Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj felaketi sonrasi gündeme gelen atiksu aritma tesislerinin önemi bir kez daha ortaya çikarken, Manisa’da Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (MASKI) tarafindan hayata geçirilen Turgutlu Atiksu Aritma Tesisi’nde incelemelerde bulunan MASKI Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik yaptiklari çalismalar hakkinda bilgi verdi. Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj felaketiyle ilgili degerlendirmelerde bulunarak sözlerine baslayan Çevik, “Günlerdir hepimizi derinden üzen Marmara Denizi’nde ortaya çikan müsilaj olayi, tabiata hükmedemeyecegimizi bizlere bir kez daha göstermistir. Müsilaj yani anlasilabilir tabiriyle deniz salyasini, havalarin isinmaya baslamasi ile birlikte su sicakliginin artmasi, deniz suyundaki duraganlik, azot ve fosfor bolluguna bagli ortaya çikan, dogal yasami olumsuz etkileyen afet niteliginde bir kirlilik olarak degerlendirebiliriz. Kullanilmis su olarak ifade ettigimiz atiksularda azot ve fosfor miktari çok yüksek seviyelerdedir, evsel ve sanayi kaynakli atiksularin alici ortam yani denizlere aritilmadan kontrolsüz bir sekilde birakilmasi müsilaj kirliginin yasanmasina sebebiyet vermektedir. Marmara Denizi’nde yasanan bu tür kirliliklerin Gediz ve Bakirçay nehirlerinde yasanmamasi, bu nehirlerin de döküldügü yer olan Ege Denizi’nde deniz salyasi olusmamasi için çalisiyoruz. Sunu özellikle belirtmek istiyorum ki biz Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Cengiz Ergün’ün belirledigi vizyon dogrultusunda çalismalarimizi yürütüyoruz. Baskanimizin söylemis oldugu Gediz ve Bakirçay’da yeniden balik tutulacak sözünü yerine getirmek için çalismalarimiza devam etmekteyiz. Balik suda çözünmüs oksijeni sever, aritilmis atiksu çözünmüs oksijen açisindan zengindir, yani temiz sudur. Görmüs oldugumuz tesisimizde baliklar dereden bizim çikis suyumuza dogru yüzerek gelmektedir. Bu da suyumuzun ne kadar temiz oldugunun göstergesidir. Idare olarak bugüne kadar 6 adet atiksu aritma tesisi insa ettik. Atil durumda devraldigimiz tesisleri yaptigimiz bakim onarim çalismalari ile faaliyete aldik ve ekolojik dengenin korunmasi noktasinda bugün itibariyle 19 tesisimizi basarili bir sekilde isletmeye devam etmekteyiz. MASKI Genel Müdürlügü olarak bugüne kadar atiksu aritma tesislerinin yapimi ve isletimine 321 milyon TL yatirim yaptik. Bu zamana kadar 234 milyon metreküp atiksu aritimi yaparak bereketli havzalarimiza atiksuyu saglikli bir sekilde desarj ettik. Bugün geldigimiz noktada günde yaklasik 200 bin metreküp atiksuyu aritmaktayiz. Su an Sarigöl ilçemiz için 30 milyon TL yatirim bedeli ile atiksu aritma tesisi insasina basladik. Selendi ve Demirci ilçelerimize insa edecegimiz atiksu aritma tesisleri yakin zamanda ihale edilecektir. Son olarak Köprübasi ilçemize insa edecegimiz tesisinde projesi hazir olup, kredilendirme islemleri devam etmektedir. Böylece yakin zamanda Sehzadeler sehri Manisa’mizda atiksu aritma tesisi olmayan ilçemiz kalmayacaktir” dedi.
Sadece tesisleri insa etmekle sonuç alinamayacagini kaydeden Çevik, “Ayni zamanda gerekli olan kanalizasyon alt yapisinin temelini atmakta gerekiyor. Bu noktadan hareketle atiksulari tesislerimize saglikli bir sekilde tasimak için kanalizasyon ve ana kollektör hatti döseme ve var olanlarin da temizligi ile bakimi çalismalarimiz son sürat devam etmektedir” seklinde konustu.
Gerçeklestirdikleri çalismalari yaparken denetim mekanizmasinin nasil islediginden de bahseden Çevik, “MASKI Genel Müdürlügümüz hem denetleyen hem denetlenen bir kurumdur. Denetlenme kismindan bahsedecek olursak, atiksu aritma tesislerimiz, çevre ve sehircilik bakanligi tarafindan bu zamana kadar 155 kere yerinde ziyaretlerle, çikis sularimizdan numuneler alinarak denetlenmistir. Ayni zamanda sürekli atiksu izleme sistemi dedigimiz bir sistemle anlik olarak, bakanlik yetkilileri tarafindan sürekli takip edilmektedir. Ayrica bakanligin yetkilendirdigi bagimsiz akredite bir laboratuvar tarafindan her ay tüm tesislerimizden çikis sulari alinarak bakanliga raporlanmaktadir. Bizde her gün çikis suyundan numuneler alarak tesislerimizde yer alan laboratuvarlarimizda analizler yapmaktayiz. Gördügünüz üzere evlerimizde lavabo, tuvalet gibi yerlerden çikan atiksularin kanalizasyon sistemiyle, devasa yatirimlarla yapilan bu tesislere gelmesi ve maksimum 24 saat bu tesiste islem gördükten sonra kirlilik açisindan fakir, oksijen açisindan zengin bir hale gelerek dogal yasama birakmaktayiz, tüm süreçlerde ne kadar denetlendigimizi ayrica vurgulamak isterim” diye konustu.
“Kirliligin kaynaginda önlenmesi gerekiyor”
Kurumun denetleme yapma yetkisine de deginen Çevik, “Biz kanalizasyon sistemine her atiksuyu almiyoruz, ilimiz genelinde faaliyet gösteren isletmelerin olusturdugu atiksularin kanalizasyon sebekesine desarj yönetmeligimiz kapsaminda limit degerlerin altinda ise sebekemize bagliyoruz. Limiti asan isletmelerden ön aritma, çöktürme havuzu, basit önlem tesisi gibi üniteler isteyerek, kirliligin kaynaginda tespit edilmesi, kirligin kaynaginda önlenmesi ve azaltilmasi saglanmaktadir. Burada atiksuyun türüne, desarj noktasina, isletmenin sektörüne bakilmaktadir. Bu zamana kadar 4 bin 939 isletmeye denetim faaliyeti gerçeklestirmis bulunmaktayiz” dedi.
“Atiksu tesislerinin önemi bir kez daha ortaya çikti”
Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj sorunu sonrasi atiksu tesislerinin öneminin bir kez daha ortaya çiktigini kaydeden Çevik, “Son günlerde ülkemiz gündeminde sikça yer alan müsilaj yani deniz salyasi kirliligi bizlere atiksu aritma tesislerinin önemini bir kez daha göstermis oldu, birey olarak vatandaslarimiza da bazi görevler düsmektedir, kirliligin kaynaginda azaltilmasi için evlerimizde fosfor içeren temizlik malzemelerin kullaniminin azaltilarak, organik temizlik ürünlerine geçilmeli, çiftçilerimizin iyi tarim ve organik tarim uygulamalari ile basinçli ve damlama sulama sistemlerini uygulamasi, azot ve fosfor açisindan zengin olan kimyasal gübrelerin kontrollü tüketimi, zeytin karasuyu ve peynir altisuyu kaynakli kirligin önlenmesi için atiksu azaltimini gerçeklestirilecek teknoloji seçimi ve son olarak organize sanayi bölgelerinde sanayi kaynakli olusan atiksularin ileri aritma yöntemleriyle aritilarak dogaya verilmesi, aritilmadan sanayi atiksularinin kesinlikle alici ortamlara verilmemesi gerekmektedir” diye konustu.
“Attigimiz adimlar Ege Denizi’ni de koruyor”
Yaptiklari çalismalarla sadece nehirleri degil Ege Denizi’ni de koruduklarini kaydeden Çevik sunlari söyledi:
“Biz MASKI Genel Müdürlügü olarak, çevreci büyüksehir belediye baskanimiz Sayin Cengiz Ergün önderliginde gerek atiksu aritma tesislerimizin basarili bir sekilde isletilmesi, gerekse küçük isletmelerin denetlenerek kanalizasyon sistemimize limitlerin üstünde atiksu verilmemesini saglayarak dogayi, çevreyi koruma noktasinda adimlar atmaktayiz. Çünkü önemli olan konunun gelecek nesiller oldugunu biliyor ve bu dogrultuda sadece Manisa’mizi, Gediz’imizi, Bakirçay’imizi degil Ege Denizi’mizi koruyacak nitelikte adimlar atiyoruz.”
Büyüksehir ve MASKI çevreci yatirimlariyla ödüllendirildi
Manisa Büyüksehir Belediyesi ve MASKI Genel Müdürlügünün yaptigi altyapi yatirimlari ve atiksu aritma tesisleri, 2016 yilinda Ankara’da düzenlenen ’Su ve Çevre Ödülleri’ töreninde ödüle layik görülmüstü. Törende Manisa Büyüksehir Belediyesi ’En çok altyapi yatirimi yapan belediye’, MASKI Genel Müdürlügü de ’En çok atik su aritma tesisi yapan kurum’ dalinda ödül almisti.
(Özel) Manisa, Ege'de Deniz Salyasi Olmasin Diye Çalisiyor
Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj (deniz salyasi) felaketi sonrasi gündeme gelen atiksu aritma tesislerinin önemi bir kez daha ortaya çikti. Manisa’da bugüne kadar 321 milyon TL’lik yatirimla hayata geçirilen atiksu aritma tesislerinin önemine deginen MASKI Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Çevik, aritilan sular sayesinde sadece Gediz Nehri ve Bakirçay’in kirlenmesinin önüne geçilmedigini, ayni zamanda bu nehirlerin döküldügü Ege Denizi’nde deniz salyasi olusmamasi için çalistiklarini söyledi.