“Ölümlerin Yüzde 60’ı Kronik Hastalıklardan”

“Ölümlerin Yüzde 60’ı Kronik Hastalıklardan”

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen “5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür” projesi bu yılda tüm hızıyla devam ediyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitmen eğitiminde gönüllülere kronik hastalıklar ile ilgili bilgiler verildi .

Kronik hastalıklara sebep olan risklerle ilgili bilgi veren Doç . Dr . Emel İrgil , dünya genelinde 36 milyon kişinin kronik hastalıklar sebebiyle öldüğünü ve tüm ölümlerin yüzde 60’nın kronik hastalıklara bağlı olduğunu anlattı . Ölümlerin yüzde 29’nun 60 yaş altında olduğunu ve yarısının kadın olduğunu söyleyen İrgil , 9 milyon ölümün ise 60 yaşının altında gerçekleştiğini , ölümlerin yüzde 80’ninin düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğünü belirtti .

Doç . Dr . İrgil , “Kronik hastalıkların sebepleri arasında nüfusun yaşlanması , sağlıksız diyet , hareketsizlik , tütün , yaş , artmış kan basıncı , artmış kan glikozu , anormal kan lipitleri , aşırı kilolu ve şişmanlık vardır . Sigara , önlenebilir hastalık nedenleri arasında birinci sırada . Dünyada her gün 13 bin 500 kişi sigaradan ölmektedir . Türkiye , sigara kullanımının azaltılması konusunda son yıllarda önemli adımlar attı . Sigara kullanımı konusunda Türkiye 17 ülkeden biridir . Ayrıca hareketsizlik ve yanlış beslenme ‘gerçek’ ölüm nedenlerinin başında gelir . Yanlış beslenme , koroner kalp hastalığına , kansere , felçlere , diyabete , osteoporoza ve şişmanlığa sebep olmaktadır” diye konuştu .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile