Özbekistan'ın Kgaö Üyeliği Sona Erdi

Özbekistan'ın Kgaö Üyeliği Sona Erdi

Özbekistan, Rus NATO'su olarak bilinen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyeliğinden ayrıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğinde Moskova'da yapılan KGAÖ Liderler Zirvesi'nde Özbekistan'ın üyeliği askıya alma isteği onaylandı.
KGAÖ ile Avrasya Ekonomik Topluluğu (EVRASEZ) zirvesi Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılıyor. Zirvenin en önemli gündem maddelerinden biri Özbekistan’ın üyeliği askıya alma talebinin oluşturduğu belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Özbekistan'ın üyeliğini askıya alma yönündeki talebi onayladıklarını söyledi.

Özbekistan, örgütteki üyeliğini askıya almak için bu yılın Haziran ayında KGAÖ Sekreterliği'ne nota göndermişti.
Zirvede ayrıca uluslararası ve bölgesel sorunlar, Afganistan’daki son durum ile üye ülkelerin işbirliği konuları masaya yatırıldı. KGAÖ’nün resmî internet sitesinde, Devlet Başkanları zirvesi öncesinde, üye ülkelerin Güvenlik Konseyi Sekreterleri, savunma bakanları ile dışişleri bakanları oturumlarının gerçekleştiği ifade edildi. KGAÖ üyesi ülkeler; Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan.
Putin'in ev sahipliği yaptığı zirveye, Belarus Devlet Başkanı aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katıldı.

Toplantı kapsamında KGAÖ dönem başkanlığı Kazakistan'dan Kırgızistan'a devredildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile