(Özel) 7.5 Milyon Yillik Geçmis Için Kazi Çalismalari Devam Ediyor

(Özel) 7.5 Milyon Yillik Geçmis Için Kazi Çalismalari Devam Ediyor

Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bagli Tashan ve Çevril Mahalleleri etrafinda bulunan 7.5 milyon yillik fosilleri arama çalismalari kaldigi yerden devam ediyor. Çalismalarla ilgili bilgiler veren Uzman Antropolog Ömer Dag, ““Amacimiz bu sene de essiz örnekler bulmak” dedi.

Kocasinan ilçesine bagli Tashan ve Çevril Mahallesinde ve Yamula Baraji kiyilarinda Kayseri Büyüksehir Belediyesi’nin destekleri ile yapilan kazi çalismalarinda daha önce 7.5 milyon yillik fosiller bulundu. Bazi fosillerin de dünyanin tek parça halinde en büyük fosilleri oldugu tescillendi. Kayseri Büyüksehir Belediyesi Bilimsel Kazi Baskani Prof. Dr. Oksan Basoglu’nun baskanliginda yapilacak kazi çalismalari bu sene de yeni örnekler bulunmasi için devam ediyor.

Iklim kosullarinin el verdigi sürece yeni örnekler bulmak için çalismalara odaklandiklarini söyleyen Uzman Antropolog Ömer Dag, “Kültür ve Turizm Bakanligi izni ile Kayseri Müze Müdürlügü tarafindan yapilan ve Kayseri Büyüksehir Belediyesi Bilimsel Kazi Baskani Prof. Dr. Oksan Basoglu’nun bilimsel danismanligi ile yürütülen çalismalarimiza ilk olarak 2018 yilinda basladik. Bu senede iklim kosullarinin elverisli zamaninda tekrardan alana çiktik. Çalismalarimiza toplamda kisiyle basladik. Bu zamana kadar yaklasik 400-410 civari fosil elde ettik. Bu senede amacimiz güzel ve essiz örnekler bulmak. Önceki buldugumuz örneklerin birçogu dünyada tek olarak burada bulundu. Bu senede hedeflerimiz essiz örnek bulmak. Iklim kosullari elverisli oldugu sürece fosillerimize odaklanmayi ve bulmayi hedefliyoruz. Bu senede Kayseri Büyüksehir Belediyesi’nin destekleri ile tekrardan çalismalarimiza basladik. Bugün alanimiza konteyner indirdik. Malzemelerimizi buraya getirdik. Önceki yillara bakarsak, kazilarimiza Mayis aynin sonunda baslayip, Kasim ayinin ilk haftasina kadar süren kazilarimiz oldugunu hatirliyorum. Ancak Ekim ayi gibi genel olarak kazi çalismalarimiz biter. Ondan sonraki dönemde laboratuvar çalismalarimiz basliyor” dedi.

Ömer Dag, burada çikan fosillerin kurulacak müzede sergilenmesini ve Kayseri’ye güzel kazancalar elde ettirmesini istediklerini söyleyerek, “Burada çikan örneklerimiz önceki örneklerle ayni çünkü kazdigimiz yer 7 buçuk milyon yillik bir tabaka genel olarak da buldugumuz yer 7 buçuk milyon yil öncesine ait. Biz burada çikardigimiz fosilleri Kayseri Büyüksehir Belediyesi bünyesinde kurulacak olan müzede sergilenmesini istiyoruz. Sergilenmesi önemli çünkü Türkiye yani Anadolu cografyasi Avrupa ve Asya’nin geçis güzergahi burada bulunan örnekler essiz örnekler çok güzel örnekler. Birçok bilim insaninin dikkatini çekiyor. Önceki çalismalarimizda da birçok bilim insani buradaki arastirmalara destek verdi. Katilim sagladi. Burada incelemelerde bulundular. Umarim daha güzel örnekler bulup güzel essiz örneklerle Türkiye’ye Kayseri’ye güzel kazançlar elde ettiririz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile