600 Gram Doğdu, İmkansızı Başardı

İzmir’de, henüz 25 haftalıkken 600 gram olarak dünyaya gelen Eliz Yörükoğlu için önce “yaşamaz” denildi. Büyük bir direnç göstererek üç ayda sağlığına kavuşan Eliz bebek için taburcu edilirken çifte doğum günü kutlaması yapıldı.

İzmir’de, Erol Yörükoğlu (28) ve Esengül Yörükoğlu (25) çiftinin 3. çocuğu Eliz Yörükoğlu, 25 haftalıkken doğdu. 600 gram olarak dünyaya gelen Eliz bebek, Özel Tınaztepe Hastanesinde yeni doğan yoğun bakım servisine alındı. Üç ay küvözde yaşatılmaya çalışılan Eliz bebek, tüm umutsuzluğa rağmen büyük bir direnç gösterdi ve 2 kilo 20 grama ulaştı. Sağlığına kavuşan ancak kontrolleri devam edecek olan Eliz bebek için taburcu edilirken pasta kesildi. Hastanenin başhekimi, Eliz bebeğin doktorları, Eliz bebek ile yakından ilgilenen hemşireler ve Yörükoğlu çiftinin bulunduğu etkinlikte, Eliz bebek için çifte doğum günü kutlaması yapıldı.

“DİRENÇLİ ÇIKTI”

Eliz bebeğin doktorlarından Uzman Dr. Can Can Özoğlu, tedavi süreci ile ilgili şunları söyledi: “Eliz bebek zorlu bir süreçten geçti ama ekip olarak Eliz bebeğe özenle davrandık. Eliz bebek dirençli çıktı. Pek çok merkezde bu tür bebekleri kaybedebiliyoruz. Bu tür bebekler yaşam şansları en iyi merkezlerde bile çok düşük olan bebekler. Eliz bebek, 600 gramdan 2 kilo 20 grama ulaştı ve anneyi emebilecek duruma geldi. Sağlık sorunu yaşamadan hayatını devam ettirecek pozisyona geldi. Erken doğum eylemi belli sorunlar nedeniyle gerçekleşebiliyor. Henüz bebek dışarıdaki ortama hazır değilken doğum gerçekleşebiliyor. Bu sebeple solunum problemleri, kalp problemleri, beslenme problemleri ortaya çıkıyor ve bebek küvöze ihtiyaç duyuyor.”

GÖZÜNDEN OPERASYON GEÇİRDİ

Uzman Dr. Dilek Dalkıran da Eliz bebeğin gözünden operasyon geçirdiği bilgisini vererek şöyle konuştu: “Prematür doğan bebekler yoğun bakımda izlendiklerinde hayatlarını devam ettirebilmeleri için onlara oksijen vermek zorundayız. Hem erken doğum hem de oksijenin verdiği hasar nedeniyle gözdeki retinada bir hasar tespit ettik. Gözüyle ilgili bir operasyon yapıldı. Şuan gayet iyi. 25 haftalık ve 600 gram doğan bir bebek olarak Eliz, riskleri atlattı. Kontrolleri daha devam edecek. Şuanki gelişimi ayı ile uyumlu görünüyor. Normalde bu tür bebeklerde yaşam beklentimiz az oluyor ama Eliz bebekte gün geçtikçe heyecanlandık. Hayata tutundu. Çok güçlü bir bebek."

“YAŞAYACAĞINI BİLİYORDUM”

Üç ayın sonunda kızını kucağına alan anne Esengül Yörükoğlu da,“Umut vermiyorlardı. ‘Yaşayamaz’ dediler ama yaşattılar. Sağolsunlar. Ben yaşayacağını biliyordum. Umudumu kesmedim. ‘Erken doğum yaşamaz’ dediler ama hiç inanmadım onlara. Büyüttüler, ben de sağ salim kucağıma aldım” diyerek duygularını ifade etti.

Baba Erol Yörükoğlu ise, “Doktorların, hemşirelerin ellerine sağlık. Çocuğumuzu alıp evimize gideceğiz. Üç ayda ona bizden daha iyi baktılar” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile