Ödemiş'te İpek Böceği Koza Üretiminin 10 Tonu Aşması Bekleniyor

İzmir - Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ödemiş Belediyesi ve Bursa Koza Birlik işbirliği ile 4 yıldır yürütülen Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi'nde 2013 yılı üretim sezonu hasadı başladı.

İlçede 2009 yılında 15 kişi ile üretime başlanılan projede bu yıl 105 üreticiye ücretsiz olarak 303 kutu ipekböceği larvası dağıtıldı. Üreticiler yaklaşık kırk günlük gelişme evrelerini tamamlayan ipekböceğinin yaş koza hasadına başladı.

Üreticilerin kozalarını teslim almak üzere, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Bursa Koza Birlik yetkilileri Birgi'de toplama merkezi oluşturdu.

Ödemiş'te merkezin yanı sıra, Bıçakçı, Ertuğrul, Gereli, Üçkonak, Yolüstü ile Yeniceköy'de, Birgi, Çaylı, Ovakent, Bademli beldeleri ve Kiraz, Beydağ, Tire, Bayındır, Selçuk ilçelerinde üretim yapılıyor.

İpekböceği larva dağıtımı ve böceklerin kontrolleri ile yakından ilgilenen Koza Birlik yetkilisi Durmuş Yılmaz, Ödemiş'te ipekböceği üretimindeki verimliliğin giderek artış gösterdiğini ve daha profesyonel üretim yapıldığını belirtti.

Yılmaz, bu yıl bölgede yaş koza üretiminin 10 tonu aşmasının beklendiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile