OKA Yönetim Kurulu toplantı Çorum‘da yapıldı. Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz‘ün başkanlık ettiği toplantıya Çorum Valisi Nurullah Çakır, Tokat Valisi Şerif Yılmaz, OMÜ Rektörü ve Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akan, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker, Tokat İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Elibol, Samsun İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Mürzioğlu, Amasya TSO Başkanı
Muammer Gedik ve Tokat TSO Başkanı Ahmet Arat katıldı. Daşöz, Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden oluşan OKA‘nın ulusal ve uluslararası rekabet koşullarına uyum sağlama kabiliyetini geliştirmek üzere yerelde teknik kapasitesi yüksek, çabuk karar alıp uygulayabilen, esnek ve dinamik kurumsal yapısıyla göz doldurduğunu ve önemli çalışmalar yaptığını belirtti.
Daşöz, bu nedenle bölgenin ekonomik ve sosyal hayatının geliştirilmesinde OKA‘yı en temel aktörlerden birisi olarak gördüklerini belirtti.
"Kalkınmış olmanın" sanayileşme, büyüme, zenginleşme eksenlerinde yapılmış bir çok değişik tanımı olmakla birlikte bunlardan yalnızca birisi "belirli amaçlar etrafında katılımcı bir şekilde organizasyon yapabilme veya organize bir çaba ortaya koyabilme veya bunu gerçekleştirecek kurumsal kapasiteyi ortaya koyma becerisi" olarak ifade edilebileceğini dile getiren Daşöz, "Bu anlamda kalkınma ajansımız bölgemizde kalkınmaya yönelik yapılan tüm çalışmaların daha net belirlenmiş hedeflere, daha güçlü ve
katılımcı bir organizasyon yapısı ile cevap vermeye yönelik bir anlayış ortaya koymaktadır" dedi.
OKA tarafından uygulanan KOBİ Mali Destek Programı ile Küçük Ölçekli Altyapı Geliştirme Mali Destek programlarının uygulama süreçleri ile bugüne kadar alınan sonuçların gözden geçirileceğini açıklayan Daşöz, "Ajanas tarafından KOBİ‘lere kullandırılmak üzere tahsis olunan 14,5 milyon lira tutarındaki hibe kaynağın kullanılması süreci devam etmektedir. Sözleşme imzalanan 79 adet projenin yarıya yakını tamamlanmış durumdadır ve geriye kalanlar da hızla tamamlanma aşamasına gelmektedirler. Ayrıca, 18 milyon
lira tutarındaki hibe kaynak bölgemizin turizm ve çevre altyapısını geliştirmek için belediyelerimize, il özel idarelerine ve projesi kazanan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına kullandırılmaktadır. Halen önem verdiğimiz "36 adet altyapı yatırımı" gerçekleşmiş olacak ve turizm alanında önemli adımlar atılmış olacaktır" diye konuştu.
Karadeniz çanağında yer alan bölgenin çok özellikli bir konumda bulunduğunu dile getiren Daşöz, "Bu anlamda komşu ülkelerle ve özellikle Rusya ve Ukrayna gibi belirli bir ekonomik/ticari potansiyeli olan ülkeler ve tüm komşu ülkeler ile bölgesel ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinin önemli olduğu kanaatindeyiz. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu olarak bu ülkelere yönelik yapılacak kurulabilecek işbirliklerine ve pazar araştırmalarına yönelik yapılan çalışmalara destek olmak istiyoruz.
Yerel düzeyde ekonomik ve siyasi işbirliklerini geliştirmeyi ve sahiplenmeyi artırmak ve ayrıca, kurulması planlanan işbirliği ağlarına ivme kazandırmak istiyoruz. Bu çerçevede, bu ülkelerdeki yerel ticaret ve sanayi odaları, kalkınma ajansları, işadamı dernekleri gibi kuruluşlarla görüşmeler yapılmasını ve karşılıklı temaslarda bulunmayı planlıyoruz. Bu konudaki hazırlık çalışmalarımız da yönetim kurulumuzda ele alınacaktır" şeklinde konuştu.
Oka Yönetim Kurulu Toplantısı Çorum‘da Yapıldı
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, ajans tarafından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) tahsis edilen 14.5 milyon TL‘lik hibelerin kullanımının devam ettiğini söyledi.