Niğde'de Süt Sığırlarında Beslenme, Üreme Ve Meme Sağlığı Paneli

Niğde'de Süt Sığırlarında Beslenme, Üreme Ve Meme Sağlığı Paneli

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, 340 bin nüfusa sahip Niğde'de nüfusun yüzde 53'ünün kırsalda yaşadığını belirterek, bu rakamın komşu illerden çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Niğde Üniversitesi tarafından düzenlenen "Süt sığırlarında beslenme, üreme ve meme sağlığı" konulu panel üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, akademisyenler, belediye başkanları, öğrenciler ve hayvan üreticilerinin katıldığı panelde süt sığırcılığının sorunları tartışıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Tahir Erdem, Niğde genelinde bin 720 kişinin birliğe üye olduğunu belirterek, "Üyelerimizin toplamda 22 bin büyükbaş hayvanı var. Bunlardan 12 bin 500 adedi ise sağmal süt sığırı. Sığırcıların genel sıkıntısı süt fiyatlarındaki dalgalanma, yem fiyatlarında yaşanan yüksek artış. Et fiyatlarında hafif bir yükselme oldu ki, biz buna yükselme de demiyoruz, gerçek maliyet değerlerine ulaştı. Bu noktada hemen tepkiler geldi. Bu nedenle üzerimize gelinmesinden rahatsızız" dedi.
Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ise, üniversitelerin değişim odaklı düşüncelerin gelişmesi ve güçlenmesi gereken kurumlar olduğunu belirterek, "Üniversite yörenin sosyal ve ekonomik değişiminin ve dönüşümünün öncüsü olma yolunda yoğun çaba gösteriyor. Ocak 2010 nüfus sayımı sonuçlarına göre Niğde nüfusu 339 bin 921 olarak belirlendi. Bu nüfusun 181 bin 523'ü kırsal alanda yaşıyor ve oran il genelinde yüzde 53.4'e denk gelmektedir. Komşumuz olan Adana, Mersin, Konya, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Aksaray illeri arasında köy nüfusu kent nüfusundan fazla olan tek il Niğde'dir. Kısacası hayvancılığın il ekonomisi için ne kadar önemli bir geçim kaynağı olduğu açıkça ortadadır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tevfik Tekeli ve Prof. Dr. Hüseyin Erden ile Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tayfur Bekyürek sığır yetiştiricilerine bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile