Obama, Ricciardone için özel yetkisini kullandı

ABD Başkanı Obama, Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği Francis J.Ricciardone'yi, Senato'da yasama dönemine verilen arada özel yetkisini kullanarak atadı. Ankara, Obama'nın, beş aydır boş olan bu makam için özel yetkisini kullanmasını Türkiye'ye verdiği önemin göstergesi olarak değerlendirdi.

Beyaz Saray, ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin atamasına Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki onay engelini önceki gün aştı. Başkan Barack Obama, Senato çalışmalarına ara verdiğinde başkana boş makamları doldurma yetkisi veren tartışmalı bir anayasa hükmüne dayanarak, aralarında Ricciardone ile yeni Bakü Büyükelçisi Matt Bryza'nın da olduğu altı üst düzey atamayı gerçekleştirdi. Ricciardone'nin ağustosta Ankara'ya atanmasını Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback askıya aldırmıştı. Eşi Türk olan Bryza'ya ise Ermeni lobisi engel olmuştu. Büyükelçiler artık görevlerine başlayabilecek, ama anayasaya göre bu atamaların da en geç bir sonraki senenin, yani 2011'in, son oturumuna kadar Senato'da onaylanması gerekiyor.

Obama yönetimi, Büyükelçi James Jeffrey'nin ağustosta boşaltacağı Ankara'daki makama Büyükelçi Francis Ricciardone'yi uygun gördüğünü 1 Temmuz'da açıklamıştı. Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde 20 Temmuz'da onay oturumu yapılan Ricciardone, özellikle Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen Senatör Menendez tarafından oldukça sıkıştırılmıştı. 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirmeyen Ricciardone, Adana'da başkonsolosken yaptığı ilk bölge turunda bir zamanlar canlı Ermeni hayatının bulunduğu Harput'a 'kasıtlı olarak' gittiğini ve Ermeni Patriği'yle görüştüğünü söylemişti. Bu arada ABD'de bulunan Ermeni kuruluşu Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) lobisi Bryza'nın Bakü büyükelçiliğine atanmasına tepki gösterdi.

Ricciardone'nin ataması, Kansas Senatörü Sam Brownback tarafından ağustosta askıya alındı. Bu hamlenin, son Bush döneminde Beyaz Saray'daki etkili isimlerden neocon çizgideki Elliot Abrams'ın Ricciardone'yi eleştirmesinin ardından gelmesi dikkat çekmişti. Senatör Brownback, 16 Ağustos'ta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a mektup yazarak, Ricciardone'nin Irak ve Mısır'da görev yaparken demokratik muhalefete ve insan haklarına yeterince destek vermediğini, benzer davranışı Türkiye'de de göstereceğinden 'kaygılı' olduğunu bildirmişti. Mektubunda Türkiye'de hükümetin 'laikçi kökler'den uzaklaştığını öne süren Brownback, 'görev yerlerinde iktidara fazla yakın durmakla eleştirdiği Ricciardone'yi 'şu anda doğru büyükelçi değil' diyerek engellemişti.

Türkiye tecrübesi var

Diplomasi kariyerine Türkiye'de başlamış olan 32 yıllık diplomat Ricciardone, daha sonra iki kez daha Türkiye'de çeşitli görevlerde bulundu. Son olarak Kabil'de vekil büyükelçilik yapan Ricciardone, 2005-2008 arasında Mısır'da, öncesinde ise Filipinler ve Palau'da büyükelçilik görevini yürüttü. Yakın geçmişte Irak'ta da bazı sorumluluklar üslenen Ricciardone, Türkçe, İtalyanca, Arapça ve Fransızca biliyor.



Kaynak: Zaman

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile