OSBÜK'ün 19'Uncu Olagan Genel Kurulu Gerçeklestirildi

OSBÜK Baskani Memis Kütükcü: 'OSB'lerde istihdam su anda 2 milyon 207 binle tarihin en yüksek seviyesine ulasti. Cumhuriyetimizin 100'üncü yilinda, 2023'te 2,5 milyon istihdam hedefimize adim adim yaklasiyoruz' 'Biz, OSB sanayicilerimizin kendi yönetim biçimini kendisinin belirlemesi gerektigine inaniyoruz'

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) Baskani Memis Kütükcü, organize sanayi bölgelerinde (OSB) istihdamin 2 milyon 207 binle tarihin en yüksek seviyesine ulastigini belirterek, "2023'te 2,5 milyon istihdam hedefimize adim adim yaklasiyoruz." dedi.

OSBÜK'ün 19'uncu Olagan Genel Kurulu'nda konusan Kütükcü, OSB'ler olarak, salgin sürecinde devletin de destegiyle zorlu bir mücadele verdiklerini, bu süreçte ham madde, enerji, lojistik basta olmak üzere hemen hemen tüm kalemlerde artan maliyetlere, yükselen kura ragmen yatirima ve üretime devam ettiklerini söyledi.

OSB camiasinin Türkiye'ye güç verdigine isaret eden Kütükcü, "OSB'lerimizde elektrik tüketimi, bu yilin 9 ayinda ortalama yüzde 15,6 artti. Bu ayni zamanda güçlü bir üretim artisi demek. Pandemi döneminde organize sanayi bölgelerimizde 2 bin 64 yeni parselde üretime geçildi. Böylece OSB'lerimizdeki isletme sayisi 67 bini buldu. OSB'lerimiz yine pandemi döneminde 250 bin yeni istihdam olusturdu." diye konustu.

Kütükcü, OSB'lerde istihdamin 2 milyon 207 binle tarihin en yüksek seviyesine ulastigina dikkati çekerek, "Insallah Cumhuriyetimizin 100'üncü yilinda, 2023'te 2,5 milyon istihdam hedefimize adim adim yaklasiyoruz." dedi.

Ayni dönemde OSB'lerdeki mesleki ve teknik Anadolu lisesi sayisinin 79'a ulastigini aktaran Kütükcü, ögrenci sayisinin da 62 bine yaklastigini bildirdi.

OSB'lerdeki enerji üretim santrali yatirimlarinin kapasitesinin ise 1119 megavati yenilenebilir olmak üzere, toplam 4 bin 802 megavata eristigini ifade eden Kütükcü, tüm bu yatirimlarin OSB'lerin, sadece bugünü degil, gelecegi insa eden bir vizyonla yatirim yaptigini gösterdigini anlatti.

Kütükcü, OSB'lerde üretimin saglikli ve kesintisiz devam etmesi için 50'nin üzerinde rapor hazirladiklarini da belirterek bunlari bakanliklarla, ilgili kurum ve kuruluslarla paylastiklarini söyledi.

- "OSB sanayicilerimizin kendi yönetim biçimini kendisinin belirlemesi gerektigine inaniyoruz"

"Ortak akil"in bir süredir gündemlerinde olan OSB kanunundaki düzenlemelerde de kendisini gösterecegini dile getiren Kütükcü, görüslerini Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'a ilettiklerini ve kendisiyle uzun süren bir toplanti yaptiklarini bildirdi.

Kütükcü, ilettikleri taleplere iliskin bazi ana basliklari söyle siraladi:

"Biz OSB sanayicilerimizin kendi yönetim biçimini kendisinin belirlemesi gerektigine inaniyoruz. Ayrica geçmiste sanayicilerimizin üzerinde TRT payi, emlak vergisi gibi yükler vardi. Bunlar 2017 yilinda Reform Paketi ile kaldirildi. Bu kazanimlarimizin korunmasi gerektigi, taslakta yer alan OSB'lerimizin brüt yillik gelirinin yüzde 1'inin KOSGEB, TÜBITAK ve Kalkinma Ajansi destek programlarinda kullanilmak üzere Bakanliga aktarilmasi konusunun da taslaktan çikarilmasi talebimizi Bakanimiza ilettik. Yine taslakta yer alan OSB'lerimizin denetim kurulunda Bakanlik personelinin görevlendirilmesi, OSB organlarinda görev süresinin 2 dönem ile sinirlandirilmasi gibi düzenlemelerin de yapilan bu taslak çalismadan çikarilmasi taleplerimizi arz ettik."

Taslakta yer alan olumlu düzenlemelere de deginen Kütükcü, bunlarin "hizmet ve destek alanlarinin kapsamina lojistigin eklenmesi, OSB kurulusunda ildeki OSB'lerin de yer almasi, sanayi lekesi olan alanlarda yer seçimi olmadan OSB kurulmasina imkan taninmasi, OSB'lere baska iç ve dis kaynaklardan kullandiklari krediler için Bakanlikça kredi faiz destegi verilmesi" oldugunu ifade etti.

Kütükcü, olumlu düzenlemeler için Bakan Varank'a ve Bakanliga tesekkür ederek, hedeflerinin Bakanlikla birlikte OSB'leri güçlü Türkiye’nin yarinlarina daha fazla katki veren yapilar haline getirmek oldugunu söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile