Çiftlik kosullarinda bakimi çok kolay. Bilinen bir hastaligi yok ama bakteri ve enfeksiyona karsi antibiyotik veriyoruz. Bizi arayip soranlar oluyor. Tavsiyem yavru almalari, zamanla taniyarak yapilirsa para kazandirir. Asil isimiz yavru üretimi ama yumurta bize destek oluyor. Sosyal medyadan bize ulasanlara yumurta gönderiyoruz."

Çiftlik kurmak için ortaya koydugu sermayeyi iki yilda amorti ettigini anlatan Sayin, çiftlikte üretilen devekusu yumurtalarini 130 lira, yavrulari 1500 liradan yurt içindeki alicilara ulastirdiklarini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile