Ödül Almak Isteyen Ögrenciler, Okula Poset Poset Çöp Tasiyor

Ödül Almak Isteyen Ögrenciler, Okula Poset Poset Çöp Tasiyor

Osmaniye’de ortaokul ögrencilerinin hayata geçirdikleri “Ben çöp degil, geri dönüsebilir atigim” projesi çerçevesinde ödül almak isteyen ögrenciler, evdeki çöplerini okula getirip, geri dönüsüme katki saglayarak “Sifir Atik” projesine destek oluyorlar.

Osmaniye 75. Yil Ortaokulu ögrencilerinin hazirladigi proje ile evde bulunan geri dönüsüm atiklarini okula getiren ögrenciler, proje ekibi tarafindan programlanan manav terazisinden okul numaralarina göre etiketlerini alarak atiklari teslim ediyorlar. Ögrenciler biriktirdikleri etiketlerle hedeflenen miktarlara ulastiginda TÜBITAK yayini dergiler, akil zeka oyunlari, tablet bilgisayar ve bisiklet gibi çesitli hediyeler kazaniyor. Adana’da düzenlenen TÜBITAK 2204-B Ortaokul ögrencileri arastirma projeleri yarismasinda bin 219 proje arasindan “Ben Çöp Degil, Geri Dönüsebilir Atigim” isimli proje bölge birincisi olan ögrenciler 26-30 Mayis tarihleri arasi Ankara’da düzenlenecek olan Türkiye Finallerinde Osmaniye’yi temsil edecek.

Proje hakkinda bilgi veren 5.sinif ögrencisi Eyüp Eymen Kirici, "Biz okulumuzdaki geri dönüsüm kutularina çok geri dönüsüm atiklari atilmadigi için biz bir proje yaptik. Bu projenin ismi ’Ben Çöp Degil Geri Dönüsebilir Atigim.’ Bu projede okullarimiza geri dönüsüm kutulari aldik. Sonra manavlarda olan tartilardan bir tane aldik. Burada gördügünüz gibi bu terazinin veri tabanina ögrencinin numarasini ve ismini yazdik. Ögrenciler bir miktar atik toplayip bize getiriyorlar. Burada görevli arkadaslarimiz kilolari, geri dönüsüm atiklarini teraziye koyuyor, terazide tartiyoruz. Mesela bir ögrenci 5 kilogram atik getirmis. Biz bir etiket çikartiyoruz ögrencinin numarasina göre o etikette ögrencinin ismi, kaç kilo getirdigi yaziyor" dedi.

Proje çerçevesinde 45 günlük sürede 20 ton civari atik malzeme toplamayi basardiklarini söyleyen 5. sinif ögrencisi Tunahan Toklu, "Etiketleri biriktiriyorlar 30, 50, 70 kilogram getirene TÜBITAK kitaplari, 500 kilogram getirenlere tablet, bin kilogram getirenlere bisiklet veriyoruz. Toplam 20 ton kadar geri dönüstürebilen atik topladik. Bunlari geri dönüsüm firmasina verdik, elde ettigimiz parayla okul aile birligini bagisladik ve okulumuzun ihtiyaçlarini karsiladik" diye konustu.

Geri dönüsüme katkinin egitimin merkezi olan okullardan baslayacagina farkinda olduklarini söyleyen proje danismani Bilisim Teknolojileri Ögretmeni Sedat Gündogan, “Okulumuzda TÜBITAK 2204 Ortaokul Ögrencileri Arastirma Projeleri yarismasina hazirlik kapsaminda bir geri dönüsüm projesi hazirladik. Ben Çöp Degil Geri Dönüsebilir Atigim ismini verdigimiz proje kapsaminda çocuklarimizi geri dönüsüm konusunda bilinçlendirme çalismalari yaptik. Akabinde çocuklarimizin evlerden atiklar getirmeleri konusunda bir organizasyona giristik. Çocuklar günlük olarak evde biriktirmis olduklari geri dönüsüm atiklarini sabah okula getirerek programladigimiz tartiyla tarttirip bir etiket karsiliginda teslim ettiler. Geri dönüsüm atiklarimizi belirli periyodlarda geri dönüsüm firmasina teslim ederek geri dönüsüme katki saglamaya çalistik. Projemiz kapsaminda aslinda evlerde birçok atigimizin geri dönüsüm atigi oldugunu fark ettik. Söyle ki birçok velimiz iste üçte ikilik oraninda atmis oldugu atigin aslinda geri dönüsüm atigi oldugunu fark etti. Çocuklarimiz bu isin merkezinde yer aldiklari için ebeveynlerini uyardilar ve geri dönüsüme katki sagladilar. Bu dogrultuda 45 günlük yapmis oldugumuz çalismada 20 ton civarinda bir atik toplamak nasip oldu. Projemiz Adana bölge yarismasinda birinci olarak seçildi. Su an ilimizde bes farkli okulumuzla ayni sekilde geri dönüsüm atiklari toplaniyor. Toplanan atiklar karsiliginda çocuklari motive edebilmek için çesitli hediyeler de dagittik. Aslinda dogamizi, çevremize karsi görevimiz olan geri dönüsüme katkinin egitimin merkezi olan okullardan baslayacagina farkindayiz ve bu noktada tüm okullarimizi bu projeye destek vermeye davet ediyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile