Ödül Alan İHA Kameramanları 15 Temmuz Gecesini Anlattı

Ödül Alan İHA Kameramanları 15 Temmuz Gecesini Anlattı

İhlas Haber Ajansı kameramanları, 22. Zoom Uluslararası Yılın Haber Görüntüleri Yarışması’nda 3 dalda ödüle layık görüldü. Ödül alan İHA kameramanları 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen televizyon haberciliği Zoom Uluslararası Yılın Haber Görüntüleri Yarışması’nın 22’ncisinde dereceye girenler açıklandı. Yarışmada İhlas Haber Ajansı kameramanları 3 dalda ödüle layık görüldü.



“Gökyüzünde kıpkırmızı bir alev topu”

Yarışmada "15 Temmuz Yılın Görüntüsü" dalında ödül alan Ankara Emniyet Müdürlüğüne atılan bombayı görüntüleyen İHA kameramanı Musa Erdoğan, 15 Temmuz gecesi haberi aldığında büroya geldiğini ve kamerasını alarak Genelkurmay’a gittiğini belirterek, “Genelkurmay’dan uzaklaşmamızı, çekim yapmamamızı söylediler ve biz telsizlerden gelen anonslar üzerine Ankara İl Emniyeti’ne gittik. Orada çatışmalar, çok yoğun silah sesleri vardı ve biz bunları kaydediyorduk. Köprünün üzerinde tanklar durmuş, yolu kapatmışlardı. Aşağıdan gelen halkın üzerine ateş ederek halkı yıldırmaya ve püskürtmeye çalışıyorlardı. Halk korkmadı ve üzerlerine gitti. Bu sırada gökyüzünden bir ses, bir ateş topu Ankara İl Emniyeti’ne düştü. Gökyüzünde kıpkırmızı bir alev topu, daha önce bunları hep filmlerde görmüştük mantar gibi yükselen ve benim şahitliğimde bu gerçek olmuştu, ben de bunu kaydettim. Bu heyecan farklı bir heyecan, korku da vardı. İnsanlar kaçışıyordu, yaralı insanlar vardı diğer insanlar onlara yardım ediyordu. O gece anlatılmaz yaşanması lazım. Allah böyle bir geceyi bir daha bu millete yaşatmasın. Arkadaşlar sağolsunlar bizi böyle bir ödüle layık görmüşler kendilerine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.



“Haber kameramanı da olsanız gördüğünüz görüntüler karşısında şok oluyorsunuz”

"En Acı Merasim" rumuzlu haber görüntüsü ile mansiyon ödülüne layık görülen İHA kameramanı İbrahim Berat Yılmaz ise Merasim Sokak’taki patlama ile ilgili yarışmaya görüntü yolladığını kaydederek, “Patlamayı Meclis’ten duymuştum, oradan koşarak gittim. Polis ve itfaiye ekipleri gelmeden önce gitmiştim oraya. Tabii gördüğüm görüntüler karşısında haber kameramanı da olsanız, günlük rutin işler de yapsanız şok oluyorsunuz, bir şekilde gördüğünüz görüntülerle, yaşadığınız olayla ilgili. Tabii böyle bir ödülü böyle bir konudaki görüntüyle ödül almak değil de daha iyi görüntülerle ödül almak isterdim ama yine de bu ödülü aldığım için mutluyum” ifadelerini kullandı.

“Hayatımda ilk defa böyle bir olayla karşılaştım ben, çeksem mi çekmesem mi kararsız kaldım”

"15 Temmuz Kızılay İyilik Özel Ödülü" dalında Ankara Sıhhıye’de polisin, bir askeri tankın içinden çıkarırken sarılmasını görüntüleyen İHA kameramanı Mustafa Apaydın da, 15 Temmuz gecesi çektiği görüntülerde Sıhhiye’de bir tankın bozulmuş olduğunu gördüğünü söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koşarak ilerledim, yaklaşık 600 kişilik bir vatandaş grubu orada kalmıştı. Ben de hemen kayda girdim. Görüntülerde çevik kuvvet ekibinden bir kişinin içeridekinin asker olduğunu kimse bilmiyor o an ve polis çevik kuvvet ekibi sakinleştirmeye çalışıyordu. Çevik kuvvet ekibinden bir polis de tankın üzerine çıkarak vatandaşlara ‘yapmayın’ dedi.

Onun bir er olduğunu herkese el işaretleriyle anlatmaya çalıştı. Lakin vatandaşlardan bazıları sakinleşmedi. ‘Onu bize ver aşağıya at’ gibi cümleler kurdu. Daha sonrasında ise çevik kuvvet ekibinden bir kişi çıkarak askeri tanktan çıkardı ve onu aşağıya indirerek sarıldı. Oradan direkt atarak havaya ateş açarak kurtardı. Hayatımda ilk defa böyle bir olayla karşılaştım ben. Çeksem mi çekmesem mi kararsız kaldım. Çünkü çoğu vatandaş çek veya çekme diyor bana. O an çeksem sıkıntı çekmesem sıkıntı ama bizim amacımız o anı çekmek olduğu için ben de kayda girdim ve çektim. Üzücü bir durum ama işimi de yapmak zorundaydım.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile